Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Oulussa – 10 vinkkiä ikimuistoiseen lomaan

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 16.06.2017
Suunnitteletko koko perheen matkaa Ouluun? Lue nämä vinkit ja tiedät minne lapsiperheen kannattaa suunnata!

Lapset viihtyvät Oulussa

Pohjois-Suomessa sijaitseva Oulu sopii mainosti lomakohteeksi myös lapsiperheelle. Kaupunki tarjoaa puuhaa koko perheelle, ja tarjolla onkin runsaasti aktiviteetteja niin sisällä kuin ulkonakin.

Kaupungissa on useita hyvätasoisia leikkipuistoja, joissa perheen pienimmät voivat purkaa energiaansa kesken kaupunkipäivän. Myös Oulun mielenkiintoiset museot ja muut vierailupaikat ovat huomioineet lapsikävijät, ja tarjoavat myös näyttelyjä joihin lapsilla riittää mielenkiintoa paneutua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nähtävyyksien lisäksi myös oululaiset herkut kannattaa sisällyttää perhelomaan, sillä paikallisten ravintoloiden ja kahviloiden bravuurit kruunaavat lapsen loman.

Lue lapsiperheen vinkit Ouluun ja lähde matkaan!

1. Vierailu Tietomaassa ei unohdu

Oulun tiedekeskus Tietomaa on monien lasten suosikki, ja Myllytullin kaupunginosassa, Oulun vankilan lähettyvillä sijaitseva Tietomaa tarjoaa kävijöille ikimuistoisia kokemuksia.

Tietomaassa lapset voivat makoilla ihka aidolla, nauloista valmistetulla fakiirin matolla, kokeilla mäkihyppysimulaattoria sekä katsella maisemia Nahkatehtaan vanhasta, 45-metrisestä vesitornista käsin. Tiedekeskuksessa on niin pysyviä kuin vaihtuviakin näyttelyjä.

2. Potnapekka-ajelu kruunaa kesäpäivän

Oulussa vierailevat lapset kannattaa viedä ajelulle värikkään Potnapekka-minijunan kyytiin. Oulun Rotuaarilta lähtevä minijuna kuljettaa kyytiläisiä Hietasaaressa sijaitsevalle Nallikarin uimarannalle kertoen samalla reitin varrelle sattuvista paikoista ja nähtävyyksistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyyti Potnapekalla on elämys, josta nauttivat lasten lisäksi myös aikuiset. Liput ostetaan minijunasta, joten kyytiin voi hypätä vaikka hetken mielijohteesta.

3. Riemua vedessä

Oulussa on lukuisia uimarantoja, jotka ovat turvallisia myös pienille lapsille. Matalin on Hietasaaressa sijaitseva Nallikarin uimaranta, joka on noin kilometrin mittainen ja syvenee varsin loivasti. Muita suosittuja uimarantoja ovat Tuiran, Värtön ja Lämsänjärven uimarannat.

Elleivät säät hemmottele Oulun-matkan aikana, tarjoavat kaupungin uimahallit mainion vaihtoehdon rantaleikeille. Raksilan ja Raatin uimahalleissa viihtyvät myös perheen pienimmät. Nallikarin uimarannan yhteydessä sijaitseva Sokos Hotel Eden sisältää myös kylpylän, joka on monien lasten suosikkipaikka.

Pöytäjääkiekko
Oulussa on monia tapahtumia, joissa huomioidaan myös lapset.

4. Herkut kuuluvat lomaan

Hemmottele lapsia lomalla oululaisilla herkuilla, ja paras paikka nauttia perinteinen pullahetki on Rotuaarilla sijaitseva Cafe Bisketti. Kahvilassa myytävät Meriläisen leipomon valtavat korvapuustit ovat monien oululaisten ykkösvalinta, ja harva jaksaa syödä pullan yhdeltä istumalta.

Myös Torinrannassa sijaitseva Pannukakkutalo vie pienten herkuttelijoiden kielen mennessään. Vanhassa aittarakennuksessa sijaitseva ravintola tarjoilee suolaisia ja makeita pannukakkuja, eikä herkkujen koossa säästellä.

5. Oulussa on useita leikkipuistoja

Oulun leikkipuistotarjonta on varsin hyvä, ja hyvin varusteltuja puistoja on myös aivan kaupungin keskustassa. Esimerkiksi Mannerheimin ja Heinätorin puistoissa on mainiot leikkipuistot hyvällä sijainnilla.

Hietasaaressa Nallikarin uimarannan yhteydessä ja Ainolan puistossa on myös tasokkaat leikkipuistot, joissa lapsilla riittää riemukasta tekemistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Makkaranpaisto
Koitelin nuotiopaikat ovat vapaassa käytössä.

6. Lähde luontoseikkailulle Oulussa

Vie lapset seikkailulle Oulun kauniiseen luontoon, jossa riittää nähtävää. Noin 25 kilometrin päässä Oulun keskustasta sijaitsevat Koitelin kosket tarjoavat mieleenpainuvan luontokokemuksen pauhuvien koskien äärellä. Koitelissa on lukuisia nuotiopaikkoja, joten sinne voi lähteä vaikka vain paistamaan makkaraa, mutta koskialueella on myös monia lyhyitä retkeilyreittejä ja se on myös suosittu kalastuspaikka.

Vierailu Turkansaaren ulkomuseossa vie kävijät historialliselle matkalle tutustumaan Oulun alueen vanhoihin elinkeinoihin, kuten esimerkiksi maatalouteen ja tervanpolttoon. Ulkoilmamuseo sijaitsee luonnon helmassa Turkansaaren maalaismaisemissa.

7. Museoissa on tekemistä myös lapsille

Ainolan puistossa sijaitsevassa Pohjois-Pohjanmaan museossa on myös lapsia kiinnostavia näyttelyjä, esimerkiksi menneen ajan kouluelämää kuvaava näyttely ja vuoden 1938 Oulun keskustan käsittävä pienoismalli. Useimpien lasten suosikki on kuitenkin museon Koiramäki-näyttely.

Pohjois-Pohjanmaan museon lisäksi jännittävää nähtävää on myös esimerkiksi Oulun taidemuseossa, jonne on alle 18-vuotialta vapaa pääsy. Myös Oulun yliopiston yhteydessä sijaitsevat eläinmuseo ja kasvitieteellinen puutarha ovat kiehtovia kohteita, joissa lapset viihtyvät.

8. Vauhtihirmun Oulu

Jos haluat tarjota lapselle vauhdikasta menoa, suuntaa keskustan lähettyvillä sijaitsevan Hollihaan puiston liikennepuistoon. Alle 140-senttisille lapsille tarkoitetussa liikennepuistossa pääsee opettelemaan liikennekäyttäytymistä joko polkuautoilla tai jalankulkijoina. Liikennepuisto on avoinna kesän arkipäivinä.

Oulun keskustan eteläpuolella Kiviniemessä sijaitseva automuseo hemmottelee vauhdista ja autoista kiinnostuneita lapsia, jotka pääsevät näkemään automuseossa laajan skaalan erilaisia menopelejä. Vierailun kruunaa kotiruokalounas, jonka perässä monet piipahtavat automuseossa myös pitkän matkan päästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Martti
Oulun kaupungintalon takapihalla istuva Martti-patsas saa silloin tällöin uusia vaatteita.

9. Tervehdi hauskoja patsaita

Oulun tunnetuin patsas on kauppatorilla valvova Toripolliisi, jonka valtava koko ja pyöreä muoto tekevät patsaasta monien lasten silmissä varsin hauskan. Toripolliisin lisäksi Oulussa vieraileville lapsille kannattaa esitellä myös kaupungintalon takapihalla olevan Ajan kulku -teoksen pikkupoika Martti, joka saa ylleen silloin tällöin kaupunkilaisten tekemiä vaatekappaleita.

10. Tee päiväreissu majakkasaarelle

Tarjoa lapsille ikimuistoinen päivä Oulun ympäristössä ja lähde vierailulle läheiselle Hailuodon saarelle. Jo matka saarelle on varsin jännittävä, sillä autot ajetaan Oulunsalon satamassa lauttaan. Lauttamatka kestää noin puoli tuntia, ja matkan aikana uskaliaimmat voivat käydä katselemassa merimaisemia myös auton ulkopuolella.

Myös Hailuodon saari tarjoaa useita mielenkiintoisia elämyksiä. Saaren suosituimpia vierailukohteita ovat kotieläinpiha, jossa lapset voivat seurailla muun muassa vuohien, sikojen ja lampaiden puuhia sekä Hailuodon oma emutarha. Myös saaren kärjessä sijaitseva majakka ja pitkä Marjaniemen ranta kuuluvat Hailuoto-vierailuun.

>> Lue lisää vinkkejä Ouluun Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Oulun matkailu

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Oulun parhaat ravintolat

Oulun parhaat ravintolat: 20 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja