Hyppää sisältöön

Edessä lento lasten kanssa? 10 vinkkiä onnistuneeseen matkaan

  • Kirjoittajan oletuskuva
  • Maria Hietala
Jenna Lehkonen, Maria Hietala Päivitetty: 10.08.2024
Lasten kanssa lentämistä ei kannata turhaan arastella. Hyvällä valmistelulla, joustavuudella ja rennolla asenteella kokemattomampikin reissaaja pärjää pienten matkalaisten kanssa. Lue vinkit!

1. Valitse lennon ajankohta harkiten

Valitse lasten kanssa matkustaessasi mahdollisimman hyvin päivärytmiin sopiva matkustusaika. Pitkä lento menee sujuvimmin, jos lapsi voi viettää siitä ainakin osan nukkuen.

Jos mahdollista, varaa suora lento lomakohteeseen välttääksesi pitkästyttävät koneenvaihdot ja odottelun lentokentällä. Erityisen pitkällä lennolla vaihto tuo tietysti myös mahdollisuuden jaloitella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentovaihtoehtoja voit vertailla helpoimmin Rantapallon lentohaun avulla.

2. Varmista varusteiden kuljetus

Lapsiperheille tarjotut palvelut ja lapsia koskevat säännöt ovat pääpiirteissään kaikkialla samanlaiset, mutta tarkista aina oman lentoyhtiösi käytännöt.

Tärkeää on varmistaa muun muassa lapsille sallittu matkatavaroiden määrä. Esimerkiksi Finnairilla omalla istumapaikalla matkustavalla lapsella saa olla yhtä paljon matkatavaraa kuin aikuisella, mutta jos alle 2-vuotiaalla ei ole omaa varattua paikkaa, saa hänellä olla rattaiden lisäksi kymmenen kiloa ruumassa kuljetettavaa matkatavaraa.

Varmista myös rattaiden ja turvakaukalon käyttöön liittyvät ohjeet.

3. Henkinen valmistautuminen on tärkeää

Mieti tarkkaan, millaisin sanankääntein keskustelet lasten kanssa lentämisestä. Jos itse näytät jännittäväsi matkaa, tartutat helposti epävarmuuden myös lapsiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varsinkin jos kyseessä on lapsen ensimmäinen lento, on tärkeää keskustella etukäteen, mihin ollaan menossa ja mitä matkalla tapahtuu.

ShutterstockLentomatka lapsen kanssa
Lentomatka on täynnä jännittäviä tilanteita, jotka kannattaa käydä läpi lapsen kanssa jo ennen matkaa.

Ennen matkaa voi vaikka lainata kirjastosta kirjoja, jotka käsittelevät lentokoneita ja lentämistä. Matkustamossa voitte yhdessä muistella, mitä lentomatkustamiseen liittyviä käytäntöjä opitte jo kirjojen kautta.

4. Varaa mukaan puuhakirja, tabletti tai lempilelu

Varaa lapsille tekemistä lennon ajaksi. Kaikissa koneissa ei ole videoviihdettä tai pelejä pelattavaksi, tai vaikka olisikin, saattaa kiinnostus niihin pitkällä lennolla jossain vaiheessa lopahtaa.

Tabletit tai kännykkäpelit ovat käytännöllisiä, mutta varaudu myös paperisin viihdykeversioin. Ota mukaan piirustusvälineitä, puuhakirja, lukemista tai muuta kätevästi mukana kulkevaa.

Jätä kaikki melua pitävät lelut kotiin riippumatta siitä, mihin aikaan vuorokaudesta matkustat. Lennolla kannattaa unohtaa myös sotkua aiheuttavat leikit tai lelut, jotka sisältävät helposti häviäviä osia.

Fiksu jemmaa laukkuun myös jonkin aivan uuden lelun – ei heti lennon alussa leikittäväksi, vaan hätävaraksi pelastamaan tilanne, jos mikään muu ei enää auta. Oma unilelu on monille tärkeä.

5. Ole ajoissa lentokentällä

Varaa lasten kanssa matkustaessa reilusti aikaa lentokentälle. Esimerkiksi rattaiden pakkaamiseen saattaa hurahtaa kauemmin kuin kuvittelet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun lentokentällä ei ole kiire, säilyy tunnelma takuulla rennompana – minkä myös lapset aistivat. Ole siis ajoissa paikalla lähtöselvityksessä ja varaudu myös lasten turvatarkastuksiin.

ShutterstockLentomatka lapsen kanssa
Lentokentällä riittää nähtävää ja uusia seikkailuja, joista kannattaa ottaa kaikki irti ennen koneeseen nousua.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on oma lapsiperheille tarkoitettu turvatarkastusportti, jossa vältetään liian pitkät jonotukset.

Lentoasemalla kannattaa vierailla leikkipaikalla ja antaa lasten ja tyhjentää energiavarastot ennen lentoa, jotta uni maistuu mukavasti koneessa.

6. Lasten kanssa pääset koneeseen ensimmäisenä

Etsiydy lähtöalueella oman portin läheisyyteen ajoissa, sillä pienten lasten kanssa matkustavat pääsevät ensimmäisten joukossa koneeseen. Vaikka jonoa olisi jo syntynyt, lasten kanssa voit ohittaa sen.

Vaippaikäisten vaipat kannattaa vaihtaa ennen koneeseen nousemista.

7. Syli vai oma paikka lentokoneessa?

Alle kaksivuotiaat istuvat joko aikuisen sylissä tai vauvoille suunnatussa kopassa, eikä heille välttämättä tarvitse varata omaa istuinpaikkaa. Yli kaksivuotiaille on varattava oma istumapaikka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi Finnairin lennoilla edessä olevaan seinään kiinnitettäviä vauvankoppia on saatavilla mannerten välisillä lennoilla. Varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä koppia on rajoitettu määrä.

Matkustamohenkilökunnan kanssa voi käydä läpi turvatoimenpiteitä ennen koneen lähtöä.

8. Lentokoneateria tai omat välipalat

Kaukolentoja lukuun ottamatta ateriat eivät usein enää kuulu lennon hintaan. Muista varata lämpimät ruoat etukäteen, jos haluat että lapset saavat lentokoneaterian.

Osa lentoyhtiöistä taas myy lennoilla esimerkiksi sämpylöitä tai muuta pientä purtavaa.

Pakkaa lapsille mieluista välipalaa matkan ajaksi, jos lentokoneruoka ei maistu. Kannattaa suosia välipaloja, joista aiheutuu mahdollisimman vähän sotkua.

9. Mitä jos korviin sattuu lennolla?

Korvakipu on yleinen vaiva lennolla erityisesti nousun ja laskun aikana, kun ilmanpaineessa tapahtuu isoja vaihteluja.

Vauvojen kanssa kipua voi yrittää hillitä imettämällä nousun ja laskun aikana. Isompia lapsia voi ohjeistaa nieleskelemään tai antaa heille esimerkiksi purukumia tai imeskelytabletteja.

Jos kipu yltyy kovaksi ja lapsi itkee tuskasta, kannattaa kokeilla matkustamohenkilökunnan nerokasta kikkaa. Mikki Hiiri -korviksi kutsuttu apukeino tarkoittaa kahta pahvikuppia, joiden sisään on laitettu kuumalla vedellä kostutettua paperia. Kupit asetetaan korvien päälle, ja kuin ihmeen kaupalla kipu helpottaa.

10. Muista vastuu lapsestasi ja pyydä tarvittaessa apua

Ennen lentoa kanssamatkustajien suhtautuminen lapsiin saattaa jännittää monia yhtä paljon kuin lapsen käytös. Mitä jos viereen osuukin joku, joka pyörittelee silmiään tai huokailee syvään lasten jutuille?

Lasten normaalia olemista ei kenenkään tarvitse pyydellä anteeksi, mutta vanhempien vastuulle kuuluu hillitä lapsiaan, jos meno äityy liian vauhdikkaaksi. Koneen käytävillä ei saa juoksennella eikä matkustamohenkilökunta ole lapsenvahti, vaikka lentoemännät ja stuertit huomioivatkin lapset usein mukavalla tavalla.

ShutterstockLentomatka lapsen kanssa
Lentomatka onnistuu lapsenkin kanssa sujuvasti, kun valmistaudut etukäteen etkä hermoile turhista.

Lennolla on hyvä tilaisuus opettaa lapsille matkustamon etiketti. Edessä olevan istuimen selkänojaa ei potkita eikä selkänojien päällä roikuta.

Yksin lapsen tai useamman lapsen kanssa matkustava vanhempi voi joutua tilanteeseen, jossa käsiparit yksinkertaisesti loppuvat kesken. Matkustamohenkilökunnalta voi auttaa lasten kanssa esimerkiksi sen aikaa, että vanhempi saa käytyä wc:ssä.

Lentokentän työntekijöiltä ja matkustahenkilökunnalta voi aina pyytää apua mieltä askarruttavissa asioissa. Ota siis rennosti ja pidä edessä oleva ihana loma mielessä! Muista myös kehua lapsia hyvin sujuneesta matkanteosta.

>> Lue myös: Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Rodos lasten kanssa

Vietä riemukas matka perheen kesken – näin onnistuu loma Rodoksella lasten kanssa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja