Finnair

Näin lentomatka lasten kanssa sujuu stressittä – 10 vinkkiä

Lasten kanssa lentämistä ei kannata turhaan arastella.

Rento lentomatka on hyvän loman alku

Hyvällä valmistelulla, joustavuudella ja rennolla asenteella kokemattomampikin reissaaja pärjää pienten matkalaisten kanssa. Rantapallo kokosi kymmenen vinkkiä, joiden avulla selviät lentomatkasta ilman stressiä.

1. Valitse lennon ajankohta harkiten

Valitse lasten kanssa matkustaessasi mahdollisimman hyvin päivärytmiin sopiva matkustusaika. Pitkä lento menee sujuvimmin, jos lapsi voi viettää siitä ainakin osan nukkuen. Jos mahdollista, varaa suora lento lomakohteeseen. Lentovaihtoehtoja voit vertailla helpoimmin osoitteessa www.rantapallo.fi/lennot/.

2. Varmista varusteiden kuljetus

Lapsiperheille tarjotut palvelut ja lapsia koskevat määräykset ovat pääpiirteissään kaikkialla samanlaiset, mutta on järkevää tiedustella tärkeimmät asiat varauksen yhteydessä suoraan lentoyhtiöltä. Tärkeää on varmistaa mm. lapsille sallittu matkatavaroiden määrä.

Esimerkiksi Finnairilla omalla istumapaikalla matkustavalla lapsella saa olla yhtä paljon matkatavaraa kuin aikuisella, mutta jos alle 2-vuotiaalla ei ole omaa varattua paikkaa, saa hänellä olla (rattaiden lisäksi) vain 10 kiloa ruumassa kuljetettavaa matkatavaraa. Varmista myös rattaiden ja turvakaukalon käyttöön liittyvät ohjeet.

3. Henkinen valmistautuminen on tärkeää!

Mieti tarkkaan, millaisin sanankääntein keskustelet lasten kanssa lentämisestä – jos itse näytät jännittäväsi matkaa, tartutat helposti epävarmuuden myös heihin. Varsinkin, jos kyseessä on lapsen ensimmäinen lento, on tärkeää keskustella lapsen iän sallimissa puitteissa etukäteen, mihin ollaan menossa ja mitä matkalla tapahtuu.

4. Varaa mukaan puuhakirja, tabletti tai lempilelu

Varaa lapsille puuhattavaa lennon ajaksi. Kaikissa koneissa ei ole videoviihdettä tai pelejä pelattavaksi, tai vaikka olisikin, saattaa kiinnostus niihin pitkällä lennolla jossain vaiheessa lopahtaa.

Tabletit tai kännykkäpelit ovat käytännöllisiä, mutta varaudu myös paperisin viihdykeversioin. Ota mukaan piirustusvälineitä, puuhakirja, lukemista tai muuta kätevästi mukana kulkevaa – ei missään nimessä mitään sotkevaa, helposti häviäviä osia sisältävää. Tai varsinkaan yölennoille melua pitäviä leluja.

Fiksu jemmaa laukkuun myös jonkin aivan uuden lelun – ei heti lennon alussa leikittäväksi, vaan hätävaraksi pelastamaan tilanne, jos mikään muu ei enää auta.

5. Uni tulee oman nallen kanssa

Oma pieni peitto on lentokoneen vilttiä mukavampi lapsen unta parantamaan – ja tietenkin tärkeä uninalle. Pakkaa lapsille myös sopivaa välipalaa matkan ajaksi.

6. Ole ajoissa lentokentällä

Varaa lasten kanssa matkustaessa reilusti aikaa lentokentälle. Esimerkiksi rattaiden pakkaamiseen saattaa hurahtaa kauemmin kuin kuvittelet. Ole siis ajoissa paikalla check-inissä ja varaudu myös lasten turvatarkastuksiin.

7. Lasten kanssa pääset koneeseen ensimmäisenä

Etsiydy lähtöalueella portin läheisyyteen ajoissa, sillä pienten lasten kanssa matkustavat pääsevät ensimmäisten joukossa koneeseen. Vaikka jonoa olisi jo syntynyt, lasten kanssa voit ohittaa sen. Vaihda vaippaikäisten vaipat ennen lentoa.

8. Syli vai oma paikka lentokoneessa?

Alle kaksivuotiaat istuvat joko aikuisen sylissä tai turvaistuimessa, heille ei välttämättä tarvitse varata omaa istuinpaikkaa. Yli kaksivuotiaille on varattava oma istumapaikka.

Lentoemännät kiertävät ennen koneen nousua kaikkien lasten kanssa matkustavien luona ja opastavat vanhemmille turvatoimenpiteet erikseen.

9. Muista vastuu lapsestasi

Kanssamatkustajat suhtautuvat lapsiin vierustovereina inhimillisen vaihtelevasti. Lasten normaalia olemista tai ei kenenkään tarvitse pyydellä anteeksi, mutta silti kuuluu ehdottomasti vanhempien vastuulle hillitä lapsiaan jos meno äityy liian vauhdikkaaksi. Koneen käytävillä ei saa juoksennella eikä lentoemäntä ole lapsenvahti.

10. Ota rennosti

Ensikertalainen saattaa jännittää pienten lasten kanssa matkustamista. Kysy rohkeasti neuvoa lentoaseman henkilökunnalta tai lentoemänniltä. Heidän työnsä on auttaa. Ota rennosti ja pidä edessä oleva ihana loma mielessä!

Kuva: Finnair

Päivitetty: 28.1.2014

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (9 votes, average: 4,11 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia