Hyppää sisältöön

Näin lentomatka lasten kanssa sujuu stressittä – 10 vinkkiä

Elina Venttola Päivitetty: 01.07.2019
Lasten kanssa lentämistä ei kannata turhaan arastella. Hyvällä valmistelulla, joustavuudella ja rennolla asenteella kokemattomampikin reissaaja pärjää pienten matkalaisten kanssa. Lue vinkit!

1. Valitse lennon ajankohta harkiten

Valitse lasten kanssa matkustaessasi mahdollisimman hyvin päivärytmiin sopiva matkustusaika. Pitkä lento menee sujuvimmin, jos lapsi voi viettää siitä ainakin osan nukkuen. Jos mahdollista, varaa suora lento lomakohteeseen välttääksesi ikävystyttävät koneenvaihdot ja odottelun lentokentällä. Lentovaihtoehtoja voit vertailla helpoimmin Rantapallon lentohaun avulla.

2. Varmista varusteiden kuljetus

Lapsiperheille tarjotut palvelut ja lapsia koskevat määräykset ovat pääpiirteissään kaikkialla samanlaiset, mutta tarkista oman lentoyhtiösi verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta, onko yhtiöllä lapsia koskevia erityissääntöjä. Tärkeää on varmistaa muun muassa lapsille sallittu matkatavaroiden määrä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi Finnairilla omalla istumapaikalla matkustavalla lapsella saa olla yhtä paljon matkatavaraa kuin aikuisella, mutta jos alle 2-vuotiaalla ei ole omaa varattua paikkaa, saa hänellä olla rattaiden lisäksi kymmenen kiloa ruumassa kuljetettavaa matkatavaraa. Varmista myös rattaiden ja turvakaukalon käyttöön liittyvät ohjeet.

3. Henkinen valmistautuminen on tärkeää

Mieti tarkkaan, millaisin sanankääntein keskustelet lasten kanssa lentämisestä – jos itse näytät jännittäväsi matkaa, tartutat helposti epävarmuuden myös heihin. Varsinkin jos kyseessä on lapsen ensimmäinen lento, on tärkeää keskustella etukäteen, mihin ollaan menossa ja mitä matkalla tapahtuu.

ShutterstockLentomatka lapsen kanssa
Lentomatka on täynnä jännittäviä tilanteita, jotka kannattaa käydä läpi lapsen kanssa jo ennen matkaa.

4. Varaa mukaan puuhakirja, tabletti tai lempilelu

Varaa lapsille puuhattavaa lennon ajaksi. Kaikissa koneissa ei ole videoviihdettä tai pelejä pelattavaksi, tai vaikka olisikin, saattaa kiinnostus niihin pitkällä lennolla jossain vaiheessa lopahtaa.

Tabletit tai kännykkäpelit ovat käytännöllisiä, mutta varaudu myös paperisin viihdykeversioin. Ota mukaan piirustusvälineitä, puuhakirja, lukemista tai muuta kätevästi mukana kulkevaa – ei missään nimessä mitään sotkevaa tai helposti häviäviä osia sisältävää. Jätä melua pitävät lelut kotiin riippumatta siitä, mihin aikaan vuorokaudesta matkustat.

Fiksu jemmaa laukkuun myös jonkin aivan uuden lelun – ei heti lennon alussa leikittäväksi, vaan hätävaraksi pelastamaan tilanne, jos mikään muu ei enää auta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Uni tulee oman nallen kanssa

Oma pieni peitto on lentokoneen vilttiä mukavampi lapsen unta parantamaan – ja tietenkin tärkeä uninalle. Pakkaa lapsille myös sopivaa välipalaa matkan ajaksi.

6. Ole ajoissa lentokentällä

Varaa lasten kanssa matkustaessa reilusti aikaa lentokentälle. Esimerkiksi rattaiden pakkaamiseen saattaa hurahtaa kauemmin kuin kuvittelet. Ole siis ajoissa paikalla lähtöselvityksessä ja varaudu myös lasten turvatarkastuksiin. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on oma lapsiperheille tarkoitettu turvatarkastusportti.

Lentoasemalla on hyvä vierailla leikkipaikalla ja muutenkin antaa lasten riemuita uudessa paikassa ja tyhjentää energiavarastot ennen lentoa, jotta uni maistuu mukavasti koneessa.

ShutterstockLentomatka lapsen kanssa
Lentokentällä riittää nähtävää ja uusia seikkailuja, joista kannattaa ottaa kaikki irti ennen koneeseen nousua.

7. Lasten kanssa pääset koneeseen ensimmäisenä

Etsiydy lähtöalueella portin läheisyyteen ajoissa, sillä pienten lasten kanssa matkustavat pääsevät ensimmäisten joukossa koneeseen. Vaikka jonoa olisi jo syntynyt, lasten kanssa voit ohittaa sen. Vaihda vaippaikäisten vaipat ennen lentoa.

8. Syli vai oma paikka lentokoneessa?

Alle kaksivuotiaat istuvat joko aikuisen sylissä tai vauvoille suunnatuissa kopassa, eikä heille välttämättä tarvitse varata omaa istuinpaikkaa. Yli kaksivuotiaille on varattava oma istumapaikka.

Lentoemännät kiertävät ennen koneen nousua kaikkien lasten kanssa matkustavien luona ja opastavat vanhemmille turvatoimenpiteet erikseen.

9. Muista vastuu lapsestasi

Kanssamatkustajat suhtautuvat lapsiin vierustovereina inhimillisen vaihtelevasti. Lasten normaalia olemista ei kenenkään tarvitse pyydellä anteeksi, mutta vanhempien vastuulle kuuluu ehdottomasti hillitä lapsiaan, jos meno äityy liian vauhdikkaaksi. Koneen käytävillä ei saa juoksennella eikä lentoemäntä ole lapsenvahti. Pidä myös huoli, ettei lapsesi potki edessä olevan istuimen selkänojaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Ota rennosti

Ensikertalainen saattaa jännittää pienten lasten kanssa matkustamista. Kysy rohkeasti neuvoa lentoaseman henkilökunnalta tai lentoemänniltä. Heidän työnsä on auttaa. Ota rennosti ja pidä edessä oleva ihana loma mielessä!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Rodos lasten kanssa

Vietä riemukas matka perheen kesken – näin onnistuu loma Rodoksella lasten kanssa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja