hero taustakuva

Yksi paljastus Harry Potterista teki ”maailman kauneimmasta kirjakaupasta” somehitin – nyt sinne kiemurtelee pitkä jono

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Livraria Lello on yksi maailman kauneimmista kirjakaupoista.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 13.03.2019
facebook   whatsapp

Lellon kirjakauppa on Porton suosituimpia nähtävyyksiä

Monet yhdistävät Harry Potter -sarjaan Skotlannin Edinburghin, jossa J.K. Rowling kirjoitti hittikirjansa. Tiesitkö, että toinen merkittävä Potter-kaupunki on Portugalin pohjoisosassa sijaitseva Porto?

Rowling asui Portossa vuosina 1991–1993 opettaessaan kaupungissa englannin kieltä. Potter-fanien tärkein pyhiinvaelluskohde on kirjakauppa Livraria Lello, jossa Rowlingilla oli tapana asioida.

Lellon kerrotaan toimineen inspiraationa Harry Potter -kirjoissa esiintyvälle kuvitteelliselle kirjakaupalle, josta Tylypahkan oppilaat hankkivat kurssikirjansa. Suomennoksessa kaupan nimi on Säilä & Imupaperi. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1997, ja Rowlingin uskotaan luonnostelleen kirjaa jo Portossa.

Lellossa vieraillakseen ei tarvitse olla Harry Potter -fani tai edes lukutoukka. Kirjakauppaa pidetään yhtenä maailman kauneimmista. Upea portaikko ja lukuisat koristeelliset yksityiskohdat tekevät Lellosta suositun nähtävyyden.

Kirjakauppa avattiin samalla paikalla jo vuonna 1906. Sittemmin tiloja on entisöity rakennuksen historiaa kunnioittaen. Kirjakauppaan on lisätty myös Harry Potterille omistettu huone.

Jos satut näkemään Portossa vieraillessasi mustiin viittoihin pukeutuneita nuoria, et suinkaan ole joutunut keskelle Potter-roolileikkiä. Porton yliopiston perinteinen univormu muistuttaa hyvin paljon Tylypahkan oppilaiden koulupukua – ja saattoi antaa Rowlingille idean.

Kirjakauppaan on sisäänpääsymaksu

Potter-fanien turistiryntäys hankaloitti aluksi kirjakaupan liiketoimintaa. Kävijät saapuivat paikalle vain ottamaan selfieitä ja pitämään kuvaussessioita, mutta kukaan ei enää ostanut kirjoja. Asiaan tuli muutos vuonna 2015, jolloin asiakkailta alettiin periä pääsymaksu.

Nykyään pääsylippu Lelloon maksaa viisi euroa, ja se on hankittava ennen liikkeeseen astumista joko verkon kautta tai lippukojusta läheltä myymälää. Lipun hinta vähennetään mahdollisesta kirjaostoksesta. Vierailua varten kannattaa varata aikaa, sillä joudut todennäköisesti seisomaan jonossa.

Lellosta julkaistaan sosiaalisessa mediassa valtavasti kauniita kuvia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monia niistä on käsitelty reilusti tai kuvaaja on onnistunut järjestämään yksityisvierailun. Liike on lähes aina tupaten täynnä ihmisiä.

Kirjakauppa sijaitsee kätevästi Porton keskustassa lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Vain kivenheiton päässä kirjakaupasta löytyy Carmon kirkko, jonka upean sinivalkoisen laattaseinän edessä matkailijoilla on tapana poseerata.

Porto on juuri nyt ajankohtainen kohde, sillä Finnair on avaamassa kaupunkiin suoran kesäreitin Helsingistä. Lentoja liikennöidään kesäkuusta elokuuhun.

Katso alta matkailijoiden ja kirjakaupan jakamia kuvia!

View this post on Instagram

You know you’ve read a good book when you turn the last page and feel a little as if you have lost a friend… 📚😔 and that’s how we feel about this year, nostalgic… 2018 is coming to an end and we are ready to start a brand new book 📖 365 new pages to fill with dreams, adventures and fresh starts ✈️ Cause magic happens outside Harry Potter movies too, you just have to look for it⚡Turn on the sound 🎶 and tell us what is your favorite book ever? ☺ ✄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄ #travelcouple #portugal_em_fotos #amar_portugal #portugalalive #amoteportugal_ #portugal_lovers #unlimitedportugal #travelcommunity #travelbucketlist #travelmood #traveltogether

A post shared by RAQUEL & MIGUEL (@explorerssaurus_) on

Lue myös: Tältä näyttää Portugalin salaperäinen Porto – katso kuvasarja

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.