Hyppää sisältöön

Viron suurin saari Saarenmaa on idyllinen matkakohde – seitsemän tärppiä erilaiseen Viron-matkaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.07.2019
Näe muutakin kuin Tallinna ja lähde lomalle Saarenmaalle! Nämä ovat Viron suurimman saaren seitsemän suosituinta nähtävyyttä.

1. Kuressaaren Piispanlinna

Vajaan 15 000 asukkaan Kuressaare on Saarenmaan tunnelmallinen pääkaupunki, jossa on idyllisiä taloja ja kesäisin suosittu uimaranta. Kylpylöistään tunnetun kaupungin sydän on keskiaikainen Piispanlinna, jossa toimii myös Saarenmaan museo.

Linna rakennettiin 1300–1800-lukujen aikana, ja siellä järjestetään Saarenmaan historiasta kertovia tapahtumia. Linnan pihamailla voi kokeilla jousiammuntaa ja osallistua aarteenetsintään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pangan jyrkänne

Pangan jyrkänne kurottaa Itämereen korkeimmillaan yli 21-metrisinä kielekkeinä. Saarenmaan pohjoisrannikolla sijaitseva jyrkänne toimi muinoin uhrauspaikkana, mutta nykyisin se on suosittu matkailunähtävyys Saarenmaalla. Jyrkänteen alueella voi pysähtyä eväsretkelle, ihailla auringonlaskua tai kokeilla perinteistä virolaista kyläkeinua.

Pangan jyrkänne kurottaa korkeimmillaan yli 20 metrin korkeuteen.

Jyrkänteellä kannattaa kuitenkin pitää varansa, sillä vuonna 2010 suomalainen matkailija putosi jyrkänteen reunalta mereen ja kuoli.

3. Kaalin kraatteri

Yli 7 000 vuotta sitten meteoriitti putosi Saarenmaalle ja hajosi ilmassa kappaleiksi ennen maanpintaa. Meteoriitti satoi maahan palasina, joista suurin aiheutti halkaisijaltaan 110 metriä leveän ja 22 metriä syvän kraatterin.

Kaalin kraatteri syntyi tuhansia vuosia sitten, ja se on yksi Baltian harvinaisimpia nähtävyyksiä.

Kaalin meteoriittikraatteri Saarenmaalla kuuluu Viron harvinaisimpiin luonnon nähtävyyksiin, ja se on yksi Euraasian vaikuttavimmista kraatterikentistä.

4. Anglan tuulimyllyt

Saarenmaa on tunnettu tuulimyllyistään, jotka ovat perinteisesti tyypillisiä saarenmaalaisia pukkituulimyllyjä. Anglan alueelle rakennetuista tuulimyllyistä neljä on pukkituulimyllyjä, ja keskellä kohoaa yksi hieman korkeampi hollantilaistyyppinen tuulimylly.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Anglan tuulimyllyt ovat yksi Saarenmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Tuulimyllyt entisöitiin viimeksi 2010-luvun taitteessa. Tuulimyllyjen katselun lisäksi Anglan perinnekulttuurikeskuksessa voi osallistua erilaisiin työpajoihin ja osallistua esimerkiksi leipomaan leipää.

5. Sõrven majakka

Vuonna 1770 Sõrven niemen kärkeen pystytettiin kivitorni, joka tuhoutui toisessa maailmansodassa. Sitä seurannut mustavalkoinen majakka rakennettiin vuonna 1960 ja se hallitsee Saarenmaan eteläisimmän niemenkärjen rantamaisemaa 52 metrin korkuisena.

Sõrven niemimaa Saarenmaan eteläkärjessä on suosittu paikka lintubongaukseen. Sen kärjessä kohoaa korkea majakka, jonka näköalatasanteelle pääsee vierailulle kesäisin.

Kesäisin kiinnostuneet voivat kiivetä majakan huipulle maksamalla neljän euron pääsymaksun. Majakka on hieman korkeampi kuin Suomessa sijaitseva Bengtskärin majakka, mikä tekee siitä yhden Viron korkeimmista majakoista.

6. Vilsandin luonnonpuisto

Vilsandin kansallispuistoon kuuluu noin 100 saarta ja 180 neliökilometriä merialuetta. Vaikka Vilsandin saari itsessään on vain kuusi kilometriä pitkä, kansallispuisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet veneilylle, kävelylle ja luonnossa rauhoittumiselle.

Vilsandin luonnonpuisto on laaja luontoalue, joka sopii erityiseti lintubongaukseen.

Vilsandin kansallispuisto sopii erityisesti lintujen bongaajalle, sillä siellä pesii paljon eri lintulajeja.

7. Rannat

Saarenmaalta löytyy useita viihtyisiä uimarantoja, joista helpoimmin on tavoitettavissa Kuressaaren uimaranta. Jos haluaa löytää Saarenmaan parhaan uimarannan, kannattaa ajaa autolla tai pyörällä kymmenen kilometriä Mändjalan uimarannalle Etelä-Saarenmaalle. Mändjalan ranta on Viron eteläisin ranta, joka on varustettu rantabaarilla, aurinkotuoleilla ja riippumatoilla.

Kauniita rantoja löytyy myös Pohjois-Saarenmaan rauhallisista Tuhkanasta tai Jõistesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähteet: Visit Estonia, Visit Saaremaa
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen erikoiset nähtävyydet

Suomen eriskummalliset nähtävyydet – 33 kohteen lista, josta löydät tekemistä lomalle

Piritan ranta Tallinnassa

Mihin uimaan Tallinnassa? Pirita on kaupungin suosituin ranta – pääset sinne helposti

Olevisten kirkko Tallinnassa

Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina – kävitkö jo täällä?

Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila

Joko tunnet Tallinnan vanhimman kahvilan? Kuuluisinta herkkua myytiin aikoinaan lääkkeenä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja