Hyppää sisältöön

Luulitko jo tietäväsi kaiken Virosta? Lue 9 yllättävää faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.03.2020
Virossa törmää vanhoihin uskomuksiin, hurjiin harrastuksiin ja eläväiseen kulttuurin. Lue kiinnostavat faktat maasta!

1. Skypen kotimaa

Viro on lukuisten menestyneiden start up -yritysten kotimaa, ja myös tunnettu verkkopuheluja tarjoava Skype-palvelu on saanut alkunsa Virossa. Ensimmäisen version palvelun ohjelmistosta kehittivät virolaiset Jaan Tallinn ja Priit Kasesalu. Nykyään Skype on yhdysvaltalaisen Microsoftin omistuksessa, mutta yhtiöllä on edelleen toimipisteet sekä Tallinnassa että Tartossa.

2. Avioliiton pelastava puu

Pohjois-Virossa reilun 40 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsee pieni Tüliveren kylä. Kylä on tunnettu suuresta tammesta, jonka uskotaan auttavan erimielisiä aviopareja riitojen sovittelussa. Tammen rungossa on oven muotoinen aukko ja sen sisällä on ontto osa. Uskomuksen mukaan avioparin tulee yöpyä puun onkalossa löytääkseen sovun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Hurjaa menoa keinussa

Virossa keinuminen ei ole ainoastaan lasten harrastus, vaan siitä on kehittynyt 1990-luvulla myös aikuisten harjoittama urheilulaji. Keinumista, jota kutsutaan nimellä kiiking, harjoitetaan isossa kiikussa jolla pääsee keinumaan täyden kierroksen ympäri. Laji vaatii yllättävän paljon fyysistä voimaa, mutta on myös hauska tapa harrastaa liikuntaa.

4. Laulavaa kansaa

Yksi suurimmista vuosittaisista tapahtumista Virossa on Laulujuhlat, jotka on järjestetty aina vuodesta 1869 alkaen. Suuri osa maan kansalaisista osallistuu juhliin joko esiintymällä itse tai seuraamalla tapahtumaa joko paikan päällä tai televisiosta. Virossa järjestetään myös useita kansainvälisiä musiikkitapahtumia, kuten vaikkapa elektroniseen musiikkiin keskittynyt Weekend Festival Baltic.

Visit Estonia/Lembit MichelsonLaulujuhlat Virossa
Laulujuhlat ovat Viron suosituimpia vuosittaisia tapahtumia.

5. Lautapelejä veden alla

Erityisesti talvisin Virossa pääsee pelaamaan lautapelejä veden alla. Uima-altaan pohjaan laitettuja pelejä, kuten tammea tai shakkia, pelataan sukellusvarusteissa. Vuonna 2011 Viro pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan, kun yli 50 pelaajaa osallistui veden alla järjestettyyn peliturnaukseen.

6. Eniten malleja maailmassa

Suosituimpien huippumallien joukossa maailmalla on paljon virolaisia malleja ja maasta katsotaan tulevan maailman eniten malleja kansainvälisille markkinoille väkilukuun suhteutettuna. Tunnetuimpiin virolaisiin huippumalleihin kuuluvat Carmen Kass ja Karmen Pedaru, jotka ovat tehneet töitä useille luksusmerkeille.

7. Valtavasti saaria ja metsää

Viron pinta-alasta yli puolet on koskematonta luontoa ja erityisesti metsää. Maassa on loistavat mahdollisuudet ulkoiluun luonnossa esimerkiksi kansallispuistoissa ja luontopoluilla. Virossa on myös noin kaksi tuhatta saarta, joista tunnetuimpia ovat Saarenmaa, Hiidenmaa ja Muhu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Estonia/Sven ZacekKansallispuisto Virossa
Viron pinta-alasta yli puolet on koskematonta luontoa.

8. Ensimmäinen joulukuusi

Nykyään jokaiseen jouluun kuuluva tapa pystyttää sekä koristella joulukuusi on saanut alkunsa 1400-luvulla Viron ja Latvian alueella. Kauppiaiden killan uskotaan juhlissaan pystyttäneen ensimmäiset joulukuuset Tallinnaan ja Riikaan, jonka jälkeen perinne on lähtenyt leviämään muualle Eurooppaan.

9. Vähiten uskonnollinen maa

Viro on yksi maailman vähiten uskonnollisista maista, sillä vain alle 20 prosenttia maan kansalaisista kertoo tunnustavansa jotain uskontoa. Maassa elävät kuitenkin vahvasti vanhat uskomukset erityisesti luontoon liittyen, ja luonnolla on iso rooli paikallisessa kulttuurissa. Suuri virolaisista uskoo esimerkiksi, että puilla on sielu.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Visit Estonia / Kaupo Kalda, Lembit Michelson, Sven Zacek

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila

Joko tunnet Tallinnan vanhimman kahvilan? Kuuluisinta herkkua myytiin aikoinaan lääkkeenä

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Jägalan vesiputous

Tiesitkö jo tästä? Tallinnasta on helppo tehdä retki upealle vesiputoukselle – katso kuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja