Hyppää sisältöön

Loiren laaksossa voit kokea Ranskan upeimmat historialliset linnat

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.08.2013
Ranskan Loire-joki laaksoineen on suosittu matkailukohde niin linnojensa kuin upeiden maisemiensakin ansiosta. Rantapallon esittelyssä neljä kiinnostavaa käyntikohdetta!

Loiren laakso hurmaa linnoillaan

Monelle matkakohteena tuttu mahtipontinen Ranska, erityisesti Loire-joen laakso maan keskiosassa on tunnettu monista upeista linnoistaan ja alue kuuluu osittan myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Loire laaksoineen ja sivujokineen onkin suosittu matkailukohde niin linnojensa kuin upeiden maisemiensakin ansiosta. Linnojen joukosta löytyy mm. Tintti-sarjakuvien linna, Prinsessa Ruususen linnan esikuva sekä Leonardo da Vincin viimeinen asuinpaikka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuninkaallisten jalanjäljillä

Loiren laaksossa on toistasataa toinen toistaan upeampaa linnaa, enemmän kuin missään muulla samankokoisella alueella. Ranskan kuninkaat rakensivat varsinkin renessanssin aikakaudella alueelle linnojaan ja kartanoitaan ja aateliset seurasivat perässä haluten pysyä lähellä valtaapitäviä. Loire-joki oli myös merkittävä kauppaväylä, mikä osaltaan selittää seudun suosiota.

Ranskan suuren vallankumouksen aikaan monet linnat kärsivät pahoja tuhoja ja maailmansotien aikaan linnoja käytettiin armeijan päämajoina. Nykyisin monet linnat ovat paikallishallinnon omistuksessa ja erittäin suosittuja vierailukohteita. Jotkut linnat toimivat hotelleina ja majataloina, toiset taas ovat yksityisomistuksessa eivätkä kaikki asukkaat aina avaa oviaan uteliaille matkailijoille.

Château de Chambord

Renessanssiarkkitehtuurin helmi Château de Chambord on Loiren laakson suurin ja Ranskan toiseksi suurin linna. Linna rakennettiin alunperin Ranskan silloisen kuninkaan Frans I:n metsästysmajaksi, eikä hän käynyt siellä juurikaan. Käy testaamassa luultavasti Leonardo da Vincin suunnittelemia kaksoiskierreportaita sekä ihailemassa linnan lukuisia torneja.

Château de Chambord

Château de Chenonceau

Cher-joen uomassa sijaitseva Chenonceaun linna on mielenkiintoinen ja vaikuttava näky, sillä linna on rakennettu joen ylle. Joen, metsän ja puutarhojen ympäröimä upea renessanssityylinen linna ei ole kovin suuri vaan jollain tavalla kodikaskin. Chenonceaun linna tunnetaan naisten linnanna, sillä sen muotoon ovat vaikuttaneet monet naiset, kuten Henrik II:n puoliso Katariina de’ Medici sekä Henrikin rakastajatar Diane de Poitiers.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Château de Chenonceau

Château d’Amboise ja Clos Lucé

Amboisen linna sijaitsee aivan Loiren rannalla ja se rakennettiinkin keskiajalla linnoitukseksi. Myöhemmin linna toimi kuninkaallisena residenssinä. Kuninkaan kutsusta linnassa vierailivat monet oppineet ja eurooppalaiset taiteilijat, mukaan lukien Leonardo da Vinci, jonka hauta sijaitsee linnan kappelissa.

Amboisen linna on yhdistetty maanalaisella käytävällä 500 metrin päässä sijaitsevaan Clos Lucén kartanoon. Juuri Clos Lucéssä Leonardo da Vinci työskenteli ja asui viimeiset elinvuotensa. Nykyisin kartano toimii museona, esillä on mm. monia da Vincin keksintöjä.

Château d’Amboise
Clos Lucé

Château de Cheverny

Tintti-sarjakuvien ystävien kannattaa vierailla ainakin Chevernyn linnassa, sillä piirtäjä Hergé myöntää sen toimineen sarjakuvan linnan innoittajana ja esikuvana. Linnan myymälä onkin täynnä Tintti-aiheista tavaraa. Chevernyn klassista tyyliä edustava linna on hyvin kodikas, sillä se on aina ollut asuttuna, myös nykyiset omistajat asuvat siellä.

Château de Cheverny

Teksti: Anniina Simula
Kuva: Flickr / blieusong

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

St Tropez, Ranskan Riviera

Ranskan Rivieralla on tarunhohtoinen maine – 10 faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja