hero taustakuva

Nämä ovat Egyptin lumoavimmat paikat – viisi kohdetta, jotka haluat nähdä

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Aurinko, meri ja tuhansien vuosien takainen historia eivät yhdisty missään niin upealla tavalla kuin Egyptissä. Tässä ovat Egyptin viisi lumovoimaisinta paikkaa - näitä ei kannata ohittaa!
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 26.10.2018
facebook   whatsapp

1. Luxor

Luxor, entiseltä nimeltään Theba, sijaitsee Niilin rannalla. Theba oli muinaisen Uuden valtakunnan pääkaupunki, joten Luxorista löytyvät monet upeimmista faaraoiden ajan monumenteista.

Luxorin ja Karnakin temppelit sekä Kuningatar Hatshepsutin terassitemppeli ovat vaikuttavia. Kun askeleet kaikuvat tuhansia vuosia vanhojen temppeleiden kivilattioilla ja auringolta voi hakea suojaa suurien hieroglyfien peittämien pylväiden varjosta, tulee historiasta lähes käsin kosketeltavaa.

ShutterstockEgypti
Luxorista löytyy monia näyttäviä kohteita, mistä syystä se on hyvin suosittu päiväretkikohde.

Luxor sijaitsee maan keskiosassa, noin 300 kilometrin päässä Hurghadan lomakaupungista. Matkatoimistot järjestävät kaupunkiin päiväretkiä lomakaupungeista, joten Luxorin-vierailun sisällyttäminen Egyptin-rantalomaan onnistuu vaivatta.

2. Kuninkaiden laakso

Kuninkaiden laakso sijaitsee aavikon laidalla suuressa kalliolaaksossa lähellä Luxoria. Kuninkaiden laakso on nimensä mukaisesti Uuden valtakunnan ajan faaraoiden ja muiden korkea-arvoisten henkilöiden hautojen sijoituspaikka.

ShutterstockLuxor, Egypti
Kuninkaiden laaksossa sijaitseva Kuningatar Hatshepsutin temppeli on hyvin vaikuttava kohde jo kokonsa vuoksi.

Kuninkaiden laaksoon saavutaan yleensä linja-autoilla. Matkailijat pääsevät sisälle hautoihin, joista kuuluisimpia ovat muun muassa Tutankhamonin ja Ramses III:n haudat.

3. Gizan pyramidit

Gizan pyramidit sijaitsevat Gizassa Kairon eteläpuolella. Näistä historiallisista maamerkeistä suurin ja tunnetuin on Kheopsin pyramidi, joka kuuluu maailman seitsemän ihmeen joukkoon. Hieman rapistuneinakin nämä yli 4 000 vuotta vanhat rakennelmat ovat vaikuttava näky kohotessaan korkeuksiin aavikon kupeessa.

ShutterstockEgypti
Pyramidit ovat useimmille pääasiallinen syy matkustaa Egyptiin.

Kävijöillä on mahdollisuus päästä myös sisälle pyramideihin, mutta yleensä vain yksi pyramidi kerrallaan on auki yleisölle.

4. Niilin jokilaakso

Suuri osa Egyptistä on autiomaata. Hurghadakin sijaitsee karulla alueella, jossa vain hotellien ympäristöt vihertävät. Bussimatkalla Hurghadasta Luxoriin saa kokea pienen ihmeen: kuiva ja karu aavikko muuttuu lähes silmänräpäyksessä viettelevän vihreäksi jokilaaksoksi. Niilin rantojen viljava alue on paikallisten oma Egypti.

5. Punaisenmeren koralliriutat

Punainenmeri on eräs maailman parhaista sukellusvesistä. Turkoosiin ja vihreään vivahtavan Punaisenmeren sukellusretki on satumainen kokemus.

ShutterstockEgypti
Punaisenmeren kirkkaat vedet ja värikäs vedenalainen elämä houkuttelee sukeltajia ja snorklaajia.

Snorklata voi retkellä Giftunin saarelle tai suoraan veneestä rannikon ulkopuolisilla riutoilla. Suurella koralliriutalla asuu usein satoja kalalajeja ja vedenalainen maailma avautuu eteen mielikuvituksellisena kokonaisuutena. Sukellus- ja snorklausretkiä löytyy monien matkanjärjestäjien ohjelmistosta.

>> Lue lisää vinkkejä Egyptiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (13) Jätä kommentti

 1. En suosittele arabimaita matkakohteeksi varsinkaan naisille. Islamilaistuminen vaikuttaa egatiivisella tavalla Faaraoidenkin maassa, valitettavasti.


 2. Vuodesta -81 Egyptissä matkailleena lumouduin Khan el Khalilin yöelämästä.
  Harvalle turistille tulee edes mieleen basaariin tutustuminen yöaikaan.
  Tosin sinne ei kannata mennä eksymään ilman luotettavaa paikallista opasta.
  Egyptiläinen rentous ja vieraanvaraisuus tulee parhaiten esiin auringonlaskun jälkeen.
  Tässä on turha kuvailla tuhannen ja yhden yö tarinoita, ne pitää itse kokea.


 3. Oma listani ei ole aivan saman näköinen, mutta se on:
  1) Dahab, sen koralliriutat ja edulliset majapaikat. Tämän jälkeen et Hurghadaan palaa.
  2) Kairo ja sen ahtaasti asutut kaupunginosat. Teehetki paikallisten kanssa backgammonia pelaten.
  3) Gizan pyramidit, kunhan et anna ukottajille tilaisuutta.
  4) Siwan keidas ja sitä ympyröivät hiekkadyynit. Yö miljoonan tähden hotellissa.
  5) Niilin vehreät rannat missä vain Egyptissä. Luxorkin käy, jos majapaikasta näkyy vehreä maalaismaisema.

  Huhtikuussa taas mennään, Kairoon ja Dahabiin. Omatoimisesti luonnollisesti.


 4. Eli Egyptiin siis kannattaa lähteä näistä komenteista päätellen?
  kARI sEPPÄSEN kirjoitus oli hauska mie voisin kans lähtee jotain
  konetta ajamaan sinne lämpöiseen ko täällä on niin kylmä.
  Eli katsomaan ja tutustumaan maahan ja kulttuuriin.


 5. Kuninkaiden laakso oli todella vaikuttava! Oli jotenkin todella jännittävää ajatella että siellä hiekan alla keskellä autiomaata pilee kymmeniä faaraoiden hautoja. Käytiin parissa ahaudassa sisällä ja kyllä ne entisajan egyptiläiset on todella nähneet vaivaa: upeita seinämaalauksia, sargofageja ja aarteita! Ne aarteet on tosin siirretty aikaa sitten parempaan talteen, mutta eipä se mielikuvituksen lentoa haittaa :) Suosittelen kyllä Egyptiä erittäin lämpimästi kaikille!


 6. Seitsemäs reissu Egyptiin ja suunnitteilla ensi vuonna 2-3 kk vuokra-asunnossa. Edullisia lentoja löytyy netistä ja kämppiä löytyy helposti. Varmistus menovaiheessa olisi ottaa viikon halpispaketti ja sillä aikaa hankkia asunto. Kun kaikki puhuvat englantia ja ruoka on halpaa pärjää omatoimisesti hyvin. Läppäri ja golfkamat vain mukaan. Viisumi täytynee hommata kotona.Nyt oltiin 4 viikkoa Luxorissa eikä tullut aika pitkäksi, vaikka vaimo sitä pelkäsi. Viikon ripuli nipisti aikaa, mutta senkin kesti hyvin. Luxorissa on hyvä golfkenttä ja pelaaminen on halvempaa kuin muualla, esim. Tuinisiassa. Teimme toisen reissumme Assuaniin, koska vain sitä kautta pääsee Abu Simbeliin. Kokemuksesta suosittelen omatoimiretkeä Luxor-Abu Simbel:
  Autolla Assuaniin 3 tuntia, majoitu hotelliin. Iltapäivä Nubia-museossa koska sieltä saa perustiedot seuraaviin kohteisiin. Museossa selviää miten temppelit on siirretty padon alta suojaan. Aamulla tolkuttoman aikaisin bussiin, jolla 3,5 t Abu Simbeliin. 2 t temppeleissä ja paluu Assuaniin. Iltapäivä sitten Botanic Carden puistossa ja iltajunalla Luxoriin. Tai pidennetty versio – kolmas päivä Assuanissa jossa Philaen temppeli, pato yms paikallisen matkapalvelun kautta. Hyvä ja edullinen kalaravintola basaarikadun päässä lähellä rautatieasemaa. Luxorissa on luotettava paikallinen matkatoimisto Cheops rantakadulla Winter Palacen kivijalassa. Myy kaikkea palvelua ja retkiä, esim. valmiiksi tingittyyn hintaan ilmapallolennot, jota suosittelen kunhan valitsee savuttoman päivän. Luxorin suurin riesa on savuinen ilma koska siellä roskat ja kasvijätteet poltetaan ja joka päivä.


 7. Olen käynyt perheeni kanssa Egyptissä kolme kertaa. Viimeksi helmikuussa 2008 Sharm El Sheikissä. Edelliset kerrat olivat Siinanin niemimaalla Nuweibassa 2005 (loistava, rauhallinen rentoutumispaikka) ja Hurghadassa 2004. Luxorissa olen käynyt päivän retkellä (Hurghadasta) ja kahden päivän retkellä Kairossa (Nuweibasta). Nähtävyydet ovat sanoinkuvaamattoman upeita! Lokakuussa olisi tarkoitus mennä viikoksi Luxoriin nähtävyyksiä katselemaan. Päivän reissulla kerkesi hätäisesti nähdä temppelit (Karnak ja Luxor) ja kuninkaiden laaksoa. Nyt sitten olisi tarkoitus tutkia temppelit ja laaksot hiukan tarkemmin ja paremmalla ajalla.
  Nimimerkille ”wautsi”. Kheopsin pyramidi on tosiaan näkemisen arvoinen. Sisälle pääsy ei vaan ole niin yksinkertaista. Sinne ei lasketa kuin muistaakseni 100 ihmistä/päivä. Itse en sinne päässyt, vaan kävin Kefrenin pyramidissa, joka sekin oli ihan vaikuttava. Pyramideihin sisällepääsyä täytyy rajoittaa, koska ihmiset vievät mukanaan sisälle kaikenmaailman epäpuhtauksia, jotka rapauttavat kiveä. Suurin uhka lienee ilman kostuminen.


 8. Niin, tuon Kheopsin pyramidin olen aina halunnut nähdä, ja etenkin sisäpuolelta. Toivottavasti pääsen joskus matkalle sinne. Niilin jokilaaksi olikin minulle uutta, mutta kuulostaa varsin mielenkiintoiselta.


 9. Egyptissä on tullut käytyä, Kairossa ja Luxorissakin piipahdettua. Seuraavaksi varmasti Niilin risteily. Kumma juttu, kauheesti tulee otettua valokuvia kaikesta minkä näkee, mutta niiden katselu jää vähemmälle, tai sitten katselen niitä ihan yksikseni, ehkä muistellen sitä reissun tunnelmaa: Kairon liikenteen sekamelskaa, Luxorin temppelin vaikuttavia seinäkaiverruksia ja tarinoita niiden takana. Kuninkaiden laakson hautojen maalauksia (niistä ei tietenkään ole kuvia muualla kuin omassa päässä ja ostetussa kuvateoksessa). Siinä tuntee itsensä aika pieneksi.

  Egyptissä voi vierailla todella ihan rantalomalla, mutta itse nautin eniten tästä ei-niin-rantalomamaisesta osuudesta.


 10. Yli kymmenen vuoden haave toteutui ja pääsin Egyptiin! Todellakin menen uudestaan. Kairon ´tavallinen´ ruuhka ja taksikuskien ajotaito jo sinäänsä on näkemisen ja kokemisen arvoinen juttu.

  Pyramidit yllättävän isoja, sfinksi yllättävän pieni.
  Kairossa voisi viettää enemmänkin aikaa kuin 3 pvää, jotka toteutimme oma-toimilomana Sharmista bussilla.

  Sharm el Sheikh on nyt nähty. Mukava paikka sellaisille, jotka rantalomista pitävät.
  Ihmiset ystävällisiä ja aurinkoa riitti.

  Ihanaa oli, että humalaisia ei näkynyt pahemmin edes hotellialueella. Hedelmä-coctailit nameja, ruoan hinta-laatusuhde kohdallaan.

  Kotiin tullessa arvostaa ainakin kraanavettä!

  Seuraavaa reissua jo suunnitellaan. Kohteena ehkä Niilin risteily yhdistettynä rantalomaan, jonka pituuteen vaikuttaa meneekö risteily Kairoon vai ei.
  Kairoon tahdon uudestaan, nähdä Luxorin jne.
  Historiasta ja kivikasoista pitävälle unelmakohde, bailaajille ei.


 11. Aivan mahtavan näköinen pyramidi ja varmasti kaikki muukki turisti-kohteet siellä ovat tutustumisen, näkemisen arvoisia. Monta tuhatta vuotta vanha rakennelma, monumentti. Onkhan siellä joskus muinaiset egyptiläiset asunhet ? Em mie ainakhan asuis tuommosen näköisessä röttelössä, jossei oo mithän mukavuuksia. Niin sehän onki faraon hauta- krypta. Näkkyy sielä olevan toinenki pyramidi taustalla, pienempi sellainen. Hölömöjä ne on olhet ko ovat tuommoset rakentanhe. Ei mittään käytännön hyötyä. Ei ihime et ovat kuolhe sukupuuthon. Jos ne antais meille urakan tai myyään egyptiläisille kaivinkoneita, pyöräkuormaajia-ja kuorma-autoja-ja kipathan lastit vethen sinne niiliin tai sitte merhen-ja rakennethan vaikka rautatie sinne, jos emmä voi kipata niitä niiliin vaan jouvumma viemähän kivet merhen. Muuta me emmä taho palakaksi ko ruoan, yösijan, peseytymistilan. Totta niillä dieseliä on työ-konheisiin, jos ei ole niin kuskaamma sitä tankkerilla lähimphän satamhan-ja ajamma tankki-autoilla työ-maalle.


 12. Juuri saavuimme Egyptistä mieheni kanssa. Kaikki sujui hyvin, sää oli kaunis ja ruoka maukasta. Niilin risteilyn maisemat pyörivät vieläkin mielessä!


  • Olin muutama viosi sitten pyramideillä. niiden luona on miljoona kaupustelijaa. Jos otat sen sen kiven käteen, niin kauppa on tehty. Ja ne käytävät pyramideissa on tosi matalia.


 13. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.