Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Egypti

Aurinkoinen Hurghada on täynnä eksotiikkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Hurghada on yhdistelmä historiaa, turkoosinsinistä merta, paahtavaa aurinkoa ja itämaista kaupantekotyyliä.

Kalastajakylästä suosituksi lomakohteeksi

Hurghada sijaitsee Punaisenmeren rannalla Egyptin itälaidalla. Egyptin pääkaupunkiin Kairoon on Hurghadasta noin 500 kilometriä ja historialliseen Luxoriin noin 300 kilometriä.

Pitkin Punaisenmeren rantaa levittäytyvä Hurghada oli vuosisatojen ajan vaatimaton kalastajakylä, kunnes turistit 1990-luvulla huomasivat sen pittoreskin viehätyksen. Hurghadasta kasvoi nopeassa tahdissa yksi Egyptin suosituimmista lomakohteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hurgahda tunnetaan erityisesti rantalomakohteena, joka tarjoaa ohittamattomat mahdollisuudet vesiurheiluun ja retkiin ympäri Egyptiä.

ShutterstockHurghada, Egypti
Egyptin rantakohteet houkuttavat rentouttavalle lomalle.

Kuuma ja kuiva ilmasto

Hurghadassa vallitsee kuuma ja kuiva erämaailmasto. Viileintä Hurghadassa on joulu–helmikuussa, jolloin päivän keskilämpötilat pysyttelevät 20 asteessa. Keväällä ja syksyllä päivän ylimmät lämpötilat ovat 30 asteessa, ja kesäkuukausina elohopea hivuttautuu lähelle 40 astetta. Lämpötilat laskevat suuresti auringon mukana, joten öisin lomakohteessa voi olla viileää.

Matkatoimistoille Hurghada on erityisesti talvikauden lomakohde, joka tarjoaa aurinkoa ja lämpöä suomalaisten pakkasten keskellä. Hurghadaan tehdään kuitenkin matkoja ympäri vuoden.

Rannalla ja pinnan alla

Hurghadan hotellialuetta reunustaa kilometrien mittainen ranta, joka tarjoaa mahdollisuudet niin auringonpalvontaan kuin vesiurheiluunkin. Monilla hotelleilla on oma rantansa, jolla hotellin asiakkaat voivat loikoilla ilmaiseksi. Mikäli haluat vierailla jonkin toisen hotellin rannalla, siitä täytyy usein maksaa pieni pääsymaksu. Hurghadan vedet ovat varsin turvallisia uida ja sopivat myös lapsiperheiden rantaleikkeihin.

Hurghada on tunnettu sukelluskohde, jonka koralliriutat houkuttelevat jopa ammattimaisia sukeltajia. Aito vedenalainen satumaailma lyö mennen tullen laudalta keinotekoiset akvaariot. Lomalla kannattaakin lähteä mukaan esimerkiksi päivän kestävälle snorklausretkelle syvempien vesien koralliriutoille. Hurghadassa on myös monia sukelluskouluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostoksia basaareissa ja merkkiliikkeissä

Nykyisin elämää kuhiseva Hurghada on jakautunut kahteen pääalueeseen: vanhaan kaupunkiin El Dahariin pohjoisessa ja moderniin Sekkalaan etelässä. Molemmat Hurghadan alueista tarjoavat valikoiman hotelleja, ravintoloita ja erilaisia turistikohteita.

Egypti on hintatasoltaan varsin edullinen lomakohde. Hurghadasta löytyy paljon erilaisia ostosmahdollisuuksia halvoista matkamuistokojuista merkkiliikkeisiin. Vaikka Hurghadassa voi tehdä ostoksia myös suuremmissa ostoskeskuksissa, perinteiset basaarit tarjoavat erilaisen ostoselämyksen.

Matkamuistoksi voi ostaa pyhää pillerinpyörittäjää kuvaavan korun, hieroglyfien aiheita toistavan papyrustaulun tai kauniin hajusteöljypullon. Kauppiaat kutsuvat asiakkaita sisään liikkeisiinsä, tarjoavat virvokkeita ja toistelevat mielellään paria suomeksi oppimaansa fraasia.

Retkiä Kairoon ja Luxoriin

Hurghada on hyvä lähtökohta retkille ympäri Egyptiä. Monien matkanjärjestäjien valikoimista löytyy päivän tai parin retkiä esimerkiksi Luxoriin ja Kairoon. Matkat taittuvat yleensä busseilla, ja maisemien yhtäkkinen vaihtuvuus saa räpyttelemään silmiä. Siellä, missä hetki sitten oli pelkkää karua autiomaata, onkin nyt vehreän neitseellinen Niilin jokilaakso tai elämää sykkivä miljoonakaupunki.

Luxor on eräs Egyptin kiehtovimmista paikoista, sillä tässä entisajan pääkaupungissa on lukuisia hyvin säilyneitä temppeleitä. Temppelien seiniltä voi lukea hämmästyttävän kirkkaissa väreissä säilyneitä hieroglyfeja ja kuvituksia.

Luxorista on vain lyhyt matka legendaarisen Kuninkaiden laakson haudoille. Faaraon haudan ja sarkofagin sisälle kurkistaminen on taatusti muistettava kokemus.

Egyptin nykyisessä pääkaupungissa Kairossa voi puolestaan nähdä Gizan pyramidit sfinkseineen, jotka nekin ovat hautamuistomerkkejä. Turistit viihtyvät myös Kairon egyptiläisessä museossa ihailemassa muumioita ja kulta-aarteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittu tapa tutustua Egyptin aarteisiin on risteileminen pitkin Niiliä. Niilin risteilyillä voi tutustua Egyptin vehreään jokilaaksoon ja tehdä oppaan johdolla retkiä lähialueille. Retket ja kohteet vaihtelevat matkanjärjestäjästä ja risteilyn pituudesta riippuen, mutta Luxor ja Kuninkaiden laakso ovat yleensä tehtävälistan kärjessä.

Turvallisuus ja paikalliset tavat

Vaikka Egypti on yleisesti ottaen kohtuullisen turvallinen lomakohde, on maassa ajoittain levottomuuksia. Egyptin mielenosoitukset vuonna 2011 lähes tyhjensivät maan turisteista, matkailijat ovat jälleen löytäneet maan kaunauden. Egyptin turvallisuustilannetta ja matkustustiedotteita voi seurata ulkoasianministeriön verkkosivuilta.

Egypti on muslimimaa ja paikallisia tapoja on syytä myös matkailijoiden kunnioittaa. Moskeijoissa ja hotellialueiden ulkopuolella tulee pukeutua asiallisesti, eli sekä olkapäiden että polvien tulee olla peitettyinä. Egyptin laki myös kieltää auringonpalvonnan yläosattomissa.

Egyptissä on tapana antaa juomarahaa noin 10 prosenttia laskun loppusummasta esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HURGHADASSA

ShutterstockHurghada, Egypti
Hurghadan kaupungissa on nähtävää myös rantojen lisäksi.

Lennot ja matkat

Suomesta on hyvä lentoyhteydet Egyptiin erityisesti talvella. Suora lento Hurghadaan kestää noin viisi tuntia ja lähin lentokenttä, Hurghadan kansainvälinen lentoasema, sijaitsee noin viiden kilometrin päässä lomakohteen keskustasta. Lennot Hurghadaan maksavat noin 400–500 euroa.

Hurghada kuuluu myös monien matkatoimistojen kohdevalikoimaan. Matkoja Hurghadaan tarjoavat esimerkiksi Tui ja Matkavekka. Hurghada on suosittu äkkilähtökohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotelleja pilvin pimein

Hurghada elää turismista ja lomakaupungin alueella on lähes pari sataa hotellia. Suurin osa hotelleista sijaitsee omilla laajoilla hotellialueillaan rannan tuntumassa. Hotelleja löytyy erityisesti Hurghadan modernista osasta, Sekkalasta.

Hurghadan hotellitarjonta on pääasiassa tasokasta. Kohteesta löytyy etenkin keski- ja hyvätasoisia majapaikkoja, sekä paljon kylpylähotelleja.

Hotelliyö Hurghadassa maksaa halutusta tasosta riippuen keskimäärin 30–100 euroa.

Liikkuminen on kohteessa helppoa

Hurghadassa voi liikkua esimerkiksi minibussilla tai taksilla. Taksit ovat edullisia, mutta hinta on hyvä sopia etukäteen. Taksimatka Hurghadan alueella maksaa parista eurosta muutamaan euroon. Minibussimatka lomakohteen alueella maksaa alle euron.

Pidemmillä matkoilla bussit ovat hyvä ja edullinen kulkuneuvo. Bussimatka Luxoriin maksaa muutaman euroa ja Kairoon noin kymmenen euroa.

Paikallinen liikennekulttuuri poikkeaa suuresti suomalaisesta, joten autonvuokrausta on syytä harkita tarkkaan ennen siihen ryhtymistä. Matkailijoilta vaaditaan Egyptissä autoiluun kansainvälinen ajokortti.

HURGHADAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockHurghada, Egypti
Punainenmeri on Hurghadan tärkein valtti.

Punainenmeri

Hurghadan vedet ovat turvallisia uida ja vesi on kristallimaisen kirkasta: eipä siis ihme, että snorklaajat ja sukeltajat rakastavat Hurghadasta avautuvia lukemattomia mahdollisuuksia. Punaisenmeren turkoosit vedet ja komeat koralliriutat houkuttelevat jopa ammattimaisia sukeltajia ympäri maailmaa ja Hurghadan kilometrien mittainen ranta tarjoaa levähdyspaikan uupuneelle urheilijalle, sekä tietenkin ihanteellisen rentoutumispaikan auringonpalvojille.

Hurghadasta löytyy sukelluskursseja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin konkareille. Aloittelijat voivat osallistua alkeista lähteville peruskursseille tai snorklausretkille, ja kokeneemmat puolestaan jatkokursseille. Tarjolla on myös erilaisia sukelluspaketteja.

Sukelluskursseja löytyy monien matkanjärjestäjien valikoimista ja lisäksi kursseille voi ilmoittautua omatoimisesti paikan päällä. Esimerkiksi Blue Paradise Diving Centre tarjoaa mahdollisuuden sukeltaa ja snorklata Punaisessameressä, ja nähdä maailmankuuluja koralliriuttoja.

El Daharin basaarit

El Daharin monet basaarikojut ja -kaupat myyvät erilaisia mausteita, kuten sahramia ja neilikkaa, jotka antavat basaarialueille niiden huumaavan omintakeisen tuoksun. Pienet liikkeet tarjoavat kaikkea kauniista lasipulloista kauniisti kirjailtuihin vaatteisiin, ja ystävälliset myyjät tarjoavat mielellään virvokkeita ja esittelevät kauppansa tuotteita.

Tinkiminen kuuluu asiaan siinä missä ystävällinen nyökkäilykin. Basaarit ovat monipuolisia ostospaikkoja joista löytyy paikallisia käsitöitä ja taideteoksia. Perinteisiä tuliaisia Hurghadasta ovat koristeelliset, kupariset koriste-esineet, hopeiset korut, kirjaillut matot sekä lasiset parfyymipullot.

Sinbad Aqua Park -vesipuisto

Vuonna 2006 perustettu Sinbad Aqua Park on laaja vesipuistoalue, josta löytyy monenlaisia vesiliukumäkiä ja laitteita. Sinbad Aqua Park -vesipuisto sijaitsee samannimisen hotellin yhteydessä.

HURGHADAN PARHAAT

ShutterstockHurghada, Egypti
Alue tarjoaa tasokkaat puitteet lomailulle.

Hurghadan parhaat aktiviteetit

  1. Sukeltaminen
  2. Retki Luxoriin
  3. Tuliaisten etsiminen basaareista
  4. Sinbad Aqua Park -vesipuisto

Lisätietoa

Your Hurghada: englanninkielinen matkailusivusto
Hurghada World Guides: englanninkielinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mielenkiintoiset faktat Egyptistä

Egypti kiinnostaa taas tauon jälkeen – 10 hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

White Desert National Park, Egypti

Tämä valkoinen aavikko on maisema, jota et odottanut löytäväsi Egyptistä – kuin olisit laskeutunut Kuuhun

Egypti

Ota haltuun onnistuneen Egyptin-loman tärkeimmät aakkoset

Egypti

Nämä ovat Egyptin lumoavimmat paikat – viisi kohdetta, jotka haluat nähdä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja