Hyppää sisältöön

Egypti kiinnostaa taas tauon jälkeen – 10 hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.01.2019
Kuinka paljon sinä tiedät kiehtovasta Egyptistä? Näillä faktoilla voit yllättää matkatoverisi perillä kohteessa.

1. Maailman nopeimmin kasvava matkakohde

Suomalaistenkin keskuudessa suosituimpiin talvikohteisiin kuulunut Egypti kärsi karmean kolauksen 2010-luvun alkupuolella. Arabikevään 2011 aikana alkanut liikehdintä toi mukanaan levottomuuksia ja terroriuhan, joka huipentui Egyptissä vuonna 2015 pudonneeseen matkustajakoneeseen. Lomakeskukset tyhjenivät – Sharm el Sheikh etunenässä.

Vuonna 2017 Egyptiin palanneet matkailijat tekivät siitä maailman nopeimmin kasvavan matkakohteen. Myös Suomesta tehdään jälleen pakettimatkoja Egyptiin, ja lomakohteiden turvallisuustilanne on ulkoministeriön mukaan vakaa. Kairossa kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Toiseksi eniten pyramideja maailmassa

Egypti tunnetaan ennen kaikkea yli sadasta pyramidistaan, joista kuuluisimmat sijaitsevat Gizassa lähellä Kairoa. Tiesitkö, että on kuitenkin olemassa maa, josta löytyy vielä enemmän pyramideja? Egyptin kanssa rajan jakava Sudan ei kuulu suosittuihin matkakohteisiin, mutta siellä on yli tuplamäärä pyramideja naapuriinsa nähden. Maailman isoin pyramidi löytyy puolestaan Meksikosta.

3. Kalenteri keksittiin Egyptissä

Muinaista Egyptiä saa kiittää monista nykyaikanakin käytössä olevista keksinnöistä. Egyptissä muun muassa keksittiin 365 päivän kalenteri, jossa vuosi jaetaan 12 kuukauteen. Egyptistä on löydetty myös maailman vanhin mekko, jota käytettiin yli 5 000 vuotta sitten.

ShutterstockEgyptissä on maailman toiseksi eniten pyramideja
Monet haluavat nähdä Egyptissä nimenomaan pyramidimaisemia.

4. Yksinkertainen kansallisruoka

Egyptiläistä kansallisruokaa kosharia saa kaikkialta ja se sopii lähes kaikille. Lihaton annos koostuu riisistä, makaronista, linsseistä ja kikherneistä. Koko komeus koristellaan tulisella tomaattikastikkeella ja paistetulla sipulilla. Kaikkien paikallisten rakastamaa kosharia myydään Egyptissä myös katuruokana.

5. Taikauskoinen maa

Egyptissä pidetään vielä tänäkin päivänä yllä monia vanhoja uskomuksia, jotka vaikuttavat ihmisten toimintaan. Yksi erikoisimmista liittyy lasin tyhjäksi juomiseen. Jos vierailet egyptiläisessä kodissa, juo lasistasi viimeinenkin pisara. Tyhjentämätön lasi tuo talon tyttärille epäonnea naimakaupoissa. Egyptiläiset myös huolestuvat nähdessään mustavariksia, joiden uskotaan tuovan mukanaan huonoja uutisia.

6. Silmänrajaukset kuuluivat Egyptiin

Muinaisessa Egyptissä harrastettiin voimakkaita silmänrajauksia, jotka ovat vaikuttaneet tämänkin päivän kauneusihanteisiin. Kajaalia käyttivät sekä naiset että miehet kaikissa yhteiskuntaluokissa. Silmänrajauksia pidettiin suojana auringon kirkkailta säteiltä ja lentävältä hiekalta sekä kunnianosoituksena jumalille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Maailman pisin joki

Egyptin halki virtaava ja Välimereen laskeutuva Niili on yhdessä Amazonin kanssa maailman pisimpiä jokia. Vesialaltaan Amazonin katsotaan olevan suurempi, mutta Niiliä pidetään hieman pidempänä. Mittaa Niilillä on 6 853 kilometriä. Niilille rakennettu Assuanin pato kuuluu niin ikään maailman suurimpiin patoihin.

ShutterstockNiili on maailman pisimpiä jokia
Niilin jokiristeilyt ovat suosittuja Egyptissä.

8. Elokuvien kuvauspaikka

Mielenkiintoisen historiansa ansiosta Egypti on toiminut myös monien elokuvien kuvauspaikkana. Maassa on kuvattu muun muassa Elizabeth Taylorin tähdittämää vuonna 1963 ilmestynyttä Kleopatraa, vuoden 1977 Bond-elokuvaa 007 rakastettuni sekä Agatha Christie -klassikkoa Kuolema Niilillä. Uudempaa elokuvatuotantoa edustavat esimerkiksi Muumion paluu, Fantastic Four: Hopeasurffari ja Jumper.

9. Egyptin tuhannet jumalat

Egyptiläiseen mytologiaan kuuluu jopa pari tuhatta erilaista jumalaa ja jumalatarta. Muinaisessa Egyptissä oli yleistä, että jokaisella alueella oli oma jumalansa, jota palvottiin.

10. Jalkapallohullu kansa

Egyptin ykköslaji on muiden Afrikan valtioiden tapaan jalkapallo. Maan edustusjoukkue selvitti jopa tiensä vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle. Kyseessä oli merkittävä tapaus, sillä edellisen kerran Egypti oli pelannut kisoissa vuonna 1990. Egyptin kaksi kovinta joukkuetta ovat Al Ahly SC ja Zamalek SC, joiden välisestä ottelusta käytetään nimeä Cairo Derby.

Lue myös: Älä mokaa Egyptissä – turistien 5 yleisintä virhettä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

White Desert National Park, Egypti

Tämä valkoinen aavikko on maisema, jota et odottanut löytäväsi Egyptistä – kuin olisit laskeutunut Kuuhun

Egypti

Ota haltuun onnistuneen Egyptin-loman tärkeimmät aakkoset

Egypti

Nämä ovat Egyptin lumoavimmat paikat – viisi kohdetta, jotka haluat nähdä

Turistien yleiset virheet Egyptissä

Älä mokaa Egyptissä – turistien 5 yleisintä virhettä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja