hero taustakuva

Egyptin kiehtovat pyramidit tuovat eksotiikkaa rantalomaan

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Kairon kuhisevan suurkaupungin tuntumassa voi tehdä todellisen aikamatkan menneeseen. Gizan kuuluisat pyramidit ovat kiehtoneet ihmisiä tuhansien vuosien ajan.
Teksti: Jenna
Päivitetty: 22.08.2018
facebook   whatsapp

Kiehtovat pyramidit ja mystinen Sfinksi

Egyptissä lomailevan matkailijan ei kannata jättää väliin Gizan ikonisia pyramideja. Vierailukohteista tunnetuin lienee Kheopsin pyramidi, joka rakennettiin noin 4 500 vuotta sitten. Lähes 138 metriä korkea pyramidi hallitsee faaraon lailla aavikkoista maisemaa, joten ei ole ihme, että se oli yksi vanhan maailman seitsemästä ihmeestä. Pyramidi on myös ihmeistä ainoa, joka on yhä olemassa.

Muutaman sadan metrin päästä Kheopsin pyramidin takaa löytyy Khefrenin pyramidi, joka on muutamia vuosikymmeniä Kheopsin pyramidia nuorempi. Gizan pyramideista nuorin ja pienin on noin 60 metriä korkea Mykerinoksen pyramidi.

ShutterstockPyramidit
Pyramidit ja Sfinksi ovat paikkoja, jotka monet toivoisivat näkevänsä edes kerran elämässä.

Kheferin pyramidin edessä kohoaa hautapaikan vartijana mystinen Sfinksi, joka rakennettiin noin 2 500 ennen ajanlaskun alkua. Leijonanvartaloinen ja ihmispäinen Sfinksi on yli 70 metriä pitkä, kuusi metriä leveä ja 20 metriä korkea. Sfinksi on maailman suurimpia ja vanhimpia patsaita, jonka ympärillä pyörii monenlaisia tarinoita ja legendoja aina puuttuvan nenän pohdintaan asti.

Laajalta Gizan hauta-alueelta löytyy suurten pyramidien ja Sfinksin lisäksi myös pienempiä pyramideja, vanhoja hautoja ja muita monumentteja.

Rakennustaidon mestarinäyte

Gizan pyramidit olivat alun perin hallitsijoiden mahtavuudesta kertovia faaraoiden hautoja, ja yhtä pyramidia rakennettiin uutterasti vuosikymmenien ajan. Pyramidien tarkka rakennustapa unohtui aikojen saatossa, joten se, kuinka tuhansia kiloja painavia kiviä liikuteltiin ja nostettiin paikoilleen, on yhä mysteeri.

Erilaisia teorioita pyramidien rakentamisesta esittivät jo antiikin kreikkalaiset, mutta tämän hetken suosituimman käsityksen mukaan muinaiset egyptiläiset kuljettivat kiviä pyramidia ympäröivää ramppia pitkin.

ShutterstockPyramidit
Useat matkatoimistot tarjoavat retkiä pyramideille.

Olipa totuus millainen tahansa, egyptiläisten vanhoissa rakennustaidoissa riittää ihmettelemistä. Kheopsin pyramidi oli maailman korkein rakennus lähes neljän tuhannen vuoden ajan – saavutus, johon yksikään moderni pilvenpiirtäjä tuskin koskaan pystyy.

Matkat pyramidien äärelle

Gizan hautamuistomerkit sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä Kairon eteläpuolella. Pyramideja kannattaa lähteä katsomaan aikaisin aamulla, jolloin aurinko ei vielä polttele, eivätkä suurimmat turistimassat ole vielä liikkeellä. Turisteilla on mahdollisuus myös vierailla pyramidien sisällä. Yleisölle on yleensä avoinna yksi tai kaksi pyramidia kerrallaan.

Kairo ja Gizan pyramidit kuuluvat monen matkanjärjestäjän retkivalikoimaan. Viettipä lomansa Sharm el Sheikissä tai Hurghadassa, kannattaa matkasuunnitelmiin sisällyttää myös retki pyramideille.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.