Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Egypti

Historiallinen Luxor on täynnä kulttuuriaarteita

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.02.2015
Niilin rannalla sijaitseva Luxor on kuin aikamatka menneeseen: lukemattomat kulttuurinähtävyydet ovat odottaneet matkailijoita jo tuhansien vuosien ajan.

Muinainen Theba

Niilin rannalla Egyptin keskiosissa sijaitseva Luxor on maan kiehtovimpia kohteita. Kaupunki sijaitsee alle 300 kilometrin päässä Assuanista pohjoiseen ja noin 600 kilometriä Kairosta etelään. Luxorissa asustaa vakituisesti noin 200 000 ihmistä, ja paikallisten ohella kaupungin katukuvassa näkyvät myös suuret turistiryhmät, jotka kulkevat matkaoppaiden johdolla nähtävyydeltä toiselle.

Luxor on Egyptin lomakohteista etenkin kulttuurimatkailijoiden suosiossa, sillä monet maan tunnetuimmista nähtävyyksistä sijaitsevat juuri täällä. Auringonpalvojat viihtyvät temppeleiden ja hautojen ohella myös hotellien uima-altailla, ja tutkimusmatkailijat puolestaan lähtevät seilaamaan pitkin Niiliä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luxor on Egyptin tunnetuimpia kulttuurimatkakohteita, sillä ammoin Egyptin pääkaupunkina Thebana tunnettu Luxor suorastaan pursuaa historiallisia nähtävyyksiä: temppelialueita, sfinksikujia, hieroglyfejä ja hautoja. Lähellä Luxoria sijaitsevat esimerkiksi Hatsepsutin terassitemppeli sekä kuuluisan Kuninkaiden laakson hiekkaan kaivetut hautaluolat.

Historialliset rauniot ja sfinksit

Hellettä luvassa

Luxorissa vallitsee erämaailmasto, jonka kuivuutta vieressä virtaava Niili hieman helpottaa. Luxor on aurinkovarma lomakohde, sillä sateita saadaan harvoin vuodeajasta riippumatta. Kuuminta Luxorissa on kesällä, jolloin lämpötilat kohoavat helposti 40 asteen tuntumaan. Viileintä on talvella, jolloin päivän keskilämpötilat putoavat 20 asteen tuntumaan.

Luxoriin kannattaa kuitenkin varata mukaan myös lämmin vaatekerta, sillä yöksi lämpötilat putoavat aavikkoilmastossa nopeasti ja rajusti. Luxorissa voi myös tuulla paljon.

Hieroglyfit – viestejä menneestä

Luxorin kulttuurihistorialliset nähtävyydet ovat kaupungin matkailun selkäranka. Monet matkailijat, jotka ovat suunnanneet Punaisenmeren rannalla sijaitseviin rantalomakohteisiin, tekevät Luxoriin vähintään päivän mittaisen tutustumisretken.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luxorissa lomailija voi ihastella tuhansia vuosia vanhoja hieroglyfejä, astella muinaisten egyptiläisten jalanjäljissä ja kokea Egyptin polttavan auringon. Luxorin ja Karnakin temppelit ovat loistavia esimerkkejä muinaisen Egyptin mahtavasta ja kestävästä arkkitehtuurista, joka on säilynyt meidän päiviimme asti.

Karnakin temppeliä voi pitää yhtenä maailman suurimmista ulkoilmamuseoista, ja Luxorin temppelin seinillä loistavat hieroglyfit ovat puolestaan säilyttäneet värinsä uskomattoman kirkkaina historian tuulista huolimatta. Hieroglyfikertomukset antavat osviittaa siitä, millaista elämää Thebassa muinoin elettiin. Tunnistettavan yksinkertaiset muodot toistuvat myös lukemattomissa matkamuistoesineissä, joita kaupitellaan Luxorin toreilla.

Retkiä haudoille ja temppeleille

Itse kaupungin lisäksi myös Luxorin lähialueet tarjoavat paljon nähtävyyksiä kulttuurinnälkäiselle. Kairon pyramidien ohella Egyptin vaikuttavimmat hautapaikat löytyvät Niilin länsirannalta Kuninkaiden laaksosta, jonne on Luxorista vain lyhyt matka.

Kuninkaiden laakson haudat ovat hiekan peittämään kallioon louhittuja luolia, joiden käytävät ja kammiot on koristeltu värikkäin kuvin. Kuten temppelien seinät, myös hautakammiot koristeltiin muinoin hieroglyfein, jotka kertoivat tarinoita elämästä ja kuolemasta. Hieroglyfit ja hautajaismenot opastivat vainajaa kuolemajälkeiseen elämään.

Kuninkaiden laakson ohella myös Hatsepsutin terassitemppeli on yksi Luxorin alueen tunnetuimmista retkikohteista. Laakson laidalla kallion kupeessa sijaitseva vaikuttava terassitemppeli rakennettiin muinoin naisfaarao Hatsepsutin valtakauden muistoksi.

Luxorin vieressä virtaava Niili on Egyptin elämän lähde ja ohittamaton risteilykohde. Niiliä pitkin voi seilata lyhyitä matkoja länsilaidan nähtävyyksille tai pidempiä matkoja esimerkiksi Egyptin muihin kohteisiin. Viepä joki aina Egyptin pääkaupungin Kairon lähettyville saakka.

Ostoksilla basaareissa

Luxorissa on hyvät ostosmahdollisuudet etenkin kaupungin basaarialueella. Luxorin suuren basaarin pienissä puodeissa voi ostaa paikallisia ruokatarvikkeita ja päivittäistavaroita, sekä kokea kaupungin vilkkaan arkipäivän. Turisteille tarkoitetuissa kojuissa puolestaan myydään sitä, mitä matkailijat yleensä haluavat ostaa: matkamuistoja. Tyypillisiä tuliaisia ovat hajusteöljyt, lasitavara ja hopeakorut, sekä kivifiguurit, käsityöt ja papyrustuotteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luxorin iltaelämä ei ole kovin vilkasta ja illanviettopaikkoja löytyy yleensä hotellien yhteydestä. Ravintoiloissa on joskus tarjolla myös esityksiä ja ohjelmaa.

Hyvä tietää Luxorista

Niilin varrella sijaitseva Luxor ei ole rantalomakohde, sillä Niili ei sovellu uimiseen. Hotelleissa on kuitenkin uima-altaat ja aurinkotuoleja, joten auringonpalvojat voivat nauttia Egyptin auringosta myös Luxorissa. Rantalomailusta kiinnostuneen kulttuurimatkailijan kannattaa harkita yhdistelmälomaa, jonka aikana vietetään viikko Luxorissa ja viikko Punaisenmeren rannalla.

Egypti on muslimivaltio ja paikallisia tapoja on syytä kunnioittaa. Esimerkiksi naisturistien liian paljastavaa pukeutumista ei katsota hyvällä.

Muslimien pyhäpäivänä perjantaina liikkeet ovat suljettuina aamupäivällä. Muslimien elokuisen paastokuukauden Ramadanin aikaan suurin osa ravintoloista on puolestaan suljettu päiväsaikaan ja alkoholin tarjoilu on rajoitettua.

Vatsavaivat ovat yleinen vitsaus Egyptissä lomailevien keskuudessa, sillä maan bakteerikanta poikkeaa suuresti suomalaisesta. Vatsavaivoja voi välttää hyvällä käsihygienialla ja hanaveden välttelyllä. Matka-apteekista löytyvät maitohappobakteerit voivat myös olla hyvä apu.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LUXORISSA

Luxorin majoitusvaihtoehdot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hurghadan kautta perille

Luxorin lähin lentoasema on Luxorin lentokenttä, joka lähinnä Egyptin sisäisen lentoliikenteen käytössä. Luxoriin suuntaavien lomalennot laskeutuvat yleensä Hurghadan lentokentälle, joka sijaitsee noin 300 kilometrin päässä kohteesta.

Lennot Hurghadaan maksavat noin 500–700 euroa. Lento Helsingistä Hurghadaan kestää noin viisi tuntia.

Hotellit ja majoitus

Luxorissa on runsaasti hotelleja, joissa majoituksen hinnat ja taso vaihtelevat suuresti. Luxorissa voi asua esimerkiksi luksusluokan tasokkaassa hotellissa, tai pienelle matkabudjetille sopivassa, erittäin edullisessa majapaikassa.

Keskimäärin hotelliyö Luxorissa maksaa noin 40–70 euroa per yö, mutta tasokkaimmista majapaikoista saa luonnollisesti maksaa enemmän. Tarjolla on myös all-inclusive -vaihtoehtoja. Edullisimmillaan Luxorissa majoittuu 10–20 eurolla per yö.

Liikkuminen on edullista

Edullisimmin Luxorissa voi liikkua hevosvaunuilla ja minibusseilla. Kalesh-hevosvaunut ja minibussit toimivat taksien ja bussien tavoin, ja matkat maksavat kaupunkialueella alle euron.

Myös taksit ovat Luxorissa kohtuullisen edullisia ja niitä on paljon. Taksimatka kaupunkialueella maksaa noin 2-3 euroa, mutta hinnasta on hyvä sopia etukäteen.

LUXORIN NÄHTÄVYYDET

Sfinksien valtakatu Egyptin Luxorissa

Karnakin temppeli

Luxorin suurin temppeli, Karnak, on kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Karnakilla on ikää jo 3500 vuotta, mutta temppelialueen entisöidyissä osissa ajan kulumista tuskin huomaa. Kaiverretut pylväät ja korkeat patsaat ovat kestäneet ajan hammasta hämmästyttävän hyvin.

Luxorin temppeli

Luxorin temppelialue on Karnakia pienempi, mutta kenties vieläkin paremmin säilynyt muistutus muinaisten egyptiläisten rakennustaidoista.

Kuninkaiden laakso

Kuninkaiden laakso on Luxorin alueen tunnetuin nähtävyys, josta löytyy yli 60 muinaista hautapaikkaa. Aavikon keskellä kaivetuissa hautaluolissa on levännyt lukuisia faaraoita, kuten useampikin Ramses sekä erittäin kuuluisa Tutakhamon. Kaikkien hautojen asukkaita ei ole edes tunnistettu.

Useat haudoista ovat avoinna turisteille, ja niiden käytävillä ja kammioissa voi ihailla esimerkiksi hieroglyfejä ja sarkofageja. Kuninkaiden laakso liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979.

Eläväinen basaari

Niilin itärannan tuntumassa sijaitseva suuri basaarialue on Luxorin kaupankäynnin keskuspaikkoja, joka on jakautunut turisteille suunnattuun ja paikallisten käyttämään puoliskoon. Turistien puolelta löytyy tyypillisiä matkamuistokojuja ja paikallisten puolelta elintarvikkeita ja päivittäistavaroita. Aito egyptiläinen tunnelma löytyy paikallisten puoliskolta.

LUXORIN PARHAAT

Myyntikojuja Egyptin Luxorissa

Luxorin parhaat nähtävyydet

  1. Karnakin temppeli
  2. Kuninkaiden laakso
  3. Niilin jokilaakso
  4. Luxorin basaarialue
  5. Hatsepsutin terassitemppeli

Linkit

Egyptin virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: iStockphoto, SXC, Flickr / ross_hawkes, Flickr / archer10 (Dennis) SLOW