Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Egypti

Kairo on täynnä kulttuuriaarteita

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.02.2015
Egyptin pääkaupunki Kairo saattaa vaikuttaa hektiseltä ja jopa kaoottiselta.

Egyptin jalokivi

Kairo sijaitsee Niilin suistoalueen itälaidalla Egyptin pohjoisosassa. Sanat “pitkä ja värikäs historia” tuntuvat vähätteleviltä Kairosta puhuttaessa, sillä asutusalue on ollut olemassa jo noin 6 000 vuoden ajan.

Kairon yhteyteen liitetään usein myös naapurikaupunki Giza, joka sijaitsee Niilin länsilaidalla. Yhteenlasketulla kaupunkialueella asuu noin 20 miljoona ihmistä, joten etenkin ruuhka-aikojen ihmisvilinä ei tule yllätyksenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gizan pyramidit ovat seudun ehdottomasti tunnetuin nähtävyys, joiden merkitystä on osattu arvostaa jo kauan – ovathan ne yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Tunnettujen pyramidien ohella kaupungista löytyy kuitenkin myös runsaasti muita kulttuurinähtävyyksiä. Tunnettuja käyntikohteita ovat esimerkiksi Egyptiläinen museo ja Kairon islamistinen kaupunginosa.

Hedelmäkoju Kairon ostoskadulla

Kuuma ja kuiva ilmasto

Kairo on ilmastoltaan muun Egyptin tavoin kuuma ja kuiva. Kaupungissa sataa hyvin harvoin, usein vain muutamana päivänä vuodessa. Sadepilviä suurempi riesa ovat keväiset hiekkamyrskyt.

Kuumuutta kaupungissa riittää etenkin kesällä ja syksyllä. Kesäkuusta lokakuulle ulottuvalla ajanjaksolla päivälämpötilat kipuavat Kairossa lähes poikkeuksetta 30 asteen yläpuolelle ja myös yöt ovat lämpimiä.

Talven kuukausina lämpötilat tippuvat kesän lukemista noin kymmenellä asteella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Historiallinen ja moderni kaupunki

Kairo on alueensa kulttuurinen ja taloudellinen keskus – ja tätä ei matkailijakaan voi olla huomaamatta. Ihmisiä kuhiseva Kairo on todellinen suurkaupunki. Keskiaikaisessa vanhassa Kairossa tunnelma on kuitenkin hyvin erilainen kuin modernien mainostaulujen värittämässä modernimmassa osassa.

Historian- ja kulttuurinnälkäiselle matkailijalle Kairo onkin usein ohittamaton matkakohde Egyptissä. Gizan pyramidit ovat kaupungin tunnetuin nähtävyys, mutta Kairosta löytyy myös paljon muuta nähtävää. Suosittuihin käyntikohteisiin lukeutuvat Egyptiläinen museo, Citadelin linnake ja Khan el-Khalilin basaarialue.

Ostoksia ja herkkuja

Basaarit ovat Kairon perinteikkäimpiä ostospaikkoja. Basaarien ohella Kairosta löytyy kuitenkin myös kansainvälisten merkkiliikkeiden putiikkeja. Kaupungin läheisyydessä sijaitsee joitakin ostoskeskuksia ja suosittuja ostoskohteita ovat esimerkiksi Carrefour ja City Stars.

Myös ruokamatkailija viihtyy Kairossa, sillä kaupungista löytyy paljon ravintoloita ja makuja maailman eri kolkista. Tarjolla on paitsi länsimaisia ketjuja, runsaasti myös Egyptin omia makuja tarjoavia ruokapaikkoja. Egyptiläinen perinneruoka on ehdottomasti kokeilemisen arvoista, ja tyypillistä egyptiläiselle keittiölle ovat erilaiset riisiruuat ja vartaat.

Alkoholia ei egyptiläisistä ruokapöydistä useinkaan löydy, sillä islam kieltää sen käytön. Kahvia sen sijaan tarjotaan joka lähtöön ja myös tukkilainen tee on hyvin suosittua. Teetä tai muita virvokkeita saatetaan tarjota myös basaareissa kaupanhieronnan yhteydessä.

Turvallisuustilanne Kairossa

Egyptin levottomuudet ovat viime vuosien aikana nousseet useaan otteeseen ikäviin otsikoihin. Turistien rantakohteissa tilanne on pysynyt varsin rauhallisena, sillä matkailu on Egyptille erittäin tärkeä tulonlähde ja matkailijat halutaan pitää rauhallisin mielin maassa ja heidän toivotaan palaavan uudelleenkin. Pahimmat levottomuudet on koettu Kairossa, jossa tilanne on ajoittain kärjistynyt väkivaltaiseksi.

Matkaa suunnittelevan kannattaa edelleen seurata uutisia tarkasti. Ulkoministeriön verkkosivuillaan julkaisemat matkustustiedotteet antavat ajankohtaisimman katsauksen turvallisuustilanteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkiin matkustaminen on lähtökohtaisesti täysin mahdollista, mutta riskeistä on hyvä olla tietoinen ja erityisesti suurissa väkijoukoissa liikkumiseen kannattaa suhtautua varovaisuudella. Omatoimisesti Kairoon matkustavan on fiksua tehdä ilmoitus oleskelustaan Suomen edustustolle.

Junaretkiä Egyptissä

Kairosta voi matkata muualle Egyptiin esimerkiksi junalla. Junamatkustus on Egyptissä edullista. Keskeisellä paikalla sijaitseva Mahatta Ramses on Kairon päärautatieasema.

Suosittu matkakohde Kairosta on esimerkiksi historiallisista nähtävyyksistään tunnettu Luxor. Luxoriin matkaava pääsee samalla näkemään myös Niilin kuuluisan vihreitä rantamaisemia.

Luxorin lisäksi Kairosta on rautatieyhteys esimerkiksi Aleksandriaan ja Assuaniin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAIROSSA

Kairo on miljoonakaupunki

Lennot ja matka

Lennot Suomesta Kairoon maksavat noin 300-600 euroa. Kairon kansainvälinen lentoasema sijaitsee noin 15 kilometrin päässä keskustasta. Kairosta on hyvät lentoyhteydet myös muihin Egyptin lomakohteisiin, kuten Hurghadaaan ja Sharm El Sheikhiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa: Kairon lentoaseman internetsivusto

Hotellit ja majoitus

Kairon majoitusvaihtoehdot ovat monipuolisia, eikä kaupungissa ole vaikeuksia löytää sijaa sen paremmin luksushotelleista kuin edullisista hostelleista.

Liikkuminen Kairossa

Kairossa voi liikkua esimerkiksi taksilla, bussilla ja metrolla. Turistit suosivat usein takseja, joita liikennöi kaupungissa paljon ja joiden käyttö on edullisia. Ulkoministeriö suosittelee välttämään väkijoukoissa liikkumista, joten usein Taksi on turvallisin vaihtoehto.

Julkiset liikennevälineet ovat asukkaita kuhisevassa Kairossa usein täysiä, mutta myös hyvin edullisia. Abdel Moniem Riad -aukion laidalta löytyy kaupungin päälinja-autoasema, josta on hyvät yhteydet eri puolille Kairoa.

Oman auton vuokrausta ei Kairossa voi suositella. Liikennekulttuuri kaupungissa poikkeaa suuresti suomalaisesta ja voi matkailijan silmissä vaikuttaa hurjalta.

KAIRON NÄHTÄVYYDET

Kairo, Egypti

Gizan pyramidit

Gizan pyramidit ovat Kairon maanmerkki ja yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Nämä yli 4000 vuotta vanhat ikoniset rakennelmat houkuttelevat Kairoon runsaasti vierailijoita. Pyramidit sijaitsevat Niilin länsilaidalla.

Al-Azharin puisto

Al-Azhar on Kairon suurin – ja itse asiassa ainoa – puisto. Kairon islamilaisen kaupunginosan laidalla sijaitsevassa puistossa voi nauttia hienoista maisemista ja kahviloiden ja ravintoloiden tunnelmasta. Pääsymaksu on noin 1-2 euroa.


AlazharPark.com

Egyptiläinen museo

Egyptiläinen museo on Kairon ja koko maailman tunnetuimpia museoita, joka esittelee laajasti Egyptin kulttuuriaarteita. Museo sijaitsee Tahririn aukion laidalla.

Egyptiläinen museo

KAIRON PARHAAT

Kairo yöllä

Kairon plussat

  • Runsaasti kulttuurinähtävyyksiä
  • Gizan pyramidit
  • Hyvät retkimahdollisuudet

Kairon miinukset

  • Poliittinen tilanne epävakaa
  • Kesällä voi olla tukahduttavan kuuma
  • Muista rokotukset!
  • Matkailijoiden vatsataudit ovat tyypillisiä Egyptissä

Lisätietoa

Tour Egypt
Suomen suurlähetystö, Kairo
Matkustustiedotteet

Kuvat: Flickr / Ed Yornon, Maltman23, Mr Snooks, Simona Scolari