Hyppää sisältöön

Maailman rumin rakennus? Tämä rajun näköinen nähtävyys kääntää päät

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.12.2015
Houkutteleeko tämä rakennus sinua astumaan sisään?

Kosovon kansalliskirjasto jakaa mielipiteitä

Persoonallista arkkitehtuuria vai yksi maailman rumimmista rakennuksista? Kosovon pääkaupungissa Pristinassa sijaitseva kirjastorakennus voi olla molempia – riippuu siitä, keneltä kysytään.

Kroatialaisen arkkitehti Andrija Mutnjakovićin suunnittelema rakennus on jakanut mielipiteitä siitä saakka, kun kirjasto valmistui vuonna 1982. Rakennuksen ensimmäistä kertaa näkevä matkailija kääntyy takuulla katsomaan erikoista näkyä kahdesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmat kirjastorakennukset on tehty houkuttelemaan kävijöitä, mutta Pristinan pääkirjasto muistuttaa lähinnä vankilaa. Varsinaista rakennusta ympäröi kauttaaltaan metalliverkko, joka näyttää sulkevan kävijät sisäänsä.

Myös Kosovon kansalliskirjastona toimivan rakennuksen raju ulkomuoto on pitänyt huolen siitä, että se mainitaan usein maailman rumimpien rakennusten listoilla.

Pristinan pääkadun kupeessa sijaitsevassa rakennuksessa on yhteensä 99 kupolia, joiden koot vaihtelevat.

Polemiikkia on aiheuttanut esimerkiksi se, että rakennuksen valkoiset kupolit muistuttavat albanialaisten miesten perinteisesti käyttämiä hattuja. Alueen monimutkaisen poliittisen historian takia serbialaiset reagoivat tähän voimakkaasti.

Vasta vuonna 2008 osittain tunnustetun itsenäisyyden saavuttanut Kosovo ei ainakaan vielä ole vilkas matkailukohde, mutta vähemmän tunnettu maa houkuttelee jonkin verran uteliaita Balkanin kiertomatkailijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pristinasta puuttuvat kaikkien tuntemat nähtävyydet, mutta yksi pääkaupungin ykkösnähtävyyksistä onkin keskustassa sijaitseva kirjasto. Tavallisten kirjastopalveluiden lisäksi pääkirjastossa järjestetään erilaisia näyttelyitä ja tilaisuuksia.

Kosovon kansalliskirjasto Pristinassa
Rakennusta ympäröivä metalliverkko on erikoinen valinta.
Pristinan kirjasto
Kosovon kansalliskirjasto on rankattu maailman rumimpien rakennusten joukkoon.

Maria Hietala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kazan, Venäjä

Matkailija, oletko kuullut näistä? Tässä erikoisimmat Euroopan-kaupungit, joihin voit lentää suoraan Helsingistä

Pristina, Kosovo

Tiesitkö, että Suomesta pääsee suorin lennoin Kosovoon? 5 syytä matkustaa Pristinaan

Germania

Halpa matkakohde ensi kesälle: Germania aloittaa lennot Helsingistä Balkanille