Hyppää sisältöön

Mungolife-kaupunkiopas Melbourneen

Kirjoittajan oletuskuva
Anni Moilanen Päivitetty: 06.08.2013
Lue Mungolife-blogin Annan kaupunkiopas Australian upeaan Melbourneen!

Australialaista kaupunkielämää

Kun ajattelee Australiaa, mieleen hyppivät kengurut ja vompatit, Sydneyn oopperatalo ja Suuri Valliriutta.

Omat assosiaationi Australian kaupunkielämästä liittyvät aina Sydneyyn ja helposti unohtuu, että Sydneystä etelään sijaitsee Victorian osavaltion pääkaupunki Melbourne ja sen ympärillä uskomattoman kaunis Victoria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maailman toiseksi paras asuinkaupunki

Paikalliset itse pitävät Melbournea ehdottomasti parempana kaupunkina kuin Sydneytä – joskin Sydneyssa asuvat lienevät eri mieltä. Sydneystä Melbourneen on vain vajaan tunnin lentomatka.

Noin 3,8 miljoonan asukkaan Melbourne valittiin juuri koko maailman toiseksi parhaaksi asuinpaikaksi heti Kanadan Vancouverin jälkeen. Mikä Melbournesta tekee sitten niin uskomattoman upean?

Sen lisäksi, että Melbourne on monen teollisuusalan sydän ja tuo työpaikkoja australialaisille, on kaupungissa monia henkeäsalpaavan upeita nähtävyyksiä ja tunnettuja paikkoja.

Melbournen syke on suurkaupungiksi erikoinen

Lontoota kovasti muistuttava kaupunki on sykkeeltään rauhallisempi, huomattavasti enemmän rento ja odottava. Ilmassa on sellaista tuntua, että tekee mieli käpertyä puun alle kahvikupin kanssa ja vain katsella ohikulkijoita.

Ei ole kiire minnekään, ei ole liikaa ihmisiä, ei ole liikaa mitään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Melbourne auringonnousun aikaan

Niin kahviloiden ja pikkuliikkeiden täyttämiä pikkukujia pitkin kävellessä kuin Australian ainoata Formula 1 -rataa ihaillessakin voit olla varma, että vastaan kävelevät ihmiset ovat kaikki erilaisia, ainoana yhdistävänä piirteenään hymy ja aurinkoinen olemus.

Melbournessa on hyvä olla, se tekee siitä niin upean. Kunhan muistat varautua säähän kuin säähän, sillä Melbournessa voit yhden päivän aikana helposti kokea kaikki neljä vuodenaikaa. Melbourne on sääennusteiden osalta koko Australian epävakain kaupunki.

Melbournen must-kohteet

Jos visiittisi Melbourneen ei ole kovin pitkä, niin ainakin nämä nähtävyydet kannattaa katsastaa.

1. Eureka Skydeck 88

Kaupungin keskiössä oleva Eureka-pilvenpiirtäjä nostaa nopeilla hisseillään 88. kerrokseen ihailemaan Melbournea.

Ympäri rakennuksen menevät ikkunat avaavat näkymän koko Melbourneen, ja paikalliset oppaat ja opaskirjat kertovat, jos jokin jää mysteeriksi. Hyvällä säällä näkymät ovat aivan uskomattomat, ja korkeuksista näkee todella kauas. Kokemus on kaunis myös yöaikaan, jolloin kaupunki on valaistu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Royal Botanic Gardens

Käveltyäsi tuntikaupalla Melbournessa, pysähdy hengittämään Botanic Gardensille. Ikuinen tuli palaa sodassa kaatuneille.

Isojen puiden ja eksoottisten kukkien keskellä on nautinnollista ottaa breikki kaupungin sykkeestä istumalla rauhassa piknikille tuijottamaan upeaa luontoa kaupungin keskellä.

3. St. Kilda

St. Kilda on Melbournea parhaimmillaan! Hyppää siis ratikkaan ja köröttele kaupungin boheemiin osaan! Jos isot kauppakeskukset eivät kiinnosta, niin St. Kilda on juuri sinua varten.

Pienet erikoiset putiikit tarjoavat kuuminta muotia pienissä annoksissa ja jokaisen liikkeen välissä on kakkukauppoja tai kahviloita. Päivän saa helposti kulumaan maleksimalla kaupungin päästä toiseen, juomalla kahvia ja nauttimalla St. Kildan äärimmäisen hyvistä ravintoloista.¨

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaunis silta St. Kildan kaupunginosassa Melbournessa

Ja jos energiaa löytyy yli verkkaisen talsimisen, St. Kildasta löytyy myös huvipuisto vanhoine puisine vuoristoratoineen. Auringonlaskua voi käydä ihailemassa kivenheiton päässä olevalta St. Kildan rannalta.

Missään muualla Australiassa eivät auringonlaskut vedä vertoja Melbournen auringonlaskuille, joissa aurinko laskee kauas horisonttiin upeissa väreissä.

4. Chappel Street

Ostosparatiisi. Melbournen Chappel Street on Australian versio Oxford Streetistä, joka yhdistää high end -muotia lompakkoystävällisiin ratkaisuihin.

Todelliseen melbournelaiseen tapaan täälläkin on joka välissä herkullisen näköisiä kahviloita. Silti ostosliikkeet vievät Chappel Streetillä voiton.

Etsit sitten mitä tahansa, se varmasti löytyy Chappelilta, ja sieltä on täysin mahdotonta lähteä tyhjin käsin. Suosittelen jättämään luottokortin kotiin, jos et halua liikaa venyttää reissubudjettiasi.

5. Heronswood

Dromanassa sijaitseva Heronswood ei varsinaisesti ole Melbournea, mutta sen laitamilla kyllä. Nappaa siis auto tai julkisen liikenteen bussi ja suuntaa kohti Dromanaa. Voit käydä välillä St. Arthur Seatilla näköalapaikalla katsomassa Melbournea kaukaa kukkulalta.

Ajele Melbournen laitamaa nauttien luonnosta ja näköaloista ja pysähdy Dromanassa nauttimaan paikallisesta isosta puutarhasta upeine antimineen.

Heronswoodin upea puutarha sijaitsee lähellä Melbournea

Vaikka Heronswoodin puutarha onkin melkoista silmänruokaa, niin Heronswoodin helmi sijaitsee kuitenkin sen keskellä, pienessä ravintolamökissä: puutarhan kasveista ja lähitilan liha- ja maitotuotteista valmistettavat orgaaniset ruoat vievät kielen mennessään, ja maku on sanoinkuvailematon. Ehdottomasti matkan arvoinen visiitti!

Viiniretkelle Melbournesta

Jos kaupungin nähtävyyksiin tutustumisen jälkeen jää aikaa, suosittelen käymään jollakin seudun viinitiloista.

Melbournen matkailijoiden kannattaa ottaa päivä aikaa, ja ajaa esim Yarra Valleyyn nauttimaan upeista nähtävyyksistä ja päivästä luonnossa maistellen herkullisia australialaisia viinejä.

Lue lisää Mungolife-blogista!

Teksti: Anna Vanhanen
Kuvat: Flickr / Adam_Inglis, Melburnian, Joy_Acharjee, Chuck B.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Australian yllättävimmät asiat

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja