Hyppää sisältöön

Montmartre on Pariisin Kallio

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 25.03.2013
Montmartre on Pariisin taiteilijakaupunginosa, jossa eletään rennosti ja nautitaan elämästä.

Marttyyrien vuori

Pariisin 18. kaupunginosassa sijaitsevan alueen nimi tulee siellä kohoavasta Montmartresta, härmäläisittäin Marttyyrien vuoresta. Kukkula on kaupungin korkein kohta ja se sai nimensä vuonna 272 teloitetun Piispa Dionysiuksen mukaan.

800-luvulla tämän marttyyrin muistolle perustettiin luostari, joka sittemmin rappioitui. Bordellit ja kapakat valtasivat alueen ja luostarin nunnienkin kerrotaan valmistaneen viiniä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1900-luvun alussa Montmartren löysivät nuoret taiteilijat. Muun muassa Auguste Renoir, Pablo Picasso, Vincent van Gogh ja Claude Monet muuttivat ja perustivat sinne työhuoneensa. Siitä lähtien Montmarte on ollut vahvasti taiteilijakaupunginosa, jota voisi hyvin verrata Helsingin Kallioon.

Moulin Rougen koti

Montmartren noin neljän neliökilometrin kokoisella alueella eletään letkeästi ja nautitaan elämästä. Budjettimatkailijakin löytää sieltä kukkarolleen sopivaa ruokaa ja majoitusta. Alueella työskentelee paljon maahanmuuttajia, enimmäkseen Lähi-idän alueelta, joka näkyy pariisilaisittain harvinaisen suurella määrällä kebab-ravintoloita.

Taidestatuksestaan huolimatta Montmarte ei välttämättä ole korkeakulttuurin ystävän lempipaikka, vaan sen tunnelma viehättänee enemmän nuorta, seikkailunhaluista ja ehkä hieman kevytmielistäkin matkailijaa.

Yksi Montmartren tunnetuimmista paikoista on Pigallen punaisten lyhtyjen alue, jolla sijaitsee seksikauppojen ja strippiluolien lisäksi elokuvistakin tuttu kaberee Moulin Rouge. Vaikka samannimisiä laitoksia on avattu ympäri maailmaa, on tämä se ainoa oikea, vuonna 1889 aloittanut punainen mylly.

Punainen mylly on Pariisin tunnetuin kabaree

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä Rougessa esitetään Feerie-nimistä tanssishowta, jonka lipuista saa pulittaa noin 100-200 euroa riippuen siitä, haluaako pelkän esityksen vai lisäksi kattavan illallisen. Höyheniä ja hepeniä vierastava voi puolestaan suunnata Pigallen eteläpuolella, josta löytyy paljon rock-instrumentteja myyviä liikkeitä sekä rock-klubeja.

Sacré Coeur on Montmartren helmi

Perinteisemmän nähtävyysnälän voi tyydyttää vierailemalla Sacré Coeur -kirkossa, joka on sijainnut Montmartre-kukkulalla vuodesta 1914. Häikäisevän valkoinen rakennus tuo mieleen Antiikin Rooman ihmeet ja sen luota on huimat näkymät ympäri Pariisia.

Sisäänpääsy kirkkoon on ilmainen, jonka lisäksi valittavissa on maksullisia kierroksia, joihin kuuluu myös kryptassa vierailu. Kirkon varjossa taivasalla työskentelee paljon katutaitelijoita, joista osa tekee tilauksesta pilakuvia, osa taas vakavampaa taidetta.

Näin turistia huijataan - kahdeksan yleisintä kepulikonstia

Kirkon lisäksi katsastamisen arvoisia kohteita ovat Rue Saint-Vincentin varrella sijaitseva pieni viinitila ja Rue Cortotilta löytyvä Montmartren museo. Siellä on esillä alueen historiaa dokumentoivia maalauksia, valokuvia, julisteita ja asiakirjoja. Opiskelijat pääsevät sisään neljällä eurolla, muut pulittavat historian oppitunnistaan kahdeksan euroa.

Vieraile Amélien kahvilassa

Elokuvien ystävälle Montmarte tarjoaa vielä lisää ulottuvuuksia. Esimerkiksi Pariisin varpunen – Èdith Piaf ja Amélie-elokuvat sijoittuvat boheemiin kaupunginosaan.

Café des Deux Moulins, jossa Amélie nimikkoelokuvassaan työskenteli, on oikeastikin olemassa. Rue Lepicillä sijaitsevan paikan sisustus ja tyyli on turistien riemuksi säilytetty elokuvan mukaisena unisex-vessaa myöten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Mete Sasioglu
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Vincent Teeuwen, Flickr / diegoalbero

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja