Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Japani

Osaka on Japanin ruokapääkaupunki

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Japanin kolmanneksi suurin kaupunki Osaka on väkiluvultaan valtava, erilaisilta kaupunginosiltaan kiehtova ja ruoka- sekä juomatarjonnaltaan vaikuttava.

Entisestä pääkaupungista miljoonien metropoliksi

Osakan kaupunki, joka tuolloin kulki viel nimellä Naniwa, perustettiin jo lähes 1 500 vuotta sitten. Satamakaupungin strateginen sijainti ja hyvät yhteydet Kiinaan siivittivät sen pian merkittäväksi keskukseksi ja pääkaupungiksi.

Vaikka pääkaupunkistatus meni hovin muuton myötä Osakalta vuonna 745, oli kaupungin satama hyvin keskeinen kaupankäynnin paikka vielä miltei vuosituhatta myöhemmin. 1600-luvulla asutuskeskuksen merkitys alkoi kuitenkin hiljalleen hiipua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etenkin teollistumisen myötä Osaka palasi kuitenkin vanhaan loistoonsa. Nyt kaupunki on metropolialueen noin 16 miljoonalla asukkaalla koko Japanin kolmanneksi suurin ja taloudellisesti hyvin merkittävä.

Neonvalojen Osaka

Kaupunki haltuun osissa

Kuten väkiluvustakin voi päätellä, Osaka on kooltaan valtava. Kaupunki onkin helpointa ottaa haltuun pala kerrallaan.

Kita, kaupungin moderni keskusta, on tavaratalojen, kauppojen ja teattereiden valtaama, vilkas alue, jossa sijaitsee muun muassa Umeda-torni. Ydinkeskustan eteläpuolella on Minami, kaupunginosa, joka tuli tunnetuksi kaupan ja kulttuurin kehtona. Ostoskeskusten ja trendiliikkeiden lisäksi sieltä löytyy Dotonbori-huvittelukatu.

Tennojin alue vielä etelämmässä tunnetaan Shitennoji-temppelistä, kun taas läntinen satama-alue on kuin massiviinen huvipuisto. Osakan linnan aivan ydinkeskustan tuntumassa on sen sijaan historian kehto ja upeine puutarhoineen täydellinen rentoutumispaikka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Japanin keittiö

Jo keisarien aikaan, kun Tokio oli Japanin sotilaallinen keskus ja Kioto kuin massiivinen hallintolaitos, tunnettiin Osaka koko maan keittiönä valtavien riisivarantojen vuoksi. Vaikka moni asia on muuttunut, kaupunki on yhä edelleen Japanin kulinaarinen keskus.

Sushit, vartaat ja miksei mustekalatkin hellivät makuhermoja ympäri kaupunkia, mutta herkkusuun on syytä suunnata ainakin keskustan ravintolakeskittymiin sekä Dotonbori-kadun ruokapatojen ääreen.

Kevät kukkii

Paras aika matkata Osakaan on ehdottomasti kevät, jolloin kirsikkapuut ovat kukassa, lämpötilat mieluisia ja sademäärät kohtuullisia. Samoin syksy soveltuu matkustusajaksi mainiosti, jos on vain valmis tinkimään kukkaloistosta.

Kylmä talvi ja yleensä kovin kostea kesä eivät niinkään yleensä ole matkailijoiden suosiossa. Jos haluaa välttää suosituimpia sesonkeja, kannattaa näitäkin aikoja toki harkita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN OSAKASSA

Ruokatori Osakassa

Suoralla lennolla Suomesta

Suomesta Osakaan pääsee kätevästi suoralla lennolla Helsingistä. Finnairin operoimat noin kymmenen tuntia kestävät edestakaisiset lennot ovat hinnaltaan ajankohdaltaan noin 800 – 1 000 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osakaan on hyvät yhteydet myös muualta Japanista. Jos vastaan sattuvat tulemaan halvat lennot esimerkiksi Tokioon tai Kiotoon, kannattaa ne ehdottomasti varata ja jatkaa matkaa luotijunalla lopulliseen määränpäähän.

Keskustassa asuminen on hintavaa

Osaka on valtava metropoli, joka kätkee sisäänsä hyvin monenlaisia majoitusvaihtoehtoja. Jos liikeellä on ajoissa, saattaa hyvätasoisenkin yöpymispaikan saada sopuhinnoin.

Huippuhotellien lisäksi keskustassa asumisesta joutuu majapaikan tasosta riippumatta maksamaan melko paljon, tai ainakin enemmän kuin muilla seuduilla.

Budjettimatkustajien keskuudessa suosiota on sen sijaan kasvattanut Shin-Imamiyan alue. Hieman köyhempi kaupunginosa on matkailijalle huokeampi paikka asua kuin ydinkeskusta.

Metrolla minne vain

Metro on Osakan-lomalla selkeästi kätevin kulkuneuvo. Moderneista asemista suurin osa on varustettu myös englanninkielisin tekstein, mikä helpottaa arkea vieraiden kirjoitusmerkkien maassa.

Paitsi kaupungin sisällä, myös muiden kaupunkien välillä raideliikenne toimii erinomaisen hyvin. Esimerkiksi Tokioon ja Kiotoon pääsee näppärästi junalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OSAKAN NÄHTÄVYYDET

Maailmanpyörä Osakassa

Historiaa ja huvittelua Osakan linnassa

Vaikka vajaan 500 vuoden ikäinen Osakan linna koki varsin toisen maailmansodan pommituksissa, eivätkä massiiviset jälleenrakennustyöt ole täysin pystyneet säilyttämään sen alkuperäistä tunnelmaa, on linna yhä kaupungin tunnetuin nähtävyys.

Koko linnan alue on kuin jättimäinen ulkoilmamuseo, jossa historian siipien havinan tuntee. Historiallinen miljöö on myös omiaan tuomaan vastapainoa alati kasvavaan ja modernistuvaan kaupunkiin.

Vaikka Osakan linnaan pääsee myös sisään, kannattaa aikaa varata etenkin rakennelman ympäristössä viihtymiseen. Paikallisten tapaan mukaan voi ottaa vaikkapa piknik-tarpeet ja nauttia vehreydestä. Etenkin kirsikkapuiden kukkimisen aikaan näkymät ovat fantastiset.

Tsukenkaku vie kaupungin huipulle

Alkuperäinen Tsukenkaku-torni rakennettiin jo 1900-luvun alkupuolella, mutta sodan tuhojen vuoksi uusi torni jouduttiin pystyttämään puoli vuosisataa myöhemmin. Nyt se symboloikin koko kaupungin läpikäymää jälleenrakennusprojektia.

Ulkoisesti rakennelma on jopa hämmentävä. Rakenteiltaan Tsukenkaku muistuttaa hieman Eiffel-tornia, mutta japanilaisine teksteineen ja muine ulokkeineen torni huokuu enemmänkin futuristisuutta kuin historiaa.

Pääsymaksun turvin matkailija kiidätetään tornin huipulle ihailemaan maisemia. Hurjaluontoiset voivat tarkastella näkymiä myös näköalatasanteen lasin toiselta puolen, kunhan vain turvavaljaat muistaa pitää päällään.

Dotonbori on täysverinen huvittelukeskus

Dotonbori-katu on neon-valojen, lukemattomien ravintoloiden sekä baarien ja yökerhojen keskittymä, joka vetää magneetin tavoin puoleensa matkailijoita.

Vaikka suuri osa kävijöistä on ulkomaalaisia, ei kanaalin varrella kulkeva katu ole kuitenkaan taantunut pelkäksi turistirysäksi. Esimerkiksi kulinaristille Dotonbori on yhä yksi Kioton pakollisista nähtävyyksistä, eikä kadun yöelämän voittanut kaupungista löydy.

OSAKAN PARHAAT

Liikenteen vilinää Osakassa

Parhaat nähtävyydet

  1. Osakan linna
  2. Tsukenkaku-torni
  3. Umeda Sky Building
  4. Rauhan museo
  5. Universal Studios

Lisätietoa

Osakan virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / Isado, Joop Dorresteijn, M-Louis, Robert Swier, Securecat