Gdansk tarjoaa matkailijalle hansakaupungin historiaa ja pitkiä hiekkarantoja

Puolan kolmoiskaupungin sydän Gdansk on kiinnostava kaupunkilomakohde, jossa riittää sekä nähtävyyksiä että rentoutumismahdollisuuksia. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.

Kuva: Istockphoto
Puola, Gdansk

Gdansk lasten kanssa – viisi käyntikohdetta koko perheelle

Puolan Gdansk on koko perheen kesäinen kaupunkikohde, jonka naapurissa Sopotissa pääset helposti nauttimaan myös rantaelämästä saman matkan aikana. Kokosimme viisi vinkkiä lapsiperheen lomailuun Gdanskissa.

1. Merenkulkumuseo ja Soldek-laiva

Meri on Gdanskin alueella tärkeä elementti – rannikolla kun ollaan. Puolalaisilla on pitkä historia merenkulkijakansana. Gdanskin merelliseen puoleen pääsee tutustumaan kaupungin hienossa Merenkulkumuseossa ja siihen kuuluvassa Soldek-laivassa, joka on ankkurissa aivan keskustan tuntumassa Olowiankan saarella. Samaisen saaren vanhat viljamakasiinit ovat myös museotiloja meriaiheisine näyttelyineen.

Soldek on perinteinen höyrylaiva, joka valmistui toisen maailmansodan jälkimainingeissa vuonna 1948. Ennen museolaivaksi päätymistään se seilasi maailman meriä kolmen vuosikymmenen ajan. Varaa käyntiin aikaa ainakin pari tuntia, sillä tämä kiehtova laiva kannattaa tutkia perusteellisesti.

Kuva: Riikka KrennSoldek-laiva Gdanskissa
Soldek-laiva on Gdanskin Merenkulkumuseon suurin vetonaula.

2. Leikkikalumuseo viihdyttää lapsia ja aikuisia

Pieni ja sievä Leikkikalumuseo sijaitsee Gdanskin historiallisen vanhankaupungin ytimessä ja siellä on helppo vierailla kaupunkipäivän yhteydessä. Esillä on vanhoja leluja vuosilta 1920–1989. Osa näyttelyesineistä on jo lähes satavuotiaita. Myöhempien vuosikymmenten tavaroista löytyy paljon sellaista nostalgiaa, jonka moni aikuinen kävijä muistaa omasta lapsuudestaan. Museo on kooltaan pieni ja kompakti. Käyntiajaksi riittää hyvin puolituntinen, joten lasten kyllästymistä ei täällä tarvitse pelätä.

3. Laita aivot töihin Centrun Hewelianum -tiedekeskuksessa

Gdanskin tiedekeskus Hewelianum sopii sekä lasten että aikuisten uteliaisuutta tyydyttämään. Näyttelyjen lisäksi Hewelianumissa järjestetään eri ikäluokille sopivia tapahtumia ja ohjelmaa. Teemakenttään kuuluvat esimerkiksi maantiede, historia, fysiikka sekä monet muut tieteenalat. Esimerkiksi eri energiamuotoja ja uusiutuvan energian teemoja käsitellään havainnollisella ja kaikenikäisille sopivalla tavalla.

Näyttelyjen luonne on viihdyttävän interaktiivinen, eikä kielitaito ole ratkaiseva asia siinä, kokeeko ne kiehtoviksi vai ei. Riittää hyvin, että seurueen aikuiset osaavat tarvittaessa tulkata englanninkielisiä opasteita. Hewelianum on avoinna ympäri vuoden, mutta suljettu aina maanantaisin.

Kuva: Flickr / TjabeljanSopotin hiekkaranta, Puola
Sopotin rannat täyttyvät kesäisin auringonpalvojista. Rannat sopivat hyvin myös lapsiperheiden lomailuun.

4. Nauti auringosta Sopotin rannoilla

Gdanskista puhuttaessa ei voi unohtaa naapureita Gdyniaa ja Sopotia, jotka yhdessä Gdanskin kanssa muodostavat kiinteän kolmoiskaupungin. Nämä kolme kuuluvat niin tiiviisti yhteen, että alueella liikkuessa ei välttämättä aina edes huomaa siirtyneensä kaupungista toiseen. Sopot on kolmesta kaupungista se, joka tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan ja kauniista rantahuviloistaan.

Kesäkaudella Sopot on erinomainen paikka auringonpalvojille ja vesiaktiviteettien ystäville. Pohjoista Puolaa ei helposti mielletä rantakohteeksi, mutta keskikesän hellepäivät täällä saattavat olla aivan samanlaisia kuin Välimeren rannoilla! Viileämmälläkin kaudella Sopotin rannat ovat mukava paikka esimerkiksi päiväkävelyyn tai piknik-retkeen koko perheellä.

>> Lue myös: Viihtyisä Sopot on helppo päiväretkikohde Gdanskista – näistä kolmesta asiasta se on tunnettu

5. Päiväretki Gdyniaan

Kun Gdanskin keskusta ja Sopotin rannat on koettu, jäljellä on vielä kolmoiskaupungin viimeinen kohde, Gdynia. Jos Gdansk on luonteeltaan historiaa huokuva hansakaupunki ja Sopot rantaelämä keskus, jää Gdynian luonteeksi edustaa modernimpaa elämäntapaa. Nämä erot näkyvät myös kaupunki-ilmeessä. Suurin osa matkailijoista yöpyy joko Gdanskin tai Sopotin puolella, mutta kummasta tahansa on helppo tehdä päiväretki Gdyniaan.

Satama-alueella päälaiturin kupeessa sijaitseva Gdynia Aquarium on perhematkailijoille osuva käyntikohde, sillä täällä vieraillessa voit sekä nauttia viihtyisästä satamatunnelmasta että tutustua akvaariomaailman värikkäisiin asukkaisiin. Samalla retkellä voit käydä ihailemassa myös lähistölle ankkuroitua yli satavuotiasta Dar Pomorza -purjelaivaa. Gdynian-visiittiin kannattaa varata puolikas päivä tai vaikka kokonainenkin.

>> Lue lisää matkavinkkejä Gdanskiin!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Tjabeljan

Päivitetty: 2.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 3,88 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia