Kuva: Flickr / Vlasta Juricek
Prahan joulumarkkinat

Koe tämä edes kerran elämässä: Euroopan joulutorit ovat täynnä tunnelmaa!

Joulutorit valtaavat eurooppalaiset kaupungit marraskuun puolivälin tienoilla, ja tunnelmalliset markkinat jatkuvat tavallisesti loppiaiseen saakka. Lue, mitä Prahan, Wienin ja Budapestin joulumarkkinoilla on tarjottavanaan!

1. Prahan joulumarkkinat, Tšekki

Tšekin pääkaupungin Prahan joulumarkkinat ovat maan parhaat, ja ne ovat avoinna 2.12.2017–6.1.2018. Kaupungissa on useita joulumarkkinoita, mutta tärkeimmät ovat vanhassakaupungissa ja Venceslauksen aukiolla. Pieniä joulutoreja pystytetään myös muun muassa Prahan linnan edustalle ja Havelská Market -aukiolle.

Joulumarkkinat ovat avoinna päivittäin, myös jouluaattona, joulupäivänä sekä uudenvuodenpäivänä. Koristeellisissa puisissa kojuissa on myynnissä jouluherkkujen lisäksi perinteisiä käsitöitä: lasiesineitä, koruja, koristepitsiä, puisia leluja, keramiikkaa, kynttilöitä sekä tietysti joulukuusen koristeita.

Perinteiset tšekkiläiset jouluherkut, suuret kinkut ja grillatut klobása-makkarat paistuvat joulutoreilla. Tarjolla on myös kakkuja ja muita leivonnaisia, ja aitoon tšekkiläiseen joulutunnelmaan pääsee maistamalla lämpimiä, sokerilla kuorrutettuja trdelník-leivoksia.

Vanhankaupungin joulumarkkinoille pystytetään myös eläintalli, jossa erityisesti perheen pienimmät voivat katsella lampaita, vuohia ja aaseja. Myös jouluseimi kannetaan paikalle. Aukiolle nousee tietysti myös joulukuusi, joka kuljetetaan joulumarkkinoita varten aina Tšekin pohjoisosassa sijaitsevilta Krkonose-vuorilta. Kuusen valot syttyvät joka ilta viideltä, ja valojen sytytys onkin oma ohjelmanumeronsa.

>> Lue lisää vinkkejä Prahaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Wienin joulumarkkinat
Kuva: Flickr / seandalai
Kojuissa myydään esimerkiksi joulukoristeita.

2. Wienin joulumarkkinat, Itävalta

Itävallan pääkaupunki Wien on tunnelmallinen matkakohde erityisesti joulun alla, sillä kaupungissa on yli 20 joulutoria ympäri kaupunkia. Suurimmat torit järjestetään kaupungintalon edustalla, Belvederen palatsin edustalla, Spittelbergissä, Schönbrunnin palatsin edustalla sekä kaupungin luonnonhistoriallisen ja kulttuurihistoriallisen museon välissä olevalla aukiolla.

Joulumarkkinoilla on Wienissä pitkät perinteet, sillä niiden historia ulottuu aina vuoteen 1298 saakka, jolloin silloinen Itävallan herttua Albrekt I Itävaltalainen antoi kaupungin asukkaille luvan järjestää joulukuun markkinat. Siitä lähtien Wienissä on pystytetty tunnelmallisia markkinakojuja aina joulun alla. Kaupungin historiallinen arkkitehtuuri luokin joulumarkkinoille aivan oman tunnelmansa.

Joulutoreilla myydään perinteisesti herkkuja ja käsitöitä, ja wienissä kannattaakin maistaa paitsi lämmintä glühwein-hehkuviiniä, myös paahdettuja kastanjoita sekä uunituoreita vanillekipferl-keksejä.

Torit avautuvat marraskuun puolivälissä, ja suurin osa on avoinna tapaninpäivään saakka, mutta esimerkiksi Schönbrunnin linnan edustalla oleva tori on auki 1. tammikuuta 2018 saakka.

>> Lue lisää vinkkejä Wieniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Budapestin joulumarkkinat
Kuva: Flickr / beta.robot
Joulumarkkinat tuovat tunnelmaa jouluiseen kaupunkilomaan.

3. Budapestin joulumarkkinat, Unkari

Budapestin joulumarkkinat tarjoavat kävijöille runsaasti joulutunnelmaa keskellä Unkarin pääkaupunkia. Kaupungin suurimmat joulumarkkinat järjestetään aivan Budapestin keskustassa Vörösmarty-aukiolla, Váci utca -kadun päässä. Joulutori on avoinna marraskuun puolivälistä loppiaiseen saakka kaikkina muina päivinä paitsi joulupäivänä ja tapaninpäivänä.

Alueelle pystytetään tunnelmallisia puisia kojuja sekä kaksi avointa lavaa, joilla järjestetään erilaisia tapahtumia. Markkina-alueen tunnistaa makean kanelin tuoksusta, joka täyttää Vörösmarty-aukion. Kojuissa on kaupan muun muassa perinteisiä unkarilaisia hunajakeksejä, struudelia, grillattuja makkaroita ja unkarilaisia kürtös kalács -leivoksia.

Osa herkuista tehdään paikan päällä, joten torilla voi seurata vaikkapa unkarilaisen lepény-pizzan valmistusta. Joulumarkkinoilla järjestetään runsaasti ohjelmaa: Gerbeaud-rakennuksella esitetään valoesitys neljä kertaa päivässä, markkinoilla vierailee aito suomalainen joulupukki ja kävijät voivat osallistua esimerkiksi joulukuusen koristelukilpailuun.

>> Lue lisää vinkkejä Budapestiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Flickr / Vlasta Juricek, seandalai, beta.robot

Päivitetty: 4.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 4,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia