Hyppää sisältöön

Koe tämä edes kerran elämässä: Euroopan joulutorit ovat täynnä tunnelmaa!

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 10.12.2019
Joulutorit valtaavat eurooppalaiset kaupungit marraskuun puolivälin tienoilla, ja tunnelmalliset markkinat jatkuvat tavallisesti loppiaiseen saakka. Lue, mitä Prahan, Wienin ja Budapestin joulumarkkinoilla on tarjottavanaan!

1. Prahan joulumarkkinat, Tšekki

Tšekin pääkaupungin Prahan joulumarkkinat ovat maan parhaat, ja ne ovat avoinna 30.11.2019–6.1.2020. Kaupungissa on useita joulumarkkinoita, mutta tärkeimmät ovat vanhassakaupungissa ja Venceslauksen aukiolla. Pieniä joulutoreja pystytetään myös muun muassa Prahan linnan edustalle ja Havelská Market -aukiolle.

Joulumarkkinat ovat avoinna päivittäin, myös jouluaattona, joulupäivänä sekä uudenvuodenpäivänä. Koristeellisissa puisissa kojuissa on myynnissä jouluherkkujen lisäksi perinteisiä käsitöitä: lasiesineitä, koruja, koristepitsiä, puisia leluja, keramiikkaa, kynttilöitä sekä tietysti joulukuusen koristeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteiset tšekkiläiset jouluherkut, suuret kinkut ja grillatut klobása-makkarat paistuvat joulutoreilla. Tarjolla on myös kakkuja ja muita leivonnaisia, ja aitoon tšekkiläiseen joulutunnelmaan pääsee maistamalla lämpimiä, sokerilla kuorrutettuja trdelník-leivoksia.

Vanhankaupungin joulumarkkinoille pystytetään myös eläintalli, jossa erityisesti perheen pienimmät voivat katsella lampaita, vuohia ja aaseja. Myös jouluseimi kannetaan paikalle. Aukiolle nousee tietysti myös joulukuusi, joka kuljetetaan joulumarkkinoita varten aina Tšekin pohjoisosassa sijaitsevilta Krkonose-vuorilta. Kuusen valot syttyvät joka ilta viideltä, ja valojen sytytys onkin oma ohjelmanumeronsa.

>> Lue lisää vinkkejä Prahaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Prahan joulumarkkinoilla riittää tunnelmaa.

2. Wienin joulumarkkinat, Itävalta

Itävallan pääkaupunki Wien on tunnelmallinen matkakohde erityisesti joulun alla, sillä kaupungissa on yli 20 joulutoria ympäri kaupunkia. Suurimmat torit järjestetään kaupungintalon edustalla, Belvederen palatsin edustalla, Spittelbergissä, Schönbrunnin palatsin edustalla sekä kaupungin luonnonhistoriallisen ja kulttuurihistoriallisen museon välissä olevalla aukiolla.

Joulumarkkinoilla on Wienissä pitkät perinteet, sillä niiden historia ulottuu aina vuoteen 1298 saakka, jolloin silloinen Itävallan herttua Albrekt I Itävaltalainen antoi kaupungin asukkaille luvan järjestää joulukuun markkinat. Siitä lähtien Wienissä on pystytetty tunnelmallisia markkinakojuja aina joulun alla. Kaupungin historiallinen arkkitehtuuri luokin joulumarkkinoille aivan oman tunnelmansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joulutoreilla myydään perinteisesti herkkuja ja käsitöitä, ja wienissä kannattaakin maistaa paitsi lämmintä glühwein-hehkuviiniä, myös paahdettuja kastanjoita sekä uunituoreita vanillekipferl-keksejä.

Torit avautuvat marraskuun puolivälissä, ja suurin osa on avoinna tapaninpäivään saakka.

>> Lue lisää vinkkejä Wieniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Joulumarkkinoilla voi herkutella ja tehdä ostoksia pukinkonttiin.

3. Budapestin joulumarkkinat, Unkari

Budapestin joulumarkkinat tarjoavat kävijöille runsaasti joulutunnelmaa keskellä Unkarin pääkaupunkia. Kaupungin suurimmat joulumarkkinat järjestetään aivan Budapestin keskustassa Vörösmarty-aukiolla, Váci utca -kadun päässä. Joulutori on avoinna marraskuun alusta tammikuun alkuun saakka.

Alueelle pystytetään tunnelmallisia puisia kojuja sekä kaksi avointa lavaa, joilla järjestetään erilaisia tapahtumia. Markkina-alueen tunnistaa makean kanelin tuoksusta, joka täyttää Vörösmarty-aukion. Kojuissa on kaupan muun muassa perinteisiä unkarilaisia hunajakeksejä, struudelia, grillattuja makkaroita ja unkarilaisia kürtös kalács -leivoksia.

Osa herkuista tehdään paikan päällä, joten torilla voi seurata vaikkapa unkarilaisen lepény-pizzan valmistusta. Joulumarkkinoilla järjestetään runsaasti ohjelmaa: Gerbeaud-rakennuksella esitetään valoesitys neljä kertaa päivässä, markkinoilla vierailee aito suomalainen joulupukki ja kävijät voivat osallistua esimerkiksi joulukuusen koristelukilpailuun.

>> Lue lisää vinkkejä Budapestiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Wienin parhaat nähtävyydet

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja