Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Tšekki

Ostrava yllättää viihtyisyydellään

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.03.2015
Tšekkiläinen Ostrava voi vaikuttaa kolkolta teollisuuskeskittymältä, mutta kaupungissa on myös runsaasti hienoa arkkitehtuuria sekä aktiivisia kulttuuritapahtumia.

Teollisuuskaupunki voi myös yllättää

Ostrava on väkiluvultaan Tšekin kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Puolan rajan tuntumassa, mutta kaupungista on lyhyt matka myös Slovakian puolelle.

Itä-Tšekissä, aivan Puolan rajan lähellä sijaitseva Ostrava on toistaiseksi melko tuntematon matkailukaupunki, mutta vuoden 2015 jääkiekon MM-kisat nostavat sen ainakin hetkeksi valokeilaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunki on tunnettu hiilikaivoksestaan sekä tehtaistaan, ja saattaakin ensinäkemältä vaikuttaa hyvin kolkolta tehdaskaupungilta. Todellisuudessa Ostrava on täynnä mielenkiintoisia vierailukohteita, kuten esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon listattu Vítkovicen alue tai iltarientojen ykköskohde Stodolní-katu.

Muita mielenkiintoisia paikkoja Ostravassa ovat muun muassa kaivosmuseo Landek Park, joka yhdistää kaivostaidon, arkeologian ja geologian. Myös kaupungin lukuisat kirkot ja upea keskiaikainen Slezská Ostravan linna tarjoavat nähtävää matkailijalle.

Ostrava
Ostravan kaupungin sympaattiset värikkäät talot ja rento tunnelma kiehtovat matkailijaa.

Ostrava on edullinen kaupunkikohde

Paras aika matkustaa Ostravaan on toukokuusta syyskuuhun, jolloin aurinko paistaa ja päivisin on mukavan lämmintä. Eniten matkailjoita on heinä- ja elokuussa, kun vuorokauden keskilämpötila lähentelee 20 astetta.

Ostravaan matkustetaan kaupunkilomalle, sillä se tarjoaa mielenkiintoista nähtävää, edullisia ravintoloita ja kelvolliset shoppailumahdollisuudet. Hintataso on suomalaisittain halpa, joten kaupungissa voi oleskella helposti pienellä budjetilla tai nauttia hyvätasoisista hotelleista ja ravintoloista edulliseen hintaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN OSTRAVASSA

Ostrava
Ostravaan voi tutustua vaikkapa ajelemalla sympaattisilla raitiovaunuilla.

Majoitu ja liiku edullisesti

Suomesta ei ole suoria lentoja Ostravaan, ja välilaskullisia vaihtoyhteyksiä on saatavilla melko kehnosti. Lennot Helsingistä Ostravaan maksavat noin 300 euroa. Kätevin tapa päästä kaupunkiin on lentää 170 kilometrin päähän Puolan puolelle Krakovaan ja jatkaa matkaa Ostravaan maitse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös 400 kilometrin päässä sijaitsevasta Prahasta pääsee kätevästi Ostravaan joko autolla, junalla tai bussilla. Finnair ja Norwegian tarjoavat suoria lentoja Helsingistä Prahaan. Halvimmillaan lennot maksavat noin sata euroa.

Majoittuminen on Ostravassa varsin edullista, sillä esimerkiksi kahden hengen huone kolmen tähden hotellissa maksaa keskimäärin 40 euroa. Kaupungissa on tarjolla majoitusliikkeitä kaikista hintaluokista, ja perinteisten hotellien sekä hostellien lisäksi voit kokeilla myös tšekkiläistä kotimajoitusta.

Ostravan sisällä pääsee liikkumaan kätevästi bussilla ja raitiovaunulla. Kaupungin sisäisen liikenteen lippujen hinnoittelu riippuu matkustusajasta, ja se on hyvin edullista: lippu 15 minuutin matkalle maksaa alle euron. Julkinen liikenne toimii vuorokauden ympäri.

OSTRAVAN NÄHTÄVYYDET

Vítkovice
Vítkovicen vanha kaivosalue on Unescon maailmanperintökohde.

Vanha tehdasalue kiinnostaa matkailijoita

Vítkovicen vanha kaivosalue on Unescon maailmanperintökohde ja Ostravan tunnetuin nähtävyys. Ruostuneiden tankkien reunustamalla alueella on toiminut aikaisemmin hiilikaivos sekä rauta- ja terästehtaat.

1800-luvun alkupuolella käytössä ollut kaivos on nykyään suosittu vierailukohde, ja alueella järjestetään muun muassa ohjattuja retkiä kaivoksen vanhoille käytäville.

Kaivosmuseo ja luonnonpuisto samassa paikassa

Landek Park on Ostravan kaivoskaupungin historiaa ylistävä kaivosmuseo, joka on rakennettu yhteen kaupungin ensimmäisistä kaivoksista. Landekin luonnonsuojelualueella sijaitseva kaivos yhdistää teollisuuden luontoon.

Alueella riittää tekemistä koko perheelle, sillä museovierailun lisäksi Landek Parkissa on tarjolla runsaasti aktiviteetteja pyöräilystä keilailuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kidutusnäyttely keskiaikaisen linnan kellarissa

Teollisuuteen liittyvien historiallisten nähtävyyksien lisäksi Ostravalla on tarjottavaa myös arkkitehtuurin osalta. Slezská Ostravan linna rakennettiin jo 1200-luvun loppupuolella, ja hiljattain remontoitu linna tarjoaa vierailijoille mielenkiintoisen aikamatkan Ostravan historiaan.

Linnan kellarissa on useita mielenkiintoisia näyttelyjä, sillä linnan akvaarion lisäksi kellarissa voi tutustua noita- ja kidutusnäyttelyjen tarjontaan.

OSTRAVAN PARHAAT

Ostravan linna
Ostravan linnan ympäristö luo loistavat puitteet keskiaikaisille markkinoille.

Ostravan parhaat nähtävyydet

  1. Landek Park
  2. Vítkovicen alue
  3. Slezská Ostravan linna
  4. Miniuni
  5. Uuden kaupungintalon näköalatorni

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Flickr / Petr Dádak, tramfan239, Daniela Kantorova