Hyppää sisältöön

Etsitkö jotain erikoista? Viisi syytä valita matkakohteeksi Tatarstan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.07.2016
Jos haluat matkustaa eksoottiseen kohteeseen, johon useimmat suomalaismatkailijat eivät ole vielä löytäneet, on Venäjän Tatarstan loistava vaihtoehto.

Koe erikoinen Tatarstan

Venäjällä sijaitseva Tatarstan on helppo matkakohde, joka toivottaa matkailijat tervetulleeksi. Alueella on totuttu eri kulttuureihin, sillä Tatarstanissa voi perinteisen venäläiskulttuurin lisäksi kokea myös tataarikulttuurin. Se tarkoittaa myös kahta eri kieltä, ja valtaosa tatarstanilaisista osaakin sekä venäjää että tataaria.

Tatarstan eroaa muusta Venäjästä melkoisesti, sillä alueella on paitsi hyvin siistiä myös erityisesti matkakohteiden osalta hiljattain remontoituja kohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueen pääkaupunki Kazan on miljoonakaupunki, jonka valtti onkin juuri kaupungin arkkitehtuuri, joka ei jätä kylmäksi. Venäläiskaupungin tunnelma on hyvin lämmin, sillä vaikka kaupungissa on yli miljoona asukasta, on Kazanin ilmapiiri siitä huolimatta kuin huomattavasti pienemmässä kaupungissa: ruuhkia ei ole ja välimatkat ovat lyhyitä.

1. Edullinen hintataso

Tatarstan on muun Venäjän tavoin halpa matkakohde, sillä hintataso on varsin edullinen. Se näkyy matkailijalle kaikkialla: hotellien ja ravintoloiden hinnoissa, ruoka- ja vaatekaupoissa sekä vaikkapa julkisen liikenteen hinnoissa.

Edullisen hintatason vuoksi Tatarstan tarjoaa mainion mahdollisuuden kokeilla esimerkiksi tavallista parempaa hotellia tai perusmatkoista poikkeavasti hienompaa ravintolaa matkan aikana ilman pelkoa koko budjetin kuluttamisesta.

Kuten muualla Venäjällä, myös Tatarstanissa valuuttana toimii rupla.

2. Upea arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri on asia, johon matkailija ei voi olla kiinnittämättä huomiota Tatarstanin-matkalla. Aluetta on rakennettu valtavasti 2000-luvulla, mikä näkyy myös rakennusten kunnossa: historiaa henkivät rakennukset hohtavat uutuuttaan. Monet uudetkin rakennukset on tehty tarkasti historiallisten aikakausien tyylien mukaisesti, joten päällepäin on lähes mahdotonta arvata kohteiden rakennusvuotta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kaikkien uskontojen temppeli
Kaikkien uskontojen temppeli sijaitsee Kazanissa.

Näyttävimmät rakennukset sijaitsevat juuri alueilla, joihin yritetään houkutella eniten matkailijoita: pääkaupunki Kazanin kreml on täynnä toinen toistaan hulppeampia rakennuksia, samoin Suur-Bolgarin museoalue. Myös 60 kilometrin päässä Kazanista sijaitseva Svijazhskin saarikaupunki on täynnä mahtavaa arkkitehtuuria.

Komeiden rakennusten lisäksi Tatarstanissa silmiinpistävää on myös siisteys, joka ulottuu lähes kaikkialle. Erityisesti kaupungeissa on merkittävän siistiä, eikä roskia tai muuta sotkua juuri näe.

3. Helppo matkakohde

Suomesta on hyvin helppo matkustaa Tatarstaniin, sillä Finnair liikennöi Helsinki-Vantaalta alueen pääkaupunkiin Kazaniin suorilla lennoilla. Lentoaika on noin kaksi ja puoli tuntia, ja väliä lennetään kolme kertaa viikossa.

Helsingin ja Kazanin välistä sesonkiluontoista reittiä liikennöidään toukokuusta tammikuuhun. Vaikka välimatka on melko pitkä, saa lennot yllättävän edullisesti: edestakaiset suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 200 euroa.

Tatarstan houkuttelee suomalaisia matkailijoita myös erikoistarjouksin, ja alueen matkailutoimisto onkin luvannut tarjota tuhannelle ensimmäiselle suomalaismatkailijalle ilmaisen päiväretken paikallisten suosimaan Svijazhskin saarikaupunkiin. Ilmaista päiväretkeä voi tiedustella suomalaisista matkatoimistoista, jotka tarjoavat matkoja Tatarstaniin.

4. Jännittävä pääkaupunki Kazan

Tatarstanin luoteisosassa sijaitseva pääkaupunki Kazan tarjoaa matkailijalle runsaasti nähtävää. Kaupungin vetonauloja ovat Unesco-kohde kreml, näyttävä maisemakohde Kazanin perhekeskus, värikäs Kaikkien uskontojen temppeli sekä sykkivä Baumaninkatu. Kaupungin läpi virtaavan Kazanka-joen rannalla on tunnelmallisia katuja, pieniä hiekkarantoja ja mukavia ravintoloita, joihin paikalliset kerääntyvät viettämään aikaa.

Kazan on matkailijan näkökulmasta helppo, sillä tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, joten matkailijan ei tarvitse välttämättä turvautua julkisen liikenteen kulkuvälineisiin. Jos niin kuitenkin käy, ei se kaada budjettia: esimerkiksi bussilippu maksaa alle 50 senttiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääkaupunki sopii mainiosti kohteeksi muutaman päivän mittaiselle kaupunkilomalle, ja tekemistä riittää niin nähtävyyksiä katsellessa, ravintoloissa herkutellessa kuin shoppaillessakin.

5. Herkullinen ruokakulttuuri

Ruoan ystävät viihtyvät Tatarstanissa mainiosti. Alueen ruokakulttuurilla on juuri Tatarstanille tyypillisiä erikoispiirteitä, vaikka paikallinen ruoka mukaileekin runsaasti venäläistä ruokakulttuuria. Lähtökohtaisesti jokaisella aterialla nautitaan keittoa, mutta myös perivenäläiset salaatit ovat hyvin suosittuja.

Inka KhanjiTatarstan, Venäjä
Tatarstanilainen ruokakuttuuri täydentää perinteistä venäläistä ruokakulttuuria.

Suolaiset leivonnaiset ovat Tatarstanin erikoisuus, eikä kohteessa voi vierailla maistamatta esimerkiksi lihalla, kalalla tai kaalilla täytettyjä pasteijoita tai tatarstanilaista perunatäytteistä kystyby-leivonnaista. Myös hevosen lihasta valmistettu makkara on hyvin suosittu tatarstanilainen herkku.

Paikalliset hallitsevat myös makeat herkut, ja suosituimmat tatarstanilaiset sokerileivonnaiset ovat hunajasta ja taikinasta valmistetut chak chak -leivokset. Niiden lisäksi paikalliset syövät jälkiruoaksi myös hattaralta maistuvia talkysh kaleve -herkkuja.

>> Lue lisää vinkkejä Tatarstaniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Pietariin voi matkustaa nyt ilmaisella sähköisellä viisumilla – ei käy vielä junissa

Tutustu Pietarin ravintoloihin ja löydä maukkaat paikallisherkut – kuusi vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja