Hyppää sisältöön

Moskovan monet kasvot – viisi vinkkiä matkailijalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.08.2019
Moskova on vaativa ja houkutteleva metropoli, joka ei jätä ketään kylmäksi.

1. Vastakohtien Moskova – paras aika matkustaa

Venäjän pääkaupungista löytyy sekä modernin elämänmenon mukanaan tuomaa vilskettä että vuosisatojen takaista tunnelmaa: ruuhkaiset ostoskeskukset ja täydet kahvilat voi hetkessä vaihtaa mahtipontisten kirkkojen hiljaisuuteen.

Moskova on modernin Venäjän keskeinen kaupunki, jossa maan vastakohtaisuus ilmenee monella tavalla. Vanhojen luostarien ja monumenttien rinnalla nykypäivän Moskova kurottaa määrätietoisesti tulevaisuuteen komeine ostoskeskuksineen ja uusine pilvenpiirtäjineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parasta matkustusaikaa Moskovassa on myöhäinen kevät ja alkukesä, jolloin kaupunki puhkeaa kukkaan, sekä alkusyksy, jolloin puistot värittyvät ruskan sävyillä. Todelliseen venäläiseen tunnelmaan pääsee tietenkin tutustumaan parhaiten talvipakkasissa.

2. Kreml ja Punainen tori – Moskovan must-kohteet

Moskovan kenties kuuluisimmat nähtävyydet ja historialliset maamerkit ovat Kreml ja Punainen tori, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan kaupungin keskustassa. Kreml on vuosisatojen saatossa saanut todistaa monia kuuluisia ja traagisia tapahtumia sodista voitonjuhliin. Nykyisin Kreml on paitsi Venäjän hallinnon keskus myös yksi maailman suurimpia museoita, jonka kätköistä löytyy muun muassa tsaarien aarteita ja arvokkaita ikoneja.

Kremlin kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Uspenskin katedraali, Tsaarin kanuuna ja kello sekä Kremlin tornit, joista kauneimpana pidetään vuonna 1491 rakennettua Spasskajaa.

ShutterstockMoskova, Venäjä
Näyttävä Kreml on vaikuttava nähtävyys, jonka useimmat Moskovan-kävijät haluavat nähdä.

Kremlin vieressä sijaitsee Punainen tori, jota voidaan pitää Moskovan ja koko Venäjän keskuksena: Punaiselta torilta lähtevät nimittäin säteittäin kaupungin pääkadut, jotka muuttuvat myöhemmin valtateiksi. Punaisella torilla on pitkä historia, joka ulottuu ainakin 1400-luvulle. Nykyään tori on tunnettu muun muassa mahtipontisista sotilasparaateista ja Leninin mausoleumista.

Punainen tori on hyvä lähtökohta Moskovan kiertelylle, sillä torin läheisyydessä sijaitsevat paitsi monet kaupungin nähtävyyksistä myös parhaat ostospaikat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Shoppaile Moskovan tavaratalotaivaassa

Moskovasta löytyy paljon suuria tavarataloja ja ostoskeskuksia. Punaisen torin laidalta Kremliä vastapäätä löytyy Venäjän tunnetuin tavaratalo, GUM. Valmistuessaan GUM oli koko Euroopan suurin tavaratalo, ja se käsittää useampiakin kortteleita.

ShutterstockMoskova, Venäjä
GUM-ostoskeskus sijaitsee aivan Moskovan tunnetuimpien kohteiden naapurissa.

Katujen pilkkoma kauppakeskus on niin sisältä kuin ulkoa mahtava näky, ja sisätilojen pienet sillat ja koristeleikkaukset ovat kuin suoraan palatsista. GUM tarjoaa paljon erilaista ostettavaa vaatteista elektroniikkaan ja leluista sisustustarvikkeisiin.

Toinen suosittu tavaratalo Venäjällä on TSUM, joka sijaitsee aivan Moskovan keskustassa Punaisen torin ja Bolshoi-teatterin kupeessa. Punaisen torin lähellä sijaitsee myös Okhotny Ryad -niminen kauppakeskus, jonka maan alla sijaitsevat kerrokset kätkevät sisäänsä uniikit sisätilat satoine kauppoineen, ravintoloinen ja kahviloineen.

4. Näe huippuluokan balettiesitys

Jotta loma Moskovassa olisi täydellinen, kannattaa nähtävyyksien ja tavaratalojen lisäksi poiketa myös baletissa. Maailmankuuluu venäläinen baletti pääsee oikeuksiinsa erityisesti kuuluisassa teatteri- ja oopperatalo Bolshoissa. Bolshoi-teatterin klassinen rakennus ilmestyi Moskovan katukuvaan jo vuonna 1825.

Valmistuessaan Bolshoi oli Milanon La Scalan jälkeen Euroopan suurin teatteri, mikä selittää teatterin nimen: Bolshoi teatr, Suuri teatteri.

Bolshoi-teatterin lavalla on nähty monien maailmankuulujen balettien ja oopperoiden ensiesitykset – näiden joukkoon kuuluu esimerkiksi Pjotr Tšaikovskin baletit Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä. Balettiliput kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkaa.

5. Vertaile elämänmenoa Arbat-kadulla ja Novyi Arbatilla

Mielenkiintoisen näkökulman Moskovan olemukseen voi löytää yllättävästä paikasta. Arbat-katu ja Novyi Arbat ovat samannimisinä kuin kolikon kaksi eri puolta. Viehättävää Arbat-katua reunustavat 1700- ja 1800-luvuilta muuttumattomina säilyneet rakennukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katua ympäröivällä alueella mutkittelee pieniä kujia, joita seuraamalla voi hyvin kuvitella matkustavansa ajassa taaksepäin. Kadun varsilla näkee katutaiteilijoita, soittoniekkoja ja matkamuistokojuja. Tunnelmallisen Arbat-kadun vastakohta on samanniminen Novyi Arbat, joka on aivan kulman takana.

Suuri moottoritie, suorat ja leveät jalkakäytävät, sekä lasista ja betonista rakennetut toimistorakennukset ovat kurkistusikkuna Neuvosto-Venäjälle. Tällainen vastakohtaisuus on Moskovan ydintä, ja matkailija voi itse valita kummalta kadulta maatuskanukkensa ostaa.

>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Moskovaan

Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Pietariin voi matkustaa nyt ilmaisella sähköisellä viisumilla – ei käy vielä junissa

Tutustu Pietarin ravintoloihin ja löydä maukkaat paikallisherkut – kuusi vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja