Hyppää sisältöön

Trans-Siperian junamatka on todellinen klassikko – matkusta raiteita pitkin Venäjältä Kiinaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.01.2019
Siperian rata on yksi klassisimmista matkareiteistä, joka houkuttelee Venäjälle matkailijoita eri puolilta maailmaa. Matkustaminen lähes Suomen rajoilta aina Kiinaan asti on uskomaton kokemus.

Reitin lähtöpiste sijaitsee Moskovassa

Kuuluisa Trans-Siperian junarata on huimat 9 289 kilometriä pitkä, maailman pisin rautatieosuus ja samalla lyhin rautatiereitti Euroopan ja Kaukoidän välillä. Reitti alkaa Moskovasta, Jaroslavin rautatieasemalta ja kulkee kahdeksan aikavyöhykkeen ja 16 kaupungin halki Vladivostokiin.

Trans-Siperian varrella on lukematon määrä kaupunkeja. Kaikissa niissä on lähes mahdotonta käydä, vaikka monet niistä olisivatkin pysähtymisen arvoisia. Suosituimmat pysähtymispaikat reitin varrella ovat päätepisteiden Moskovan, Vladivostokin ja Pekingin lisäksi Irkutsk Keski-Siperiassa ja Mongolian pääkaupunki Ulan Bator. Siperian autiomaa on jo itsessään nähtävyys huikean karuine maisemineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaunuemäntä huolehtii matkustajien viihtyvyydestä

Trans-Siperian pitkänmatkanjunat ovat tyyliltään eurooppalaisia, eli toisella reunalla on käytävä ja toisella hyttejä. Vaikka junat eivät ole loistokkaita, ne ovat yleensä siistejä.

Jokaisessa vaunussa on yksi yhteinen wc ja yksi tai kaksi vaunuemäntää, jotka siivoavat vaunua, vuokraavat lakanoita ja huolehtivat, että vaunussa sijaitsevassa samovaarissa on kuumaa vettä. Yhteisestä samovaarista matkustaja voi hakea ilmaiseksi kuumaa vettä, johon voi matkan aikana valmistaa pikakahvia, teetä tai pussikeittoja. Junissa on myös ravintolavaunu.

Matkustajaluokkia on kolme. Ensimmäisessä luokassa matkustava saa käyttöönsä kahdesta sängystä ja yhteisestä pöydästä koostuvan kahden hengen hytin. Toisen luokan kupe-hytit ovat samankokoisia kuin 1. luokassa, mutta ne ovat neljälle hengelle eli hytin molemmin puolin on kerrossängyt. Matkatavaroille on säilytystilaa vuoteen alla tai käytävän päälle menevällä osalla.

ShutterstockTrans-Siperian junamatka
Hätkähdyttävä Baikal-järvi on Trans-Siperian-junareitin tunnetuimpia luontokohteita.

Kolmannen luokan eli platskartnyin vaunut tunnetaan myös leikkisällä lempinimellä karjavaunu. Vaunuissa ei ole hyttejä, vaan keskikäytävän molemmin puolin on kolmikerroksiset sängyt. Platskartnyi-luokassa matkustaminen on ensisijaisesti elämys, sillä mukavuus on monien mielestä kaukana ahtaassa, hieman likaisessa ja meluisassa vaunussa. Kolmas luokka on kuitenkin paras tapa kokea Trans-Siperian junamatka paikallisten tavoin.

Valmismatkalle tai omatoimisesti

Matkoja voi ostaa valmiina paketteina tai vaikka seuraava määränpää kerrallaan. Paras tapa hankkia liput Trans-Siperian junamatkalle on ostaa ne venäläisaseman lippuluukulta. Varaa matkan alkajaisiksi pari päivää Pietarissa tai Moskovassa lippujen hankkimiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Trans-Siperian juna lähtee Moskovasta, jonne voi Suomesta matkustaa esimerkiksi lentämällä tai venäläisellä Tolstoi-yöjunalla, johon voi ostaa lippuja VR:ltä.

Liput voi hankkia myös etukäteen Suomesta käsin joko matkatoimistojen avustuksella tai Venäjän rautateiden verkkosivuilta. Matkatoimistojen palveluihin tukeutuessa on syytä muistaa, että liput voivat maksaa moninkertaisesti matkatoimiston kautta hankittuna kuin itse lippuluukulta ostettuna.

>> Lue lisää vinkkejä Venäjälle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Pietariin voi matkustaa nyt ilmaisella sähköisellä viisumilla – ei käy vielä junissa

Tutustu Pietarin ravintoloihin ja löydä maukkaat paikallisherkut – kuusi vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja