Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Trans-Siperian junamatka on todellinen klassikko – matkusta raiteita pitkin Venäjältä Kiinaan

Shutterstock artikkelin kuva
Junamatkat
Siperian rata on yksi klassisimmista matkareiteistä, joka houkuttelee Venäjälle matkailijoita eri puolilta maailmaa. Matkustaminen lähes Suomen rajoilta aina Kiinaan asti on uskomaton kokemus.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 22.01.2019
facebook   whatsapp

Reitin lähtöpiste sijaitsee Moskovassa

Kuuluisa Trans-Siperian junarata on huimat 9 289 kilometriä pitkä, maailman pisin rautatieosuus ja samalla lyhin rautatiereitti Euroopan ja Kaukoidän välillä. Reitti alkaa Moskovasta, Jaroslavin rautatieasemalta ja kulkee kahdeksan aikavyöhykkeen ja 16 kaupungin halki Vladivostokiin.

Trans-Siperian varrella on lukematon määrä kaupunkeja. Kaikissa niissä on lähes mahdotonta käydä, vaikka monet niistä olisivatkin pysähtymisen arvoisia. Suosituimmat pysähtymispaikat reitin varrella ovat päätepisteiden Moskovan, Vladivostokin ja Pekingin lisäksi Irkutsk Keski-Siperiassa ja Mongolian pääkaupunki Ulan Bator. Siperian autiomaa on jo itsessään nähtävyys huikean karuine maisemineen.

Vaunuemäntä huolehtii matkustajien viihtyvyydestä

Trans-Siperian pitkänmatkanjunat ovat tyyliltään eurooppalaisia, eli toisella reunalla on käytävä ja toisella hyttejä. Vaikka junat eivät ole loistokkaita, ne ovat yleensä siistejä.

Jokaisessa vaunussa on yksi yhteinen wc ja yksi tai kaksi vaunuemäntää, jotka siivoavat vaunua, vuokraavat lakanoita ja huolehtivat, että vaunussa sijaitsevassa samovaarissa on kuumaa vettä. Yhteisestä samovaarista matkustaja voi hakea ilmaiseksi kuumaa vettä, johon voi matkan aikana valmistaa pikakahvia, teetä tai pussikeittoja. Junissa on myös ravintolavaunu.

Matkustajaluokkia on kolme. Ensimmäisessä luokassa matkustava saa käyttöönsä kahdesta sängystä ja yhteisestä pöydästä koostuvan kahden hengen hytin. Toisen luokan kupe-hytit ovat samankokoisia kuin 1. luokassa, mutta ne ovat neljälle hengelle eli hytin molemmin puolin on kerrossängyt. Matkatavaroille on säilytystilaa vuoteen alla tai käytävän päälle menevällä osalla.

ShutterstockTrans-Siperian junamatka
Hätkähdyttävä Baikal-järvi on Trans-Siperian-junareitin tunnetuimpia luontokohteita.

Kolmannen luokan eli platskartnyin vaunut tunnetaan myös leikkisällä lempinimellä karjavaunu. Vaunuissa ei ole hyttejä, vaan keskikäytävän molemmin puolin on kolmikerroksiset sängyt. Platskartnyi-luokassa matkustaminen on ensisijaisesti elämys, sillä mukavuus on monien mielestä kaukana ahtaassa, hieman likaisessa ja meluisassa vaunussa. Kolmas luokka on kuitenkin paras tapa kokea Trans-Siperian junamatka paikallisten tavoin.

Valmismatkalle tai omatoimisesti

Matkoja voi ostaa valmiina paketteina tai vaikka seuraava määränpää kerrallaan. Paras tapa hankkia liput Trans-Siperian junamatkalle on ostaa ne venäläisaseman lippuluukulta. Varaa matkan alkajaisiksi pari päivää Pietarissa tai Moskovassa lippujen hankkimiseen.

Trans-Siperian juna lähtee Moskovasta, jonne voi Suomesta matkustaa esimerkiksi lentämällä tai venäläisellä Tolstoi-yöjunalla, johon voi ostaa lippuja VR:ltä.

Liput voi hankkia myös etukäteen Suomesta käsin joko matkatoimistojen avustuksella tai Venäjän rautateiden verkkosivuilta. Matkatoimistojen palveluihin tukeutuessa on syytä muistaa, että liput voivat maksaa moninkertaisesti matkatoimiston kautta hankittuna kuin itse lippuluukulta ostettuna.

>> Lue lisää vinkkejä Venäjälle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. ihan hienoa oli saada osallistua hong kongissa aamujumppaan kiinalaisessa ryhmässä, olikin vuosikymmenten haave,kannatti haaveilla, on ilmaista mennä puistoon aamujumpalle.tein sitä jo nuorempana joten liikeradat olivat tuttuja.


 2. Sanoit:”Lippuja voi perinteisesti ostaa lähes kaikilta Venäjän lippuluukuilta, vaikka periaatteessa ne tulisi ostaa rautatieasemien isoista matkakeskuksista.”

  Kuinkahan lyhyellä varoitusajalla Moskovasta voi ostaa kolmannenluokan lippuja kohti Ulanbatoria? Saako yleensä lippuja esim. seuraavalle päivälle? Pääseekö kolmannessaluokassa Ulanbatoriin asti?

  Olisin erittäin kiitollinen vastauksista!!=)

  Sähköpostini on: [email protected]


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.