Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö tämän Islannista? 10 mielenkiintoista faktaa

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Islanti on muutakin kuin erämaata ja jäätikköä. Tulivuoria, maahisia ja vapaana laiduntavia hevosia - lue kymmenen faktaa Islannista!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 29.04.2020
facebook   whatsapp

1. Maailman pohjoisin pääkaupunki

Islannin pääkaupunki Reykjavik on maailman pohjoisin itsenäisten valtioiden pääkaupungeista. Suomeksi Reykjavik tarkoittaa ”savujen lahtea”. Pääkaupunki lähialueineen on myös Islannin suurin asutuskeskus noin 200 000 asukkaallaan.

2. Valkokankailta tuttu jäätikkölaguuni

Maan suurin jäätikkölaguuni, Jökulsárlón, on tuttu lukuisista eri elokuvista. Hulppeiden maisemiensa johdosta siellä on kuvattu kohtauksia muun muassa elokuviin Batman Begins, Tomb Raider ja Die Another Day. Jäätikkölaguunille järjestetään paljon opastettuja retkiä.

3. Kummuissa ja kallioissa asuvaa piilokansaa

Islantilaiset uskovat perinteen mukaan piilokansaan, eli ihmisten kanssa hyvin samantyyppisesti käyttäytyviin menninkäisiin ja maahisiin – matkailijainfoista voi myös ostaa menninkäiskarttoja. Lisäksi usko haltijoihin ja kummituksiin elää vahvana. Keskiaikaiset saagat taas ovat islantilaisille arvokasta kansanperinnettä.

ShutterstockIslanti
Islantilainen arkkitehtuuri on värikästä ja sopii maisemaan erinomaisesti.

4. After work uima-altaassa

Paikallinen perinne on kokoontua työ- tai koulupäivän jälkeen geotermisellä energialla lämmitettyyn uima-altaaseen. Uima-altaita löytyy lähes jokaisesta kylästä ja ne ovat usein auki aamusta iltaan. Altaat ovat Suomen altaita selkeästi lämpimämpiä. Erämaassa taas voi puolestaan uida luonnonlähteissä, kunhan ensin ottaa selville, ettei vesi ole polttavan kuumaa.

5. Etunimi on tärkein nimi

Sukunimen määräytyminen poikkeaa Suomen käytännöstä, sillä nimet ovat usein vanhan pohjoismaisen tavan mukaisesti patronyymeja tai matronyymeja – eli määräytyvät isän tai joskus harvemmin äidin nimen mukaan. Suurin osa islantilaisista nimistä päättyykin -son- tai -dóttir-päätteeseen. Islantilaista puhuteltaessa käytetään kuitenkin etunimeä tai koko nimeä, myös virallisissa yhteyksissä.

6. Vapaana laiduntavat islanninhevoset

Jo vuosisatoja jalostettu islanninhevonen on yksi Islannin tavaramerkeistä. Laumat saavat laiduntaa vapaana maaseudulla suuren osan vuodesta, sillä ainoastaan talvisin ne tuodaan lähelle ihmisasutusta.

Yritykset tarjoavat kokeneemmille ratsastajille vaelluksia hevosilla kauniissa luonnossa, mutta myös aloittelevat ratsastajat pääsevät tutustumaan islanninhevosen selästä sen kotisaaren maisemiin.

ShutterstockIslanti
Islannin maaperä tarjoaa yllätyksiä kävijöille.

7. Tulta ja jäätä

Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull, peittää lähes kymmenesosan Islannin pinta-alasta. Lisäksi maassa on useita muitakin suuria jäätikköjä. Islanti on kuitenkin yksi maailman tuliperäisimmistä maista ja sen parista sadasta tulivuoresta noin 30 on toimivia. Vuonna 2010 Eyjafjallajökullin jäätikön alla oleva samanniminen tulivuori purkautui aiheuttaen tuhkapilvellään merkittäviä ongelmia Euroopan lentoliikenteessä.

8. Tasa-arvon edelläkävijä

Vuonna 1980 Islantiin valittiin maailman ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla äänestetty naispresidentti. Naiset saivat äänioikeuden Islannissa kymmenen ensimmäisen valtion joukossa.

ShutterstockIslanti
Vuoristomaisemat ovat Islannissa parhaimmillaan.

9. Ahkeraa autoilukansaa

Paikalliset taittavat lyhyetkin matkat autolla. Merkittävä osa islantilaisista autoista on nelivetoisia, sillä maan huonoille teille ei ole asiaa tavallisella pikkuautolla. Osa sisämaan mutkittelevista sorateistä onkin sallittu ainoastaan nelivetoautoille, ja tiet ovat usein suljettuna talviaikaan.

10. Karitsaa ja kalaruokia

Perinteistä islantilaista ruokaperinnettä edustavat erilaiset kalaruoat ja maaseudulla lähes kokonaan vapaina kasvaneet lampaat. Suurin osa islantilaisesta ruoasta on luonnonmukaisesti tuotettua. Suomessakin tunnettu skyr-maitovalmiste on islantilaista alkuperää.

Teksti: Jonna Järvelä
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Oi ihana Islanti. Olen käynyt Islannissa vuonna 1994. Muistoni Islannista ovat kauniita. Astuessani lentokoneesta Reykjavikin kentällä muistan ensimmäisen kokemani ihmetyksen kuinka ilma oli siellä koskettavan puhdasta ja todella kevyttä henkittää. Sitä mielellään imaisi syvällisesti jonkin aikaa. Todella ihana kokemus.

  Islannin luonto oli karua ja taianomaista. Puut olivat lyhyt kasvuisia se määrä joka siellä oli. Muuten maasto oli vanhan laavakerroksen peittämä. Maasta pulppusi vesilähteitä rikille haisevia.

  Islannin ponit olivat hauskan näköisiä hevosia. Lampaita on siellä paljon ja lampaanvillasta tehdään paljon neuleita joita itsekkin ostin.
  Villa shaalit ovat edelleen käytössä. Villa on ihmeellinen tuote kun sitä ei tarvitse pestä koska sanotaan että villa pitää itse itsensä puhtaana. Näin näyttää olevan.
  Islanti oli siihenaikaan kallis maa, en tiedä onko vielä näin.
  Menisin vielä toisekin kerran Islantiin. Terveiset vanhoille matkakumppaneille. Lähtö oli 1.8.1994.
  Suosittelen.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.