Hyppää sisältöön

Viisi elämystä, jotka ehdit kokea Islannissa stopoverin aikana

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.02.2019
Islanti on helppo stopover-kohde, sillä vierailun voi yhdistää vaivatta Yhdysvaltojen tai Kanadan matkaan.

ILMOITUS

Stopover mahdollistaa kaksi kohdetta yhteen matkaan

Rikkaasta luonnosta ja ystävällisistä paikallisista tunnettu Islanti on suomalaiselle helppo stopover-kohde matkalla Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Pohjois-Amerikan kohteisiin Islannin kautta lentoja tarjoaa Icelandair-lentoyhtiö, jonka palvelutarjontaan kuuluu vakiona stopover-mahdollisuus Islannissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustajat voivat joko vaihtaa Keflavikin lentoasemalla nopeasti konetta tai viettää Islannissa 1–7 päivää oman aikataulun mukaisesti. Stopover sisältyy Icelandairin lentojen hintaan, eikä siitä tarvitse maksaa lisämaksuja.

Jo lyhyen vierailun aikana Islannissa ehtii kokea monenlaista – lue vinkit!

1. Vierailu Blue Lagoonissa

Islannin tunnetuimpien vierailukohteiden joukkoon lukeutuva Blue Lagoon -kylpylä on elämys, jonka voi kokea helposti jo päivän mittaisen stopoverin aikana. Kylpylä sijaitseekin vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä Keflavikin lentoasemasta.

Inka KhanjiStopover Islannissa
Blue Lagoon -vierailujen hinnat alkavat 60 eurosta. Kerran elämässä -kokemus on kuitenkin hintansa arvoinen.

Blue Lagoon on nimensä mukaisesti sininen laguuni, kylpylä, jossa voi rentoutua lämpimässä vedessä, joka on peräisin noin kahden kilometrin syvyisestä geotermisestä lähteestä. Mineraalit tekevät vedestä maitomaisen paksua ja sinertävää.

Kylpylässä vierailee pääasiassa matkailijoita, ja palvelut ovat erinomaiset. Altaiden lisäksi Blue Lagoonissa on sauna, höyryhuone ja rentoutumisalue. Altaalla palvelee allasbaari sekä savinaamiopiste. Varaa Blue Lagoon vierailuun vähintään muutama tunti, mutta rennoissa tunnelmissa voi viettää helposti vaikka koko päivän.

2. Kaupunkikierros Reykjavikissa

Maan pääkaupunki Reykjavik on tunnelmallinen kaupunki, jota ei kannata jättää väliin Islannin-stopoverin aikana. Kompakti keskusta ja näyttävät maisemat tuovat oman tunnelmansa kaupunkiin. Suosituimmat nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan varrella.

Reykjavikin ykköskohteisiin lukeutuu muun muassa 74,5 metrin korkeuteen kohoava Hallgrímskirkja, joka on myös mainio maisemapaikka tarjoten 360-asteisen näkymän kaupungin yli. Muita kiinnostavia kohteita ovat jo arkkitehtonisesti kiehtova musiikkitalo Harpa, Esjan-vuoriston edustalla sijaitseva The Sun Voyageur -teos, kaunis vanha satama sekä tunnelmallinen, reykjavikilaista arkkitehtuuria erinomaisesti edustava Fríkirkjan.

ShutterstockStopover Islannissa
Reykjavikin parhaisiin maisemapaikkoihin lukeutuu kaupungin ytimessä sijaitseva Hallgrímskirkja.

Reykjavik on kuitenkin paljon muutakin kuin nähtävyyksiä. Herkuttele paikallisissa ravintoloissa, nauti tuoretta pullaa kahviloissa ja koe myös kaupungin yöelämä, joka on parhaimmillaan aamuyön pikkutunteina.

3. Golden Circle -kierros on klassikko

Islannin luontokohteet houkuttavat maahan matkailijoita kaikkialta maailmasta, ja suosituimpiin luontoelämyksiin kuuluu ehdottomasti Golden Circle -kierros. Se on vaivaton tapa kokea kolme elämystä: geysir, vesiputous ja kansallispuisto. Reitti on noin 300 kilometrin mittainen, joten se sopii mainiosti päiväretken kohteeksi.

Geysirin geoterminen alue on tunnettu useista, maaperästä pulppuavista kuumista lähteistä eli geysireistä. Alueella sijaitsee kaksi tunnettua geysiriä: Geysir, jonka mukaan kaikki muut geysirit on nimetty, sekä noin viiden minuutin välein purkautuva Stokkur.

ShutterstockStopover Islannissa
Kultaisen kierroksen aikana voi nähdä muun muassa vaikuttavan Stokkur-geysirin.

Geysirin alueen vieressä sijaitseva Gullfossin vesiputous on Islannin tunnetuimpia vesiputouksia. Näyttävä ja voimakas vesiputous on 32 metriä korkea, ja se laskeutuu kahdelle tasolle luoden melko mahtipontisen maiseman. Veden pauhu ja vesiputouksesta satelevat pisarat yhdistettynä alueella tavallisesti navakasti puhaltavaan tuuleen tuovat oman säväyksensä vierailulle.

Kolmas näyttävä luontokohde on Thingvellirin kansallispuisto, joka lukeutuu myös Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Kansallispuistossa voi nähdä niin ikään vesiputouksia mutta myös näyttäviä kallioita, kristallinkirkkaan järven ja islantilaista metsää. Alueella on lukuisia vaellusreittejä, joten oman aikataulun mukaan Thingvellirissä voi myös patikoida.

4. Ratsastusretki islanninhevosella

Karuun maastoon ja viimaan tottuneet islanninhevoslaumat ovat mieleenpainuva näky Islannin maaseudulla. Matkailijoiden on helppo kokea issikkavellus, sillä lukuisat toimijat järjestävät retkiä, ja tarjolla on vaihtoehtoja aina muutaman tunnin mittaisesta ratsastuselämyksestä useiden päivien mittaisiin vaellusretkiin.

Ratsastusretki islanninhevosella on elämys myös ensikertalaiselle, sillä hevoset ovat hyvin koulutettuja. Pienen kokonsa vuoksi hevoset ovat helposti lähestyttäviä, mutta muista islanninhevosten olevan nimenomaan hevosia, ei missään nimessä poneja.

ShutterstockStopover Islannissa
Myös ensikertalaiset voivat kokea ratsastusretken islanninhevosilla, sillä hyvin koulutetut hevoset ovat helposti lähestyttäviä.

Tarjolla on niin yksityisiä ratsastusretkiä kuin ryhmävaelluksiakin, jolloin kuljetaan pitkässä letkassa. Islanninhevosille tyypillinen askellaji töltti on kokemisen arvoinen.

5. Kylpyläelämys paikalliseen tapaan

Vaikka Blue Lagoon on ehdottomasti kokemisen arvoinen kerran elämässä -elämys, on se käytännössä matkailijoiden hupia. Paikalliset suuntaavat nauttimaan geotermisistä lähteistä toisaalle, pieniin ja edullisiin uimaloihin, jotka toivottavat myös matkailijat tervetulleiksi.

Inka KhanjiStopover Islannissa
Paikallisten suosimat uimalat ovat edullinen vaihtoehto Blue Lagoonille. Pitkän stopoverin aikana ehtii kokea molemmat.

Maassa on noin 170 julkista uima-allasta, joten pieni uimala löytyy lähes jokaisesta kaupungista ja kylästä. Uimaloiden altaat sijaitsevat tavallisesti ulkotiloissa, joten lämpimän veden ja vuodenajasta riippuen hyytävänkin ilman yhdistelmä on hyvin rentouttava. Palvelut vaihtelevat uimalasta riippuen, mutta parhaimmillaan tarjolla on useita lämpimiä altaita, sauna ja höyryhuone.

Uimalat ovat tiivis osa islantilaista kulttuuria ja paikka, jonne paikalliset suuntaavat rentoutumaan työpäivän jälkeen ja keskustelemaan tuttavien kanssa.

Lähde: Icelandair
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Blue Lagoon, Islanti

Islannin kuuluisin kylpylä on monen matkailijan haavelistalla – tältä näyttää upea Blue Lagoon

Reykjavikin nähtävyydet

Reykjavikin parhaat nähtävyydet – paina mieleesi nämä 13 paikkaa

Ensikertalainen Islannissa

Ensimmäistä kertaa Islantiin – lue vinkit ennen matkaa

Icelandairin stopover Mainos

Tiesitkö, että voit yhdistää Islannin-vierailun Pohjois-Amerikan matkaan? Stopoverilla voit viipyä jopa viikon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja