Hyppää sisältöön

Ensimmäistä kertaa Islantiin – lue vinkit ennen matkaa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 25.04.2023
Tarunhohtoinen Islanti tunnetaan fantastisista luontokohteista, jotka houkuttavat matkailijoita kaikkialta maailmasta. Jos matkustat maahan ensimmäistä kertaa, huomioi nämä asiat!

1. Ajankohdalla on väliä

Atlantin valtamerellä sijaitseva Islanti on kiehtova matkakohde, jossa vierailee matkailijoita läpi vuoden. Kolmen tunnin lentomatkan päässä Helsingistä sijaitsevassa Islannissa on leuto ilmasto, sillä vaikka saari sijaitsee pohjoisessa lähellä Grönlantia, eivät pakkaset laske hervottomiin lukemiin Golfvirran ansiosta.

Islannin matkan ajankohta on kuitenkin syytä miettiä tarkkaan. Maassa ei kannata odottaa helteitä edes kesäkuukausina, joten varaudu viileään ilmastoon, tuuleen ja sateisiin vuodenajasta huolimatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockEnsikertalainen Islannissa
Jäätiköitä voi nähdä Islannissa läpi vuoden, mutta matkan ajankohdalla on suuri merkitys loman onnistumiseen.

Pohjoisen sijainnin vuoksi Islannin talvet ovat pimeitä ja kesät vastaavasti valoisia. Jos haluat saada matkasta mahdollisimman paljon irti, suuntaa Islantiin kesäisin, jolloin päivä jatkuu pitkälle ja mahdollistaa huomattavasti talvea enemmän aikaa seikkailuille.

Kesällä olosuhteet ovat matkailijalle otollisimmat, ja kesä onkin suosituinta matkustusaikaa Islannissa. Se näkyy selvästi, kun muuten melko autiot luontokohteet täyttyvät kävijöistä. Kovin sesonki tuntuu myös majoitusten hinnoissa, sillä hotellien hintataso nousee merkittävästi kesäkuukausina.

2. Huhut korkeasta hintatasosta pitävät paikkansa

Islannilla on kallis maine, joka pitää paikkansa. Maan hintataso on suomalaisittainkin hyvin kallis. Se näkyy niin majoituksessa, ruoassa kuin esimerkiksi auton vuokrauksessa ja polttoaineen hinnoissakin.

ShutterstockEnsikertalainen Islannissa
Islannin luontokohteet ovat vaikuttavia, mutta niiden äärelle päästäkseen on oltava valmis pulittamaan sievoinen summa.

Matkalle kannattaa lähteä kunnon budjetin kanssa. Islannissa on oma valuutta kruunu, jota saa Suomesta hyvin lukuisista rahanvaihtopisteistä. Yksi kruunu on noin 0,8 senttiä, mutta ajantasaiset valuuttakurssit on syytä tarkistaa ennen matkaa.

Hotellien hintataso on Islannissa hieman korkeampi kuin Suomessa. Esimerkiksi Reykjavikissa yö kolmen tähden hotellissa maksaa noin 150 euroa ja ravintoloiden annokset lähtevät noin 20 eurosta. Kalliin hintatason vuoksi monet Islannin-kävijät kiertävät maata matkailuautolla tai säästävät hotellien korkeat maksut yöpymällä teltassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haaveilet hankkivasi tuliaisiksi peri-islantilaisen lopapeysa-neuleen, varaa budjettiin ainakin 150 euroa. Käytettynä neuleita saa paikallisilta kirpputoreilta noin sadalla eurolla.

3. Islantilainen ei ole kuin muut pohjoismaalaiset

Suomalaisia ja islantilaisia yhdistävät monet asiat – kuten pimeät talvet ja valoisat kesät – mutta matkalla vastaan voi tulla rutkasti yllätyksiä. Ensimmäisenä matkailija kiinnittää huomiota islantilaisten ystävällisyyteen: paikalliset ovat häkellyttävän ystävällisiä riippumatta säästä, kiireestä tai jatkuvasta turistivirrasta.

ShutterstockEnsikertalainen Islannissa
Islantilainen luonteenlaatu poikkeaa suomalaisesta, mihin kannattaa varautua jo ennen matkaa.

Paikallisten suhtautuminen ajanmääreisiin muistuttaa enemmän eteläeurooppalaista kuin pohjoiseurooppalaista, sillä islantilainen on usein myöhässä ja vastaa viesteihin viiveellä.

Suhtautuminen sovittuihin aikoihin on rento, sillä kovien luonnonolojen armoilla olevalla saarella ei voi koskaan pitää mitään täysin sovittuna: tiet voivat olla poikki yhtäkkiä tai perille ei pääse, kun on unohtunut auttamaan naapuria. Asiat hoituvat Islannissa kuitenkin melko suurella varmuudella, mutta lomalle kannattaa lähteä samalla asenteella kuin esimerkiksi Espanjaan – aikataulut eivät todellakaan ole Islannissa minuutin päälle.

4. Varaa aikaa Reykjavikille

Vaikka Islannin luontokohteet houkuttaisivat lomalla kaikkein eniten, matkan aikana kannattaa kokea myös maan pääkaupunki. Reykjavik on noin 120 000 asukkaan turvallinen kaupunki, missä asuu puolet islantilaisista.

Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin lukeutuu upeista 360-asteisista maisemista tunnettu Hallgrímskirkja-kirkko, näyttävä musiikkitalo Harpa, maailmankuulu Sun Voyager -teos, kaunis Fríkirkjan-kirkko sekä kaupungin kaukaisimmassa luoteiskulmassa sijaitseva Gróttan majakka.

ShutterstockEnsikertalainen Islannissa
Reykjavik tarjoaa monia kiinnostavia nähtävyyksiä.

Reykjavikin-päivien aikana ei kannata jättää väliin myöskään kaupungin varsin eläväistä yöelämää. Päiväsaikaan Reykjavikin kadut voivat tuntua olevan vain matkailijoiden käytössä, mutta keskiyön jälkeen baarit täyttyvät paikallisista – sanotaankin, ettei Reykjavikissa näe koskaan niin paljon ihmisiä kuin kahdelta aamuyöllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Onnistunut kaupunkiloma Reykjavikissa – tärkeimmät nähtävyydet

5. Vuokra-auto on kätevä tapa kiertää ympäri Islantia

Auton vuokraaminen on suosittu tapa nähdä Islantia ja ottaa kaikki irti maan upeista luontokohteista. Valtaosa autovuokraamoista sijaitsee Reykjavikissa tai Keflavikin kansainvälisellä lentoasemalla, missä vuokra-autoja on mukavasti saatavilla.

ShutterstockEnsikertalainen Islannissa
Islannin ajo-olosuhteet ovat melko tuttuja suomalaisille.

Ajaminen Islannissa on suomalaisiin oloihin tottuneelle tuttua, eikä esimerkiksi talviset säät tai yllättävät ilmastonvaihtelut aiheuta suomalaiskuskeille sydämentykytyksiä. Islannissa ajaessa kannattaa kuitenkin huomioida, että maan suosion vuoksi teillä liikkuu kuskeja kaikkialta maailmasta. Esimerkiksi aasialaisturistit ovat harvoin tottuneet pohjoisiin ajo-olosuhteisiin, joten vuokra-autoihin kannattaa suhtautua varauksella – siitäkin huolimatta, että ajaisi myös itse vuokratulla autolla.

Pienellä saarella on noin 26 000 vuokra-autoa, joten suosituilla reiteillä riittää vilinää. Automatkalla kannattaa varautua ruuhkiin, sillä haastavat sääolosuhteet ja pitkät välimatkat aiheuttavat ruuhkia helposti. Vain harva paikallinen käyttää julkisen liikenteen kulkuvälineitä.

Lue myös: Autoilijan Islanti – katso vinkit onnistuneeseen lomaan

6. Blue Lagoon on vierailemisen arvoinen kohde

Kuumat lähteet ovat Islannin valtti, ja niitä rakastavat niin matkailijat kuin paikallisetkin. Islannin tunnetuin kuuma lähde on maan suosituimpien turistikohteiden joukkoon noussut Blue Lagoon, jossa vesi on aina 37–40-asteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sininen maitomainen vesi ja kylmällä säällä ilman täyttävä paksu höyry yhdistettynä alueen karuihin maisemiin luo kokonaisuuden, jonka useimmat Islannin-vierailijat haluavat nähdä omin silmin. Blue Lagoon on nimenomaan matkailijoiden suosima vierailukohde, sillä paikalliset loistavat poissaolollaan.

ShutterstockEnsikertalainen Islannissa
Blue Lagoon on elämys, jota ei kannata jättää väliin Islannissa.

Sisäänpääsy geotermisen lähteen kuumiin altaisiin maksaa halvimmillaan noin 60 euroa, mutta Blue Lagoon on hinnasta huolimatta kokemisen arvoinen kerran elämässä -elämys.

Lue myös: Onko tässä Islannin unohtumattomin elämys? Matkailijoiden rakastama Blue Lagoon hurmaa kävijän

7. Golden Circle on helppo tapa nähdä paljon

Islannin tunnetuin ja suosituin matkailureitti on kultainen kierros eli Golden Circle, joka vie kävijät näyttävien luontokohteiden äärelle. Noin 250 kilometrin mittainen reitti lähtee Reykjavikista, ja sen varrelle sijoittuvat Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon lukeutuva Thingvellirin kansallispuisto, Geysirin geoterminen alue ja Gullfossin näyttävä vesiputous.

ShutterstockEnsikertalainen Islannissa
Gullfossin upea vesiputous on yksi Golden Circle -kierroksen kohteista.

Useimmat palaavat takaisin Reykjavikiin etelän kautta, jolloin reitin varrelle sijoittuu myös kraaterijärvi Kerið.

Islannissa järjestetään lukuisia Golden Circle -kierroksia, joten helpoin tapa kokea upeat luontokohteet on osallistua järjestetylle kiertoajelulle. Nähtävyydet voi kokea myös omatoimisesti vuokra-autolla. Reitille kannattaa varata aikaa vähintään kuusi tuntia, mutta retkeen saa kulumaan vaivatta myös koko päivän. Lähdön ajankohta kannattaa laskea niin, että aurinko laskee vasta, kun olet takaisin Reykjavikissa.

>> Lue lisää vinkkejä Islantiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Blue Lagoon, Islanti

Islannin kuuluisin kylpylä on monen matkailijan haavelistalla – tältä näyttää upea Blue Lagoon

Reykjavikin nähtävyydet

Reykjavikin parhaat nähtävyydet – paina mieleesi nämä 13 paikkaa

Icelandairin stopover Mainos

Tiesitkö, että voit yhdistää Islannin-vierailun Pohjois-Amerikan matkaan? Stopoverilla voit viipyä jopa viikon

Icelandair

Koneenvaihto Islannissa keventää matkaa Yhdysvaltoihin: tällainen on lentomatka Atlantin yli Icelandairilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja