Hyppää sisältöön

Koe Islannin helpoin luontoseikkailu! Kolme tunnetuinta kohdetta yhdessä päivässä

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 15.07.2020
Golden Circle -kierroksella voi nähdä vesiputouksen, geysirin ja kansallispuiston.

Golden Circle on Islannin-klassikko

Vaikka aikaa olisi vain puoli päivää, ehtii Islannin pääkaupungista Reykjavikista käsin tehdä päiväretken ja kokea maan suosituimmat luontokohteet. Maailmankuulu Golden Circle -rengasreitti koostuu kolmesta luonnonpaikasta: Geysirin geotermisestä alueesta, Gullfossin vesiputouksesta ja Thingvellirin kansallispuistosta.

Noin 300 kilometrin mittainen rengasreitti on helppo kokea joko omatoimisesti vuokra-autolla tai osallistumalla järjestetylle retkelle. Matkatoimistojen tarjonta on hyvin monipuolinen, joten retkiä on tarjolla jokaiseen makuun aina perinteisistä turistibussikierroksista helikopterilentoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvallisinta on varata retkeä varten kokonainen päivä, mutta tarvittaessa kierros onnistuu myös puolessa päivässä.

Tutustu Golden Circle -kierroksen kohteisiin!

1. Geysirin geoterminen alue

Islannin ilmasto voi olla suomalaisittainkin jäätävä hyisen tuulensa vuoksi, mutta maaperästä pulppuavat kuumat lähteet lämmittävät kylmimpinäkin päivinä. Kultaisen kierroksen varrella sijaitseva Geysirin geoterminen alue näyttää geysirin voiman.

Haukadalurin laaksossa, noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista sijaitsevan alueen sydän on Geysir, jonka mukaan muut geysirit on nimetty. Tunnetuin geysir ei kuitenkaan enää ole kovin aktiivinen, mutta vieressä sijaitseva Stokkur taas on: se purkautuu reilun viiden minuutin välein, ja kiehuva vesi voi nousta maan uumenista jopa 40 metriin saakka.

ShutterstockIslannin Golden Circle
Strokkur-geysirin purkauksen näkeminen on vaikuttava luontoelämys.

Geysireiden lisäksi alueella on muutakin kiinnostavaa, sillä geysireiden ympärillä on lukuisia kuumia lähteitä ja pulppuavia mutalähteitä. Suurten geysireiden lisäksi alueella on myös kaksi pienempää geysiriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska alue on suosittu vierailukohde, ovat myös palvelut hyvät: parkkipaikan lisäksi geysireiden luona on hotelli, ravintola, kahvila ja matkamuistomyymälä.

2. Gullfossin vesiputous

Noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä geysireiltä sijaitsee Islannin tunnetuimpiin, kauneimpiin ja voimakkaimpiin vesiputouksiin lukeutuva Gullfoss. Näyttävä vesiputous on 32 metriä korkea. Putous laskeutuu alas kahdelle tasolle, minkä jälkeen vesi laskee lopulta alas kanjoniin ja Hvítá-jokeen.

Gullfoss on kohteena todella tuulinen, mikä yhdistettynä vesiputouksesta kuohuavaan veteen tuo vierailulle omat haasteensa. Mitä lähemmäs vesiputousta uskaltautuu, sitä pahemmin kastuu, joten vierailuun on hyvä varautua vedenpitävillä varusteilla.

Inka KhanjiIslannin Golden Circle
Gullfossin vesiputous on vierailemisen arvoinen kohde.

Vesiputouksen vesi ei ole täysin kirkasta, sillä pauhaava vesi kulkeutuu Gullfossille Keski-Islannissa sijaitsevalta jäätiköltä. Sen sulaessa veden mukana kantautuu myös tulivuorenpurkauksista peräisin olevaa tuhkaa ja mutaa, jotka sameuttavat veden.

Suosionsa vuoksi myös Gullfossilla on mainiot palvelut. Vierailuun kannattaa varata aikaa, sillä vesiputousta on mahdollista katsella usealta eri näköalapaikalta, jotka sijaitsevat lyhyiden kävelymatkojen päässä toisistaan.

3. Thingvellirin kansallispuisto

Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon lukeutuva Thingvellirin kansallispuisto sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Gullfossin vesiputoukselta ja vajaan tunnin automatkan päässä Reykjavikista. Kansallispuisto on paitsi Islannin parlamentin synnyinpaikka myös tuttu hittisarja Game of Thronesin kuvauspaikkana.

Maiseman monipuolisuus houkuttelee kävijöitä kansallispuistoon, missä voi nähdä muun muassa vesiputouksia ja komeita kallioita. Thingvellirin ympärillä kohoavat vuoret, ja itse kansallispuisto sijaitsee laaksossa aivan Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen välissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiIslannin Golden Circle
Näyttävät vesiputoukset ja dramaattiset kalliot luovat Thingvelliriin omanlaisensa maiseman. Öxarárfoss on suosittu vierailukohde.

Tunnin–parin mittainen vierailu sujuu kansallispuistossa vauhdilla upeiden maisemareittien avulla, mutta Thingvellirissä voi viettää helposti myös useamman päivän. Tarjolla on useita lyhyitä ja pitkiä vaellettavia rengasreittejä, mutta monien näyttävien luonnonpaikkojen luo pääsee myös autolla.

Thingvellirin tunnetuimpien nähtävyyksien joukkoon lukeutuvat muun muassa Almannagján rotko ja Islannin suurin järvi Thingvallavatn.

>> Lue lisää vinkkejä Islantiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Blue Lagoon, Islanti

Islannin kuuluisin kylpylä on monen matkailijan haavelistalla – tältä näyttää upea Blue Lagoon

Reykjavikin nähtävyydet

Reykjavikin parhaat nähtävyydet – paina mieleesi nämä 13 paikkaa

Ensikertalainen Islannissa

Ensimmäistä kertaa Islantiin – lue vinkit ennen matkaa

Icelandairin stopover Mainos

Tiesitkö, että voit yhdistää Islannin-vierailun Pohjois-Amerikan matkaan? Stopoverilla voit viipyä jopa viikon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja