Hyppää sisältöön

Joko tiesit, mitkä ovat hotellin ja B&B:n erot? Huomioi nämä asiat, kun etsit majoitusta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.12.2019
Lue, mitä aamiaismajoitukselta voi odottaa.

Mikä on bed and breakfast -majoitus?

Lomaa suunnittelevan matkailijan pää voi mennä pyörälle erilaisia vaihtoehtoja tutkittaessa. Termit vilisevät silmissä hotelleista lomakeskuksiin, majataloihin ja pensionaatteihin. Entä miten bed & breakfast oikein eroaa hotellista?

Bed and breakfast tarkoittaa suoraan suomeksi käännettynä sänkyä ja aamiaista. Termillä viitataan siihen, mitä asiakkaalle tarjotaan: ylimääräisiä palveluja ei petipaikan ja aamupalan lisäksi ole välttämättä saatavana. Suomeksi B&B:tä saatetaan kutsua aamiaismajoitukseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten bed & breakfast -tyyppistä majoitusta on Britanniassa ja Irlannissa. Tapa tarjota majoitusta pienille määrille matkailijoita on ikivanha. Jo keskiajalla luostarit ja yksityishenkilöt majoittivat pyhiinvaeltajia ja vieraita.

Majoitustyyli levisi Yhdysvaltoihin Euroopassa lomailleiden amerikkalaisturistien mukana. Monet amerikkalaiset B&B:t onkin perustettu eurooppalaista tyyliä mukaillen historiallisiin rakennuksiin. Nykyään aamiaismajoitusta löytyy hieman vaihtelevissa muodoissa ympäri maailmaa.

Hotellien ja aamiaismajoituksen suurin ero on palvelujen laajuudessa. B&B:ltä ei kannata odottaa ympäri vuorokauden auki olevaa vastaanottoa, huonepalvelua, kuntosalia tai parkkeerauspalvelua. Hotellit ovat myös usein osa isompaa ketjua, kun taas B&B:t ovat yksityisessä omistuksessa.

B&B:n henkilökunta saattaa pienimmissä paikoissa koostua vain omistajapariskunnasta tai -perheestä, kun taas isommat majatalot palkkaavat henkilökuntaa siivoamaan ja laittamaan aamiaista. Monesti B&B toimii yksityisessä kodissa, joka on keskimääräistä taloa isompi.

Nimen mukaisesti majoituksen hintaan kuuluu aamiainen. Hotellien isoja buffet-aamiaisia ei kannata odottaa, mutta toisaalta aamiainen voi olla vielä parempi: yksilölliset toiveet huomioiva ja paikallisia erikoisuuksia tarjoava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMikä on aamiaismajoitus?
B&B:n aamiainen saattaa olla mitä tahansa yksinkertaisen aamupalan ja gourmet-herkkujen väliltä.

Aamiaismajoituksessa tilat ovat intiimimpiä. Makuuhuoneissa ei välttämättä ole omaa kylpyhuonetta, vaan pesutilat voivat sijaita käytävällä. Jos majapaikassa on vain muutama huone, ei siellä voi pysytellä samalla tavalla anonyyminä kuin isossa ketjuhotellissa.

Jos mielessäsi on tietty B&B, kannattaa varaus tehdä hyvissä ajoin. Koska huoneita on vähemmän, voivat ne täyttyä aikaisessa vaiheessa erityisesti suosittuina matkustusaikoina.

Laatumajoitusta B&B:ssä

Alun perin B&B:t olivat edullisia ja yksinkertaisia vaihtoehtoja hotelleille. Jos budjetti ei riittänyt hotelliin, pystyi lähes kuka tahansa yöpymään aamiaismajoituksessa. Asia on kuitenkin muuttumassa.

Nykyään yhä useammat aamiaismajoitukset edustavat nimenomaan yksilöllistä luksusta erityisesti Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Aamiaismajoituksesta on tulossa yhä enemmän boutique-hotellien kaltaisia.

B&B-majoitusta saatetaan tarjota esimerkiksi kartanoissa, majakoissa, tuulimyllyissä tai asuntolaivoissa. Erikoiset puitteet kiehtovat matkailijoita, ja sisustus yksityiskohtineen viilataan viimeisen päälle.

Myös Suomessa on aamiaismajoitukseksi luokiteltavia majapaikkoja. Osa niistä on maatila- tai mökkimajoituksia, jotka ovat avoinna vain kesäkuukausina.

Lue myös: Tiedätkö, mitä motellit todella ovat? Nämä ovat tärkeimmät erot hotelliin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto, Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja