Hyppää sisältöön

Tiedätkö, mitä motellit todella ovat? Nämä ovat tärkeimmät erot hotelliin

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.09.2023
Motellissa ja hotellissa on paljon muitakin eroja kuin yksi kirjain.

Termi syntyi 1920-luvulla

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta motelli? Ajattelet ehkä automaattisesti Yhdysvaltoja, amerikkalaisia elokuvia tai omia lomamuistoja rapakon takaa. Jostain syystä motellit esiintyvät valkokankaalla ja tv:ssä usein hieman hämäräperäisessä valossa.

Koska motelleja on Suomessa vain vähän, liittyy niihin vääriä käsityksiä. Monet luulevat, että motelli on vain vaatimattomampi ja edullisempi versio hotellista. Vaikka motelleja onkin eniten Yhdysvalloissa, löytyy niitä ympäri maailmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Virallisesti motelli on lyhenne sanasta motor hotel, mikä viittaa moottoriajoneuvoilla liikkuville matkailijoille suunniteltuun majoitukseen. Motellit sijaitsevat usein valtateiden varsilla tai niiden välittömässä läheisyydessä säästäen autoilijat keskustan ruuhkilta.

Terminä motelli syntyi vasta vuonna 1925 Kalifornian San Luis Obispossa. Suunnilleen Los Angelesin ja San Franciscon välissä sijaitsevan kaupungin tienvarsimajoitukselle keksittiin antaa nimi Milestone Mo-Tel Inn. Alettiin puhua motelleista.

Maailman ensimmäisen motelli toimi komeassa espanjalaistyylisessä rakennuksessa, ja huoneen sai vain 1,25 dollarilla. Sen arvo on nykyrahassa noin 17 dollaria eli 15 euroa.

Milestone Mo-Telin oli määrä levitä ketjuksi, mutta lisääntynyt kilpailu koitui sen kohtaloksi. Motel Inn -nimellä myöhemmin toiminut motelli suljettiin vuonna 1991.

Myös moni muu amerikkalainen motelli on kokenut saman kohtalon. Yksityisyrittäjien persoonalliset motellit ovat joutuneet väistymään tienvarsiin levinneiden isojen ketjujen tieltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellin ja motellin yleisimmät erot

Motellin saattaa erottaa helposti jo arkkitehtuurista. Hotellit ovat usein korkeita, kun taas useimmissa motelleissa on vain yksi tai kaksi kerrosta. Matalissa motelleissa parkkipaikat sijaitsevat suoraan huoneen edessä.

Yhdysvalloissa road tripin tehneet matkailijat ovat todennäköisesti huomanneet hotellin ja motellin tärkeimmän eron. Motellissa parkkipaikka kuuluu majoituksen hintaan, kun taas keskustahotellissa siitä peritään yleensä noin 20–50 dollarin eli noin 19–47 euron yökohtainen maksu.

Hotelleissa matkailijoita palvelee monilukuinen henkilökunta vastaanottovirkailijoista tarjoilijoihin, laukunkantajiin ja conciergeen. Motelleissa työntekijät on pääasiassa typistetty vastaanottovirkailijaan, huonesiivoojiin ja huoltohenkilökuntaan.

Motelleilta ei kannata odottaa kummoisia oheispalveluja, ravintoloita tai viihdettä. Motelleista saattaa kuitenkin löytyä uima-allas, ja niissä voidaan tarjoilla vaatimaton aamiainen.

Hotelleissa majoitutaan keskimäärin pidempiä aikoja kerrallaan. Hotelliloma saatetaan varata vaikka viikoksi kerrallaan, kun taas motellit ovat usein paikkoja, joissa käydään nukkumassa vain yksi yö ennen matkan jatkumista.

Lähde: USA Today, Smithsonian.com

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallinnan hotellit, joissa on uima-allas

Tallinnan parhaat uima-altaat – 12 hotellia, joissa pääset uimaan

Esittelyssä Helsinki-Vantaan hotellit – näin majoitut lähellä lentoasemaa

Tampereen hotellit

Tampereen 10 kiinnostavinta hotellia – mikä näistä sopii sinulle?

Turun hotellit

Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vaihtoehtoa entisestä vankilasta jokilaivaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja