Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiedätkö, mitä motellit todella ovat? Nämä ovat tärkeimmät erot hotelliin

Inka Khanji artikkelin kuva
Hotellit
Motellissa ja hotellissa on paljon muitakin eroja kuin yksi kirjain.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.02.2019
facebook   whatsapp

Termi syntyi 1920-luvulla

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta motelli? Ajattelet ehkä automaattisesti Yhdysvaltoja, amerikkalaisia elokuvia tai omia lomamuistoja rapakon takaa. Jostain syystä motellit esiintyvät valkokankaalla ja tv:ssä usein hieman hämäräperäisessä valossa.

Koska motelleja on Suomessa vain vähän, liittyy niihin vääriä käsityksiä. Monet luulevat, että motelli on vain vaatimattomampi ja edullisempi versio hotellista. Vaikka motelleja onkin eniten Yhdysvalloissa, löytyy niitä ympäri maailmaa.

Virallisesti motelli on lyhenne sanasta motor hotel, mikä viittaa moottoriajoneuvoilla liikkuville matkailijoille suunniteltuun majoitukseen. Motellit sijaitsevat usein valtateiden varsilla tai niiden välittömässä läheisyydessä säästäen autoilijat keskustan ruuhkilta.

Terminä motelli syntyi vasta vuonna 1925 Kalifornian San Luis Obispossa. Suunnilleen Los Angelesin ja San Franciscon välissä sijaitsevan kaupungin tienvarsimajoitukselle keksittiin antaa nimi Milestone Mo-Tel Inn. Alettiin puhua motelleista.

Maailman ensimmäisen motelli toimi komeassa espanjalaistyylisessä rakennuksessa, ja huoneen sai vain 1,25 dollarilla. Sen arvo on nykyrahassa noin 17 dollaria eli 15 euroa.

Milestone Mo-Telin oli määrä levitä ketjuksi, mutta lisääntynyt kilpailu koitui sen kohtaloksi. Motel Inn -nimellä myöhemmin toiminut motelli suljettiin vuonna 1991.

Myös moni muu amerikkalainen motelli on kokenut saman kohtalon. Yksityisyrittäjien persoonalliset motellit ovat joutuneet väistymään tienvarsiin levinneiden isojen ketjujen tieltä.

Hotellin ja motellin yleisimmät erot

Motellin saattaa erottaa helposti jo arkkitehtuurista. Hotellit ovat usein korkeita, kun taas monissa motelleissa on vain yksi tai kaksi kerrosta. Matalissa motelleissa parkkipaikat sijaitsevat suoraan huoneen edessä.

Yhdysvalloissa road tripin tehneet matkailijat ovat todennäköisesti huomanneet hotellin ja motellin tärkeimmän eron. Motellissa parkkipaikka kuuluu majoituksen hintaan, kun taas keskustahotellissa siitä saatetaan periä yöltä mitä tahansa 10–50 dollarin eli noin 9–44 euron välillä.

Hotelleissa matkailijoita palvelee monilukuinen henkilökunta vastaanottovirkailijoista tarjoilijoihin, laukunkantajiin ja conciergeen. Motelleissa työntekijät on pääasiassa typistetty vastaanottovirkailijaan ja huonesiivoojiin.

Motelleilta ei kannata odottaa kummoisia oheispalveluja, ravintoloita tai viihdettä. Motelleista saattaa kuitenkin löytyä uima-allas, ja niissä voidaan tarjoilla vaatimaton aamiainen.

Hotelleissa majoitutaan keskimäärin pidempiä aikoja kerrallaan. Hotelliloma saatetaan varata vaikka viikoksi kerrallaan, kun taas motellit ovat usein paikkoja, joissa käydään nukkumassa vain yksi yö ennen matkan jatkumista.

Lähde: USA Today, Smithsonian.com
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.