Hyppää sisältöön

Onnistunut autoloma Sloveniassa – huomioi nämä asiat ennen matkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.04.2018
Lyhyet etäisyydet ja hyväkuntoiset tiet tekevät Sloveniasta erinomaisen maan automatkalle. Lue vinkit ja ota kaikki irti Slovenian-lomasta!

Tutustu Sloveniaan autolla

Slovenian-matkalla ei kannata jäädä pääkaupunki Ljubljanaan, sillä monipuolisesta maasta saa helposti kaiken irti vuokraamalla auton ja lähtemällä seikkailemaan ympäri Sloveniaa. Maan upeat vuoret, kauniit rannat ja tunnelmalliset pikkukaupungit avautuvat parhaiten juuri omalla autolla.

Sloveniassa on noin 620 kilometrin mittainen moottoritieverkosto, joka kattaa maan eri kolkat oikein mainiosti. Etäisyydet ovat lyhyitä, joten ajomatkatkaan eivät veny liian pitkiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan pääkaupunki Ljubljana on mainio tukikohta autoseikkailuille ympäri Sloveniaa, sillä keskellä maata sijaitsevasta pääkaupungista on tunnin–parin mittainen ajomatka lähes kaikkialle Sloveniaan. Esimerkiksi kuuluisalle Bled-järvelle ajaa Ljubljanasta noin tunnissa.

Inka KhanjiAutoilu Sloveniassa
Ljubljanasta on helppo matkustaa autolla ympäri Sloveniaa.

Ljubljanassa on parkkipaikkoja vähän, minkä vuoksi kaupunkiin autolla saapuvan on syytä selvittää oman hotellin parkkitilanne ennen saapumista. Kaupunkiin saapuvia matkailijoita rohkaistaan pysäköimään autot keskustan ulkopuolella sijaitseville suurille parkkipaikoille, minne pysäköivät saavat ilmaisen julkisen liikenteen kyydin keskustaan.

Vuokraa auto Slovenian-matkalle

Auton vuokraaminen on Sloveniassa helppoa, sillä maassa toimii lukuisia autovuokraamoja. Menopelin saa näppärästi alle joko heti lentokentältä tai suurimmista kaupungeista. Auton vuokraaminen Sloveniassa on hyvin edullista: halvimmillaan viikkovuokra maksaa alle 50 euroa. Huomioi kuitenkin suosittujen matkailusesonkien vaikutukset myös vuokra-autojen hintoihin.

Slovenia on osa Euroopan Unionia, mistä syystä Suomessa myönnetty EU-ajokortti kelpaa mainiosti myös Sloveniassa. Auton vuokraajan on oltava vähintään 18-vuotias, minkä lisäksi vuokraajalta vaaditaan vähintään vuoden ajokokemus.

Tarkista vuokra-auton kunto heti sen saatuasi ja kuvaa kaikki mahdolliset lommot sekä nirhaumat. Näin voit tarvittaessa todistaa auton kunnon vuokraushetkellä, etkä joudu korvaamaan muiden tekemiä tuhoja. Toista sama autoa palauttaessasi, ja säilytä kuvia ainakin muutaman kuukauden ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvät puitteet ja palvelut autoilijoille

Tieverkosto on hyväkuntoinen, joten ajaminen Sloveniassa on helppoa. Liikennemerkit ovat tuttuja suomalaisille ja liikennekulttuuri on maltillista eikä esimerkiksi ylinopeutta ajeta kovien sakkojen pelossa. Myös matkailijan kannattaa siis noudattaa liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia.

Sloveniassa on käytössä tietullit, jotka hoituvat näppärästi tiemaksutarralla. Se kuuluu automaattisesti vuokra-autojen varusteluun, mutta jos saavut Sloveniaan autolla ulkomailta, on tiemaksutarra ostettava ennen rajanylitystä. Slovenian tiemaksutarroja myydään rajan tuntumassa huoltoasemilla kaikissa naapurimaissa.

Inka KhanjiAutoilu Sloveniassa
Myös pienet tiet ovat melko hyvässä kunnossa, joten autoilu on vaivatonta.

Teiden lisäksi matkailijoiden tulee varautua tunnelimaksuihin, jotka koskevat suosituinta, Itävallan ja Slovenian yhdistävää Karavankenin tunnelia. Tunnelimaksu vaihtelee auton koosta riippuen reilusta 7,20 eurosta 22,50 euroon.

Huoltoasemia löytyy Sloveniassa kaikkien suurten teiden varsilta, mutta kannattaa kuitenkin huomioida, ettei niistä välttämättä saa polttoainetta yöaikaan. Itsepalveluasemia ei ole, ja huoltoasemat ovat avoinna pääasiassa aamuseitsemästä iltakahdeksaan, maanantaista lauantaihin. Pääteiden lähettyviltä löytyy kuitenkin myös vuorokauden ympäri avoinna olevia huoltoasemia.

Polttoaineen hinta on Sloveniassa hieman edullisempaa kuin Suomessa, mutta halpaa se ei Sloveniassakaan ole.

Tiet ruuhkautuvat kesäisin

Slovenia on suosittu automatkan kohde naapurimaiden asukkaille, mikä näkyy ruuhkina erityisesti kesäkuukausina. Erityisesti saksalaiset ja itävaltalaiset ajavat kesäisin Slovenian läpi Kroatian rantakohteisiin, mikä tuo ruuhkauttaa slovenialaiset tiet.

Pahimmat ruuhkat sijoittuvat heinä- ja elokuun lauantaille, minkä lisäksi Kroatiaan vievät tiet ovat tukossa usein kesäperjantai-iltapäivisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Sloveniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bled, Slovenia

Slovenian Bled-järvi on maan suosituin luontokohde, eikä ihme – katso kuvat ja ihastu vuoristomaisemiin!

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Autonvuokraus

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Bestpark-matkaparkki

Rovaniemelle avautuu uusi matkaparkki – matkailuajoneuvoille helppo yöpymispaikka keskeisellä sijainnilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja