Hyppää sisältöön

10 syytä matkustaa satumaiseen Sloveniaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.05.2019
Joko olet tutustunut Slovenian luontoon ja monipuolisiin matkailumahdollisuuksiin? Pieni maa on täynnä koettavaa - lue 10 syytä, joiden perusteella kannattaa varata lentolippu Sloveniaan.

1. Monimuotoinen luonto

Parhaat asiat Sloveniassa ovat usein matkailijalta piilossa, ja kaupunkilomaan tyytyvä jää paljosta paitsi. Slovenian maisemat ovat vaihtelevia ja hengästyttävän upeita. Suomen tapaan Slovenia on metsäinen maa, ja valtiosta peräti 66 prosenttia on metsän peitossa.

Slovenia on kuitenkin myös paljon muuta kuin metsää, järviä ja jokia, ja maa tarjoaakin myös suomalaiselle eksoottisia luontokokemuksia. Slovenian vesiputoukset, luonnonpuistot, vuoristot, luolat, suola-altaat ja viinialueet tarjoavat nähtävää pidemmäksikin aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luonnon ainutlaatuisuudesta kertoo paljon se, että yli kolmasosa Sloveniasta on suojeltua aluetta.

2. Kulinaristiset houkutukset

Uusia makuja metsästävä ei joudu pettymään Sloveniassa. Slovenialainen ruokakulttuuri nojaa luomutuotantoon, oliiviöljyyn sekä laadukkaaseen slovenialaiseen suolaan.

Pääkaupunki Ljubljanassa maaliskuun ja syyskuun välillä vierailevan ei kannata jättää väliin jokaperjantaista avoimen keittiön tapahtumaa, Odprta kuhnaa. Tällöin Pogačarjev trg -aukio täyttyy kojuista ja ihmisistä, ja tuoksujen, makujen ja värien juhla on kokemisen arvoinen. Tarjolla on lähes tuhat erilaista slovenialaista ja kansainvälistä annosta odottamassa maistajaansa.

3. Valloittava viinimaa

Mitäpä olisi herkullinen ruoka ilman siihen sopivaa viiniä? Sloveniassa ei tarvitse tästä huolehtia, sillä maasta löytyy peräti 14 viinialuetta, jotka tuottavat maailman parhaimpiin kuuluvia viinejä. Sloveniasta löytyy myös kattava valikoima herkullisia luomuviinejä.

Slovenian matkailuSlovenia on nouseva viinimaa.
Pienestä Sloveniasta löytyy peräti 14 viininviljelyaluetta.

Slovenian viinireitit pitävät sisällään lukuisia viinikellareita ja -laaksoja, joissa pääset paitsi maistelemaan viinejä, myös oppimaan paljon uutta. Slovenialaiset suhtautuvat viininvalmistukseen asianmukaisella intohimolla, jonka myös maistaa lopputuotteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutustu esimerkiksi Goriška Brdan viinialueeseen, joka sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Ljubljanasta.

4. Mineraalikylpyjä luonnonkylpylöissä

Slovenian luonnonkylpylät sopivat hemmottelulomaa havittelevalle. Maa tunnetaan puhtaasta ja mineraalipitoisesta vedestään, jonka ansiosta Sloveniasta löytyy peräti 14 luonnonkylpylää.

Mineraalikylpylät eivät houkuttele paikallisia ja matkailijoita vain rentoutumisen vuoksi, vaan niillä uskotaan olevan myös positiivisia terveysvaikutuksia. Vieraile yli 600 vuotta toimineessa Dobrnan kylpylässä ja koe itse slovenialaisen veden hyvää tekevä vaikutus.

5. Kestävän kehityksen kohde

Slovenian matkailussa on pyritty suosimaan kestävän kehityksen arvoja. Maan pääkaupunki Ljubljanalle on myönnetty vihreän matkakohteen sertifikaatti, ja kaupunki on myös Euroopan vihreä pääkaupunki vuonna 2016.

Slovenialle on tärkeää huolehtia erityislaatuisesta luonnostaan, ja tähän pyritään muun muassa erilaisin ohjelmin ja merkinnöin, joilla kannustetaan niin matkailualan kuin muidenkin alojen yrittäjiä.

6. Aktiiviloma ympäri vuoden

Aktiivilomailija ei pääse pitkästymään Sloveniassa. Metsäisestä valtiosta löytyy patikointireittejä yli 10 000 kilometrin verran, joten eritasoisille ulkoilijoille löytyy taatusti sopiva polku. Ympäri Sloveniaa järjestetään myös patikointifestivaaleja, joilla pääsee tutustumaan maan vuoriin ja laaksoihin opastetuilla retkillä.

Slovenian matkailuSlovenia sopii liikkuvalle lomailijalle.
Slovenia tarjoaa upeat puitteet aktiivilomailuun.

Kauniit alppimaisemat palkitsevat luonnossa liikkuvan. Patikoimista kannattaa harkita esimerkiksi Triglavin kansallispuistossa, ja talvella puolestaan laskettelumahdollisuuksia löytyy muun muassa Gorenjskan alueelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös esimerkiksi maastopyöräilyä, riippuliitoa ja erilaisia vesiurheilulajeja pääsee testaamaan Sloveniassa – liikkuvan matkailijan vaihtoehdot ovat lähes rajattomat.

Lue myös: Vuoria, vettä ja viheriöitä – liikkujan Slovenia

7. Kaikki käden ulottuvilla

Slovenian lyhyet välimatkat tekevät päiväretkistä ilahduttavan vaivattomia. Saman päivän aikana voi helposti nauttia kaupunkilomasta pääkaupungissa, tutustua alppimaisemiin sekä paistatella päivää Adrianmeren rannalla.

Vuokraa auto tai hyppää bussin kyytiin ja tutustu Slovenian maaseutuun ja luontokohteisiin. Lyhyeenkin lomaan on piskuisessa Sloveniassa helppo mahduttaa monipuolisesti nähtävää ja tehtävää.

8. Kulttuuria kaupungeissa

Erityisesti Slovenian pääkaupunki Ljubljana sopii myös kulttuurimatkailijalle. Kaupungissa järjestetään useita erilaisia festivaaleja ja tapahtumia, jotka kattavat niin taiteen, ruoan kuin musiikinkin osa-alueet.

Sloveniassa voi vierailla myös esimerkiksi baletissa huomattavasti huokeampaan hintaan kuin kotimaassa. Koettavaa riittää lasten kanssa matkustavillekin, joten matkaa suunniteltaessa kannattaa katsastaa etukäteen, mitä Slovenialla on tarjota juuri oman matkan aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Lumoavat luolat

Slovenian Alppien huiput kurkottelevat kohti korkeuksia, mutta myös maanalainen Slovenia yllättää. Sloveniasta löytyy peräti 11 000 maanalaista rekisteröityä luolaa, joista 22 on avoinna myös matkailijoille.

Škocjanin luolat tekevät lähtemättömän vaikutuksen.
Škocjanin vaikuttavat luolat kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Unescon maailmanperintölistalta löytyvä Škocjanin luolasto loksauttaa leuan kokeneeltakin matkailijalta. Maanalaiset järvet, tippukivet ja vesiputoukset ovat satumainen näky, ja ne ovat helposti saavutettavissa julkisen liikenteen tai auton avulla.

10. Sielujen sympatia

Slovenialaiset tunnetaan vieraanvaraisina ja ystävällisinä isäntinä, jotka toivottavat matkailijat lämpimästi tervetulleeksi. Slovenian historia itsenäisenä valtiona on vielä hyvin lyhyt, mutta kenties juuri kokemukset suurempien valtioiden vallan alla elämisestä ovat jättäneet jälkensä slovenialaiseen mielenlaatuun.

Suomalaiset ja slovenialaiset kokevat usein olevansa samalla aallonpituudella, ja yhteisymmärrys löytyy vaivatta. Myös luonnon läheisyys ja sen arvostaminen yhdistävät suomalaisia ja slovenialaisia.

Lähde ja kuvat: Slovenian matkailu

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bled, Slovenia

Slovenian Bled-järvi on maan suosituin luontokohde, eikä ihme – katso kuvat ja ihastu vuoristomaisemiin!

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Triglav

Lähde luontomatkalle! Nappaa tästä ideat Euroopan upeisiin kansallispuistoihin

Slovenia

Edullinen hintataso ja helppous houkuttavat – 5 syytä matkustaa Sloveniaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja