Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Autolomailijan Montenegro – lue vinkit onnistuneelle matkalle

Inka Khanji artikkelin kuva
Kohdeoppaat
Balkanilla sijaitseva Montenegro on helppo ottaa haltuun autolla. Nappaa tärpit autolomalle ja lähde matkaan!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 21.03.2019
facebook   whatsapp

Tutustu Montenegroon autolla

Montenegro on helppo autolomakohde, sillä mielenkiintoisia kohteita on runsaasti ja välimatkat ovat lyhyitä, joten vuokra-auton avulla voi vierailla näppärästi useassa paikassa lyhyen ajan sisällä.

Autolomailu on suosittu tapa tutustua Montenegroon. Monet matkailijat lentävät edullisten hintojen ja suorien yhteyksien vuoksi Montenegron sijaan Kroatiaan, vuokraavat auton Kroatian puolella ja ajavat sen jälkeen Montenegroon. Rajanylitys on helppoa myös vuokra-autolla. Kroatian ja Montenegron välillä on kaksi rajanylityspaikkaa: Debeli Brijeg ja Kobila.

Rajanylitystä varten autoilijoilla tulee olla autovuokraamosta saadut tositteet sekä vihreä kortti mukana. Rajalla tarkastetaan myös passi.

Tieverkosto on paikoin huonokuntoista

Montenegrossa on 7 762 kilometrin tieverkosto, jonka avulla matkailija voi tutustua paitsi suosittuihin rantakaupunkeihin myös tunnelmallisiin vuoristokyliin ja pieniin maaseutukohteisiin. Päätiet ovat kohtuullisessa kunnossa, mutta esimerkiksi sisämaassa tiet voivat olla valitettavan huonokuntoisia.

Inka KhanjiMontenegro
Vuoristotiet voivat Montenegrossa olla paikoin hyvin huonokuntoisia. Vaikuttavat näkymät ovat kuitenkin monien matkailijoiden mielestä haastavien ajo-olosuhteiden arvoiset.

Vuoristossa tiet saattavat olla jopa vaarallisia kivivyöryjen, puuttuvien turvakaiteiden sekä teiden kapeuden ja mutkaisuuden vuoksi. Mikäli vuoristoteillä ajaminen jännittää, on suositeltavaa pysytellä tiukasti karttoihin merkityillä ja matkailijoille suositeltavilla reiteillä.

Suomalaisiin liikennesääntöihin tottunut kuski pärjää Montenegrossa mainiosti, sillä merkittäviä eroja ei ole. Liikennekulttuuri sen sijaan poikkeaa suomalaisesta, sillä esimerkiksi ylinopeutta ajetaan runsaasti ja ohitukset voivat paikoin olla hyvin uhkarohkeita. Vuoristoteillä vastaan saattaa tulla lehmä- tai lammaslaumoja. Pimeällä ajamista kannattaa välttää huonokuntoisilla teillä.

Kosovon rajan lähellä on syytä olla varovainen ja pysytellä pääteillä.

Polttoainetta on hyvin saatavilla

Montenegrossa myydään 95- ja 98-oktaanista bensiiniä sekä dieseliä. Useimmat huoltoasemat ovat avoinna aamukahdeksasta iltakahdeksaan, eikä kylmäasemia ole. Polttoaine on Montenegrossa Suomen hintoja edullisempaa.

Useimmilla huoltoasemilla asiakkaita palvelee työntekijä, joka tankkaa auton asiakkaan puolesta. Maksuvälineenä toimii parhaiten käteinen, mutta huoltoasemilla voi maksaa myös luottokortilla.

>> Lue myös: Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Hajahuomioita Länsi-Balkanilla autoilusta 9/2018

  – ota täysvakuutus, niin saat mielenrauhaa, ei tarvitse kytätä joka mahdollista naarmua, esim. Hertzillä 11 pv 50 euroa lisää suhteellisen halpaan lähtöhintaan. Lisäksi 42 euron erillinen lupa ajaa kaikkiin Balkanin maihin.
  – Raja-asemat: passi ja vuokra-auton paperit kysyttiin ja leimattiin, mutta läpimenoaika noin 10-20 minuuttia/raja-asema.
  – Montenegron rantatie 65/80 varsin liikennöity, mutta hyvässä kunnossa, myös ohituskaistoja mäissä.
  -Herceg Novin ja Lepetanin välillä 5 min lauttamatka 4 euroa.
  – Kotor, älä missaa tätä huippuhienoa historiallista kaupunkia, pääsee uutta tunnelia pitkin suoraan ja nopeasti Tivatin jälkeen tulevasta liikenneympyrästä. Vaihtoehto kapea rantatie tarjoaa maisemia, mutta on hidas (20 km/h).
  – Jos Kosovo ja Pristina kiinnostaa, niin uusi ja ainakin syyskuussa ilmainen moottoritie A1 vie nopeasti perille Albanian puolelta, liittymä ennen Lacia.
  – Raja-asemalla ostettettava 15 euron vihreä kortti, koska normivakuutus ei ole voimassa Kosovossa. Varmista löpö, sillä yrittäjät ovat vasta haussa, liittymät ovat kyllä valmiina!
  – Pristina-Skopje-moottoritie vasta rakenteilla Kosovon puolella, liikennettä ja matka kestää. Muuten Skopje ihan näkemisen arvoinen 200 uusine patsaineen.
  – Skopje-Tirana-moottoritie A2/A4/65 myös rakenteilla, alussa 75 km valmista hintaan 0,75 euroa, sen jälkeen hidastuu merkittävästi.
  – Tiranasta Durresiin valmis ilmainen moottoritie.
  – Kaikesta huolimatta keskinopeuden Balkanilla voi laskea noin 50 km/h eli 300 km:n matkaan varaa 6 tuntia, taukoineen mieluusti enemmän.
  – Pikkuteillä tulee vastaan lehmiä, aaseja, kanoja, traktoreita yms. mitä nyt asiaan kuuluu
  – Poliisi pistoolitutkineen on varmasti tien poskessa, kaahailu ei kannata.
  – Osta paperikartta siltä varalta että eksyt!
  – EU:n ulkopuolella kännykän tietoliikenneyhteys maksaa maltaita, mutta ainakin IPhoneen ladattu Here-navigaattori toimi hienosti reitin kertalatauksella eikä puhelimen tarvinnut olla roaming-palvelussa koko aikaa, hotellin tai ravintolan wifi-yhteyden kautta sai päivitettyä reittisuunnitelmat

  Nauti autoloman vapaudesta!


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.