Hajahuomioita Länsi-Balkanilla autoilusta 9/2018

– ota täysvakuutus, niin saat mielenrauhaa, ei tarvitse kytätä joka mahdollista naarmua, esim. Hertzillä 11 pv 50 euroa lisää suhteellisen halpaan lähtöhintaan. Lisäksi 42 euron erillinen lupa ajaa kaikkiin Balkanin maihin.
– Raja-asemat: passi ja vuokra-auton paperit kysyttiin ja leimattiin, mutta läpimenoaika noin 10-20 minuuttia/raja-asema.
– Montenegron rantatie 65/80 varsin liikennöity, mutta hyvässä kunnossa, myös ohituskaistoja mäissä.
-Herceg Novin ja Lepetanin välillä 5 min lauttamatka 4 euroa.
– Kotor, älä missaa tätä huippuhienoa historiallista kaupunkia, pääsee uutta tunnelia pitkin suoraan ja nopeasti Tivatin jälkeen tulevasta liikenneympyrästä. Vaihtoehto kapea rantatie tarjoaa maisemia, mutta on hidas (20 km/h).
– Jos Kosovo ja Pristina kiinnostaa, niin uusi ja ainakin syyskuussa ilmainen moottoritie A1 vie nopeasti perille Albanian puolelta, liittymä ennen Lacia.
– Raja-asemalla ostettettava 15 euron vihreä kortti, koska normivakuutus ei ole voimassa Kosovossa. Varmista löpö, sillä yrittäjät ovat vasta haussa, liittymät ovat kyllä valmiina!
– Pristina-Skopje-moottoritie vasta rakenteilla Kosovon puolella, liikennettä ja matka kestää. Muuten Skopje ihan näkemisen arvoinen 200 uusine patsaineen.
– Skopje-Tirana-moottoritie A2/A4/65 myös rakenteilla, alussa 75 km valmista hintaan 0,75 euroa, sen jälkeen hidastuu merkittävästi.
– Tiranasta Durresiin valmis ilmainen moottoritie.
– Kaikesta huolimatta keskinopeuden Balkanilla voi laskea noin 50 km/h eli 300 km:n matkaan varaa 6 tuntia, taukoineen mieluusti enemmän.
– Pikkuteillä tulee vastaan lehmiä, aaseja, kanoja, traktoreita yms. mitä nyt asiaan kuuluu
– Poliisi pistoolitutkineen on varmasti tien poskessa, kaahailu ei kannata.
– Osta paperikartta siltä varalta että eksyt!
– EU:n ulkopuolella kännykän tietoliikenneyhteys maksaa maltaita, mutta ainakin IPhoneen ladattu Here-navigaattori toimi hienosti reitin kertalatauksella eikä puhelimen tarvinnut olla roaming-palvelussa koko aikaa, hotellin tai ravintolan wifi-yhteyden kautta sai päivitettyä reittisuunnitelmat

Nauti autoloman vapaudesta!