Hyppää sisältöön

Arktista eksotiikkaa ja upeita maisemia: autoloma Pohjois-Norjassa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.06.2013
Pohjois-Norja on ihanteellinen kohde autoilijalle. Mutkittelevat tiet kuvankauniissa vuonomaisemissa saavat matkailijan haukkomaan henkeään.

Norja on lähempänä kuin kuvittelet

Autoloma Pohjois-Norjassa on monen haaveissa – ja yllättävän helppo toteuttaa. Vaikka etäisyydet ovat pitkiä ja samaa tietä joutuu ajamaan edestakaisin eri kaupungeissa käydessä, tarjoaa naapurimaa upeita ja unohtumattomia maisemia.

Ihmiset pohjoisessa Norjassa ovat ystävällisiä ja avoimia. Englannilla pärjää, mutta ruotsin kielen taitaminen on hyväksi asioidessa esimerkiksi ravintoloissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkalle voi ottaa koko perheen mukaan. Lapset innostuvat kallioilla kiipeilystä ja jäämereen pääsee pulahtamaan monessa paikkaa jollei viileä vesi pelota.

Pienillä teillä matka etenee verkkaisesti

Teiden varsilla on levennyksiä, joihin voi jättää auton valokuvien ottamisen ajaksi. Kilometrien pituiset tunnelit ovat myös ainutlaatuisia kokemuksia. Kannattaa kuitenkin varata reippaasti aikaa matkantekoon, sillä usein sadan kilometrin matkaan voi mennä muutama tuntikin mutkittelevilla teillä.

Suurimmista kylistä löytyy bensa-asemia, joten tankki ei pääse tyhjenemään ainakaan tarkkaavaiselta matkaajalta. Auto on hyvä tankata lähes jokaisella vastaantulevalla asemalla, sillä välimatkat voivat olla suuria. Asemilta saa myös usein jotakin pientä syötävää. Norjan kruunuja kannattaa tietenkin varata mukaan.

Aloita matka idästä

Autoilijan kannattaa ensin suunnata Utsjoen kautta itään kohti Vadsøta. Vadsø on Finnmarkin läänin pääkaupunki ja tunnettu kuningasravuistaan. Kalastajakylän lämmin ilmapiiri sekä ystävälliset ihmiset houkuttelevat viipymään pidemmänkin aikaa.

Vadsøsta voi jatkaa rannikkoa pitkin koilliseen kohti Vardøa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sinne on vain yksi tie, joten takaisin täytyy tulla samaa kautta. Vardø on Pohjois-Norjan vanhin kaupunki, jonka 1700-luvulta peräisin oleva Vardøhus festing -linnoitus on käymisen arvoinen paikka. Pääsymaksu linnoitukseen on 30 Norjan kruunua eli noin neljä euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuumaisemia ja sukellusta

Vadsøn jälkeen nokan voi kääntää Tanabrun kautta Berlevågia kohti. Tien 890 viimeiset kilometrit tarjoavat upeita ja ainutlaatuisia vuonomaisemia. Repaleiset ja teräväkärkiset kalliot ja kielekkeet saavat matkaajan tuntemaan saapuneensa toiselle planeetalle.

Berlevågissa sekä sen lähistöllä voi harrastaa sukellusta ja retkeilyä. Kongsfjordin kylässä sijaitsee kansainvälinen sukelluskoulu. Mikäli sukellus ei kiinnosta, rohkeimmat voivat käydä uimassa Jäämeren viileässä vedessä. Patikoijille on monia merkittyjä reittejä monen päivän vaelluksista iltapäivän kävelyretkeen.

Nordkapp ja pohjoisen eksotiikka

Nordkapp on monelle matkailijalle yksi koko Norjan mieluisimmista kohteista. Nordkapp on Manner-Euroopan pohjoisin paikka, jonne pääsee maanteitse, eli paikassa on oma erityinen eksotiikkansa.

Tarjolla täällä on niin kulttuuria kuin elämyksiäkin. Yli 300-metriset pystysuorat kallionharjat ovat yksi Pohjois-Norjan vaikuttavimmista nähtävyyksistä. Erilaiset safarit ja kalastusretket puolestaan ovat suosittuja aktiviteetteja.

Nordkappin 6,8 kilometriä pitkä tunneli 212 metriä merenpinnan alla on jännittävä kokemus. Nordkappista kannattaa suunnata myös länteen maailman pohjoisimpaan kaupunkiin Hammerfestiin, jolla on vanha pyynti- ja kalastusperinne. Kaupunki tunnetaan Snøhvit–kaasukentästään, joka on maailman pohjoisin luonnonkaasulaitos. Hammerfestin kirkko on kuulu huomiotaherättävästä arkkitehtuuristaan.

Autolomaa Norjassa muistelee vielä monen vuoden jälkeenkin – autoilun hyvä puoli on se, ettei aina voi tietää, mitä seuraavan kaarteen takaa ilmestyy. Kaikkea ei voi millään nähdä ja moni matkailija haluaakin jo pian palata takaisin nauttimaan ainutlaatuisesta Pohjois-Norjasta.

Lue lisää: Autoloma vuonojen maassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Janiko Kemppi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Luulitko tätä kuvankäsittelyksi? Norjan vuonot ovat kesäisin trooppisen turkooseja – katso kuvat ja ylläty

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja