Hyppää sisältöön

Haaveiletko Kilimanjaron valloituksesta? Ylitä itsesi Afrikan korkeimmalla vuorella

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.03.2016
Nousu Afrikan korkeimmalle vuorelle on ikimuistoinen kokemus. Valmistaudu huolella ja valitse oikeat varusteet - lue tästä ohjeet ennen matkaasi.

Kilimanjaro on Afrikan katto

Kilimanjaro on Afrikan korkein vuori, jonka korkein huippu Uhuru nousee 5 895 metriin. Se on yksi maailman suurimmista tulivuorista ja korkeimmista vapaasti seisovista vuorista.

Kilimanjaro sijaitsee Koillis-Tansaniassa, lähellä Kenian rajaa. Useimmat kiipeäjät käyttävät tukikohtanaan joko Arushan kaupunkia tai Moshin kylää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kilimanjaro on swahilin kieltä ja tarkoittaa ”vuori, joka kimaltaa”. Kilimanjaron huippua peittää vielä toistaiseksi pysyvä lumipeite. Ilmastonmuutoksen vuoksi se kuitenkin pienenee jatkuvasti. Lumipeitteen on ennustettu katoavan kokonaan seuraavan 10-15 vuoden kuluessa.

Valmistaudu koitokseen huolella

Kilimanjaro on yksi maailman korkeimmista vuorista, joka on valloitettavissa ilman teknisiä apuvälineitä tai lisähappea. Mistään sunnuntaikävelystä ei silti ole kyse. Vuosittain noin 25 000 ihmistä yrittää kiipeämistä, mutta kaikki eivät pääse huipulle. Vuori vaatii joka vuosi myös muutaman hengen.

Kuka tahansa voi lähteä valloittamaan Kilimanjaroa, sillä kiivetäkseen vuorelle ei tarvitse olla huippukunnossa. Normaali peruskunto riittää. Oman jaksamisensa sekä mukavamman kiipeilykokemuksen vuoksi on kuitenkin fiksua kohottaa tietoisesti kuntoa ennen lähtöä. Kiipeämiselle ei ole varsinaisia ikärajotteita. Tiettävästi vanhin huipun saavuttanut on 85-vuotias. Lapsetkin voivat kulkea mukana, mutta useammat matkanjärjestäjät eivät kuitenkaan suosittele vuorelle nousemista alle 10-vuotiaille.

Kilimanjarolle voi kiivetä ainoastaan virallisen oppaan kanssa. Matkanjärjestäjän valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä alalla on monenlaista toimijaa. Kiipeäminen maksaa reitistä ja kestosta riippuen noin 1 200 – 1 700 euroa. Hinta sisältä oppaan, kantajat, puistomaksut, ruoan sekä majoittumisen teltassa tai vuoristomajassa. Kiipeilymatkan voi varata suoraan Suomesta tai paikan päältä. Matkaan on mahdollista yhdistää myös vierailu jossain Tansanian upeista luonnonpuistoista tai rantaloma Sansibarilla.

Ennen matkaa on hyvä varmistaa oman vakuutusturvan kattavuus. Kaikki vakuutukset eivät automaattisesti kata kiipeilyä, vuoristotaudin hoitoa tai ambulanssilentoa. Huolehdi oikeanlaisesta vakuutusturvasta ennen lähtöä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomioitavaa on myös, että suomalainen tarvitsee viisumin Tansaniaan. Sen voi hankkia ennakkoon Tukholmassa sijaitsevasta suurlähetystöstä. Sen saa myös maahan saavuttaessa lentokentältä. Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Tansania-Kilimanjaro-huippu-Flickr-Ben-Cane

”Pole pole” eli hitaammin hitaammin

Vuorelle voi kiivetä ympäri vuoden, mutta paras aika on sadekausien välissä. Tammikuusta maaliskuuhun on yleensä hieman viileämpää kuin kesäkuusta lokakuuhun. Kesä-lokakuu on suosituin aika kiivetä, mutta reiteillä ei silti ole ruuhkaa.

Ylös huipulle voi kiivetä kuutta eri reittiä pitkin. Suosituin ja helpoin reitti on Marangu Route, jonka voi kiivetä viidessä päivässä. Hieman haastavampi ja vähemmän ruuhkainen on Machame Route, johon kannattaa varata päivä tai pari enemmän.

Suosiotaan kasvattaa jatkuvasti myös Umbwe Route, joka on jyrkkä, mutta suora reitti huipulle. Tällä reitillä on maltettava kulkea hitaasti, sillä vuoristotaudin riski on suurempi nopeasti ylös noustaessa. Muut reitit Shira, Rongai ja Lemosho ovat vähemmän käytettyjä, ja vaativat enemmän aikaa.

Valitsitpa minkä reitin tahansa, on tärkeää edetä tarpeeksi hitaasti. Ohuessa ilmanalassa vuoristotaudin riski on todellinen. Vuoristotaudin oireita ovat muun muassa päänsärky, sekavuus ja huonovointisuus. Vakavimmissa tapauksissa tauti voi johtaa kuolemaan muutamassa tunnissa. Jos oireita esiintyy, on nousu keskeytettävä heti ja laskeuduttava alemmas. Lisäksi on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Useimmiten Kilimanjaron valloitus epäonnistuu juuri vuoristotaudin vuoksi, ei huonosta kunnosta tai huonoista varusteista johtuen.

Vuorella vähemmän on enemmän

Kiipeäjä kantaa yleensä henkilökohtaiset varusteet päivärepussaan ja kantajat kantavat loput. Kantajien taakka on rajoitettu 15 kiloon per kiipeäjä. Laukut punnitaan ennen lähtöä. Ylimääräiset tavarat voi jättää hotellille tai matkanjärjestäjän toimistolle säilytykseen. Omat tavarat voi halutessaan toki kantaa myös itse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laadukkaisiin ja monikäyttöisiin varusteisiin kannattaa panostaa. Kengät on suositeltavaa ajaa sisään hyvissä ajoin ennen matkaa. Sää ja lämpötila vuorella vaihtelevat, joten on hyvä varautua kerrospukeutumiseen. Vaikka vuoren juurella on lämmintä, viimeinen pätkä kuljetaan talvisissa maisemissa.

Erikoisvaellusten suosio nousee

Kiipeäminen itsessään on ikimuistoinen kokemus, mutta halutessasi voit lisätä matkaan myös pienen twistin.

Suosiotaan kasvattavaa jatkuvasti kiipeäminen täydenkuun aikaan. Viimeinen pätkä kiivetään normaalisti aamuyöllä pimeässä, jotta huipulla ollaan auringon noustessa. Täydenkuun valossa vuorelle nouseminen luo tilanteeseen taianomaisen tunnelman. Kuunvalo itse asiassa myös helpottaa kiipeämistä, sillä se valaisee reittiä enemmän kuin pelkkä otsalamppu.

Kilimanjaron ympäristössä järjestetään vuosittain myös maraton. Helmikuun lopussa järjestettävän tapahtuman reitti polveilee 803-1150 metriä merenpinnan yläpuolella. Valittavana on täysimittaisen maratonin lisäksi puolimaraton sekä kymmenen kilometrin ja viiden kilometrin matkat. Kymmenen kilometrin matkalle voi osallistua lisäksi pyörätuolilla tai käsipolkupyörällä.

Kiipeämiseen voi yhdistää myös hyväntekeväisyyden. Useat järjestöt järjestävät vuosittain erilaisia tempauksia Kilimanjarolla. Vuorelle voi kiivetä muun muassa alzheimerpotilaiden, rintasyövän vastaisen taistelun tai Tansanian lasten koulutusprojektin puolesta.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Ben Cane

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös:

Varo salakavalaa vuoristotautia
Näin tunnistat vuoristotaudin – alas ja äkkiä
Ulkoministeriön matkustustiedote
Lisätietoa Kilimanjarolle kiipeämisestä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Tutustu Sansibarin luontokohteisiin ja historiaan – viisi nähtävyysvinkkiä paratiisirannoista tunnetulle saarelle

Viisi vinkkiä aloittelevalle vuorivaeltajalle – nämä asiat auttavat kiipeämään ensimmäiselle huipulle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja