Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Tansania

Paratiisimaisemien Sansibar yhdistää rannat ja historian

Elina Venttola Päivitetty: 04.11.2019
Valkoisena hohtavaa hiekkaa, huojuvia palmuja, mausteiden tuoksua ja turkoosina hohtava meri.

SANSIBAR MATKAKOHTEENA

Sansibar on Tansanian itärannikoilla Intian valtameressä sijaitseva trooppinen saariryhmä. Sen suosituimmat kohteet ovat Unguja ja Pemba. Puhuttaessa Sansibarin saaresta tarkoitetaankin usein Ungujaa. Saarilla elää noin 1,3 miljoonaa asukasta. Pääkieli on swahili, mutta englantia puhutaan laajasti.

Sansibarin menneisyys on värikäs ja vaiherikas. Saarella ovat vaikuttaneet niin arabit, portugalilaiset kuin afrikkalaisetkin. Etenkin Stone Townin kaduilla voi aistia menneisyyttä ja ihailla rakennustaiteen taidonnäytteitä. Paikka onkin varsinainen kulttuurien sulatusuuni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aikoinaan saaren varallisuus tuli mauste- ja orjakaupasta, mutta nykyisin se tulee pääsääntöisesti matkailusta. Saarella on edelleen mausteviljelmiä, joilla kasvatetaan muun muassa muskottipähkinää, kanelia, pippuria ja neilikkaa. Viljelmille järjestetään kierroksia, joissa plantaasien toimintaan pääsee tutustumaan.

Saaren kristallin kirkkaat vedet kiehtovat myös sukeltajia. Etenkin kokeneelle sukeltajalle kirkkaat vedet tarjoavat paljon nähtävää.

Sansibarin kristallinkirkkaat vedet tarjoavat loistavat mahdollisuudet sukeltamiseen.

Sansibarin ilmasto

Sansibar sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä aivan päiväntasaajan eteläpuolella, ja siellä on lämmintä ympäri vuoden. Elohopea pysyttelee 25 asteen yläpuolella, eikä öisinkään tarvitse palella.

Sateisinta on maalis-, huhti- ja toukokuussa, jolloin rankkasateet ovat iltapäivisin tavallisia. Myös ilmankosteus on suurimmillaan keväällä.

Kuiva kausi kestää kesäkuusta aina lokakuulle saakka, jolloin sää on sopiva rantalomailuun. Marras-joulukuussa koittaa uusi, lyhyempi sadekausi, mutta sateet ovat kevyempiä kuin keväällä, eivätkä juurikaan haittaa matkailua. Lyhyen sadekauden jälkeen tammi-helmikuussa sää kuivuu jälleen hetkeksi ennen uuden sadekauden alkua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää Sansibarista

Enemmistö Sansibarin asukkaista on muslimeja, ja paikalliset ovat melko konservatiivisia. Pukeutumiseen on lomakeskusten ja rantojen ulkopuolella syytä kiinnittää huomiota, sillä paikallisten keskuudessa liikkuessa on hyvä peittää olkapäät ja polvet. Samaa sukupuolta olevien parien on syytä välttää avoimia hellyydenosoituksia.

Sansibarin hintataso on suomalaiselle edullinen, mutta korkeampi kuin Tansaniassa yleensä. Saarelle matkustettaessa on hyvä varata käteistä mukaan. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaateista Stone Townissa. Automaatit eivät kuitenkaan aina toimi. Dollareita on usein helpompi vaihtaa kuin euroja, ja ne käyvät maksuvälineenä useimmissa hotelleissa.

Kohde on yleisesti ottaen turvallinen, mutta taskuvarkauksia esiintyy. Normaalia valppautta on syytä noudattaa. Etenkin naisten kannattaa välttää yksin liikkumista pimeän aikaan.

Sansibarille matkustettaessa vaaditaan voimassa oleva keltakuumerokotus sekä kansainvälinen rokotustodistus, jossa on maininta rokotuksesta. Sansibar kuuluu myös malariariskialueeseen, joten estolääkityksen syöminen on suositeltavaa.

Sansibarille matkustava tarvitsee myös viisumin. Viisumin voi hankkia ennakkoon Tukholman Tansanian suurlähetystöstä. Katso ajantasaiset viisumi- ja turvallisuustiedot ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SANSIBARILLA

Sansibariin pääsee muun muassa matkanjärjestäjien pakettimatkoilla.

Pitkä matka paratiisiin

Suomesta ei ole Sansibarille suoria lentoja. Konetta joutuu vaihtamaan usein kaksi kertaa: kerran Euroopassa ja kerran jossakin Afrikan maassa. Yhdellä vaihdolla perille pääsee muun muassa Istanbulin, Dubain ja Dohan kautta.

Lennot Sansibarille maksavat halvimmillaan noin 600–700 euroa. Matkustusaikaa kertyy lyhimmilläänkin reilut 15 tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoittuminen Sansibarilla

Majoitustarjontaa Sansibarilla löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle budjetille. Valittavana on niin alkeellisia bambumajoja kuin viiden tähden hotellejakin.

Suurimmat ja suosituimmat vaihtoehdot löytyvät helposti netistä, mutta kaikki majapaikat eivät suinkaan ole internetin hakukoneiden saavutettavissa. Seikkailumieltä omaavan kannattaakin etsiä majoitus paikan päällä. Hinnoista pystyy usein neuvottelemaan, etenkin sesongin ulkopuolella.

Liikkuminen Sansibarilla

Helpoin tapa liikkua ympäriinsä Sansibarilla on ottaa taksi. Hinta kannattaa aina sopia ennen kyytiin nousemista.

Oman auton vuokrausta Sansibarilla kannattaa harkita tarkoin. Sansibarin tieverkosto on paikoitellen huonokuntoista ja lisäksi huonosti viitoitettua. Liikennesääntöjä ei noudateta ja tilannenopeudet korkeita. Poliisien tiesulkuja on paljon kuten myös hidastetöyssyjä, joita kaikkia ei ole selkeästi merkitty. Jos oman kulkupelin kuitenkin haluaa vuokrata, kannattaa tarkistaa, että auton rekisteri- ja veropaperit ovat kunnossa, sekä ottaa mukaan kansainvälinen ajokortti.

Varsinaista julkista liikennettä ei saarella ole. Yksityisomistuksessa olevat daladalat eli katetut kuorma-autot kuljettavat väkeä ympäri saarta. Daladalat ovat usein täyteen ahdettuja ja vieruskaverina saattaakin olla vuohi tai kana. Ne ajavat yleensä tiettyä reittiä, mutta kyytiin voi hypätä milloin vain. Hinnaltaan ne ovat edullisia.

SANSIBARIN NÄHTÄVYYDET

Sansibar on nouseva kohde rantalomalle, sillä sen valkeat rannat, vihreät palmut ja turkoosi meri kutsuvat auringonottoon.

Seikkaile sokkeloisessa Stone Townissa

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Stone Townissa yhdistyy viehättävällä tavalla mennyt ja nykyaika. Sansibar Cityn vanhan osan kiemuraisilla kaduilla voi aistia historiaa noin 200 vuoden ajalta. Oman jälkensä kaupunkiin ovat jättäneet niin arabialaiset kuin eurooppalaisetkin valloittajat, joiden perintö on sekoittunut afrikkalaiseen kulttuuriin. Kaupungin rakennukset ovatkin puusepäntyön taidonnäyte.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren värikkäästä historiasta kerrotaan tarkemmin Beit el-Ajibissa eli Ihmeiden talossa. Vuonna 1883 rakennetussa sulttaanin palatsissa toimii nykyisin Sansibarin historian ja kulttuurin museo. Sansibarin sulttaanikunnan historiaan voi puolestaan tutustua Beit el-Sahelissa eli Palatsimuseossa.

Stone Townissa on myös Itä-Afrikan ensimmäinen anglikaaninen kirkko, joka on rakennettu vanhan orjatorin paikalle. Alue on pysäyttävä muistutus saaren karummasta historiasta. Kirkon vieressä on edelleen nähtävissä muutama tila, joissa orjia pidettiin ennen huutokauppaa.

Saaren kuuluisimman asukkaan Freddie Mercuryn mukaan on nimetty ravintola. Ravintola sijaitsee Stone Townissa aivan lauttaterminaalin vieressä. Siellä kuten muuallakin Sansibarilla kannattaa syödä tuoretta kalaa ja muita mereneläviä.

Stone Townissa kannattaa pyörähtää myös basaarialueella ostamassa tuoreita hedelmiä sekä ihanan tuoksuvia mausteita. Sieltä voi tuliaisiksi ostaa myös vaikkapa puuveistoksia. Tinkiminen kuuluu olennaisena osana kaupankäyntiin.

Sukella kirkkaissa vesissä

Sansibarin turkoosit vedet ovat kristallin kirkkaita ja houkuttelevat sukeltajia ja snorklaajia. Veden lämpötila on keskimäärin 26 astetta ja näkyvyys jopa 30 metriä. Parhain aika sukeltamiseen on marraskuusta maaliskuuhun. Helpointa sukellusretkelle on lähteä Stone Townista, sillä parhaat kohteet sijaitsevat saaren pohjoisosissa.

Alueen vesissä elää lukuisia kalalajeja sekä delfiinejä ja merikilpikonnia. Etenkin Mnemban rauhoitetulla alueella on hyvä bongailla värikästä merieläimistöä. Kokeneemmille sukeltajille haastetta tarjoavat hylyt, pudotukset sekä virtaukset. Myös yösukelluksia järjestetään.

Sansibarilla sukeltaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sukellusretkien järjestäjään, koska alalla on monenlaista toimijaa. Sertifioidut toimijat voi tarkistaa esimerkiksi PADI-sukellusyhdistyksen kansainvälisiltä sivuilta.

Rentoudu rannoilla

Sansibarin parhaat rannat sijaitsevat saaren itäpuolella. Valkoinen hieno hiekka, tuulessa huojuvat palmut ja turkoosi vesi luovat ihanteellisen ympäristön rantaloman viettoon.

Suosituimpia rantoja ovat Matemwe, jonka pitkillä ja valkoisilla hiekkarannoilla on helppo unohtaa kiireinen elämä. Matemwe on myös lähimpänä Mnemban sukelluskohteita. Enemmän elämää kaipaavan kannattaa suunnata Kendwan rannoille. Kiwengwan ranta tarjoaa palveluita, mutta sieltä löytää myös rauhaa ja hiljaisuutta niin halutessaan. Upeimmat maisemat puolestaan tarjoaa Jambianin ranta. Mikäli lomallansa haluaa juhlia ja leijasurffata, kannattaa suunnata Pajeen, joka on etenkin nuorten suosiossa.

Sansibarilla uidessa on hyvä pitää silmät auki, sillä merivirrat kuljettavat mukanaan pieniä sinisiä meduusoja. Ne eivät ole hengenvaarallisia, mutta iholle osuessaan ne aiheuttavat kirvelyä. Rannoilla on ajoittain myös runsaasti merilevää.

Tutustu saaren eläimiin Jozanin luonnonpuistossa

Jozanin luonnonpuisto on Sansibarin suurin luonnontilainen alue. Alueeseen voi tutustua kiertämällä noin tunnin mittaisen luontopolun. Jozanissa elää erilaisia apinalajeja, yli 40 erilaista lintulajia sekä 50 lajia perhosia. Paras aika nähdä apinoita on aikaisin aamulla tai myöhään illalla.

SANSIBARIN PARHAAT

Suuri osa Sansibarin asukkaista on muslimeja, mikä kannattaa muistaa esimerkiksi pukeutumisessa.

Koe nämä Sansibarilla

  1. Sukellus kristallinkirkkaissa vesissä
  2. Tutustuminen mausteplantaasille
  3. Leijasurffaus Pajen rannalla
  4. Ostokset Stone Townissa
  5. Vierailu entisellä orjatorilla

Lisätietoa

Sansibarin matkailukomissio
Sansibarin matkailusivusto Zanzibar.net

Teksti: Anu Vaheristo, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto