Hyppää sisältöön

Haaveiletko flamingojen näkemisestä? Paina mieleesi nämä paikat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.08.2018
Vaaleanpunaiset flamingot ovat eksoottisia lintuja, joiden näkeminen kruunaa loman.

Kirkkaan väriset flamingot on helppo erottaa

Kiehtovat flamingot ovat suomalaisittain hyvin eksoottisia eläimiä, sillä niitä ei tavata pohjoisissa oloissa. Siitä syystä flamingojen näkeminen luonnossa symboloikin monille lomamatkaa lämpimään.

Flamingoja löytyy ympäri maailmaa, sillä lintuja elää paitsi Karibialla ja Afrikassa myös esimerkiksi Euroopassa. Kauniista ja hentoisesta ulkomuodosta huolimatta flamingot ovat todellisia eläinmaailman selviytyjiä, sillä ne löytävät ravintoa paikoista, jotka ovat täysin elinkelvottomia useimmille eläinlajeille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaaleanpunaisen eri sävyissä hehkuvat flamingot on helppo bongata luonnossa, sillä värityksensä ansiosta ne erottuvat selvästi. Varmin tapa nähdä flamingoja on hakeutua vesistöjen ääreen alueilla, joissa lintujen tiedetään oleskelevan, sillä flamingot elävät vesistöjen lähellä. Siinä missä monet muut eläimet viihtyvät vain tietynlaisissa vesiolosuhteissa, flamingoja näkee niin meriveden kuin makean vedenkin äärellä.

ShutterstockMissä nähdä flamingoja?
Luonnonvaraisia flamingoja voi nähdä ympäri maailmaa.

Linnut viihtyvät suurissa parvissa, ja vesistöillä voi nähdä samanaikaisesti useita satoja flamingoja kauhomassa veden seasta ruokaa suuhunsa. Flamingot syövät pieniä äyriäisiä ja planktonia, joista imeytyvä beetakaroteeni on syy lintujen erikoiseen väriin.

Komeat eläimet voivat kasvaa hyvin suuriksi, sillä parhaimmillaan flamingot voivat olla jopa 1,5 metriä pitkiä. Siitä huolimatta eläimet painavat vain neljästä kahdeksaan kiloa. Suuren kokonsa ja erottuvan värityksensä ansiosta jo yksittäinen flamingo on helppo erottaa luonnossa, ja satojen flamingojen parvet luovat hätkähdyttävän näkymän.

Kolme kohdetta, missä voit nähdä flamingoja!

1. Karibia

Eksoottinen Karibia upeine kohteineen tarjoaa monenlaista nähtävää, ja alueen valkohiekkaiset, palmujen reunustamat rannat sekä turkoosi merivesi muodostavat unohtumattoman postikorttimaiseman. Kun tähän vielä lisätään vaaleanpunaiset flamingot omassa luonnollisessa elinympäristössään, lähentelee maisema täydellisyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karibialla on lukuisia paikkoja, missä voi nähdä flamingoja, mutta paras todennäköisyys on kolmessa kohteessa: Bahamalla, Brittiläisillä Neitsytsaarilla ja Bonairella.

ShutterstockMissä nähdä flamingoja?
Flamingoja sijaitsee Karibialla monessa kohteessa.

Bahamalla flamingoja näkee parhaiten Great Inagua -saarella sijaitsevassa Inaguan kansallispuistossa, joka kattaa puolet saaren pinta-alasta. Paras aika nähdä flamingoja kansallispuiston alueella on marraskuusta kesäkuulle. Brittiläisillä Neitsytsaarilla flamingot viihtyvät saariryhmän itäisimmällä saarella Anegadassa, missä flamingoja voi nähdä vuoden ympäri. Bonairella taas sijaitsee flamingojen suojeluun tarkoitettu Pekelmeer Flamingo Sanctuary, mihin kävijöillä ei ole pääsyä, mutta flamingoja on mahdollista kiikaroida ulkopuolelta.

2. Italia

Flamingoja on mahdollista nähdä myös Euroopassa, ja hyvät mahdollisuudet vaaleanpunaisten lintujen bongailuun on Etelä-Italiassa. Linnut eivät viihdy Italiassa vuoden ympäri, sillä paras aika nähdä flamingoja on lopputalvesta alkukevääseen.

ShutterstockMissä nähdä flamingoja?
Flamingot parveilevat Italiassa talvikuukausina, ja niitä voi nähdä esimerkiksi Sardiniassa.

Suurin mahdollinen todennäköisyys flamingojen bongaamiseen italiassa on Sardiniassa. Linnut ovat suunnanneet Sardiniaan jo satojen vuosien ajan, ja ne viihtyvät erityisesti Cagliarin kylän lähellä joka talvi. Lintuja voi bongata San Teodoron laguuniristeilyllä, Molentargiusin kansallispuistossa ja esimerkiksi Stintinon suolalammilla.

Sardinian lisäksi flamingoja näkee Italiassa monissa muissa paikoissa. Muun muassa Venetossa, Emilia-Romagnassa, Toscanassa, Laziossa, Pugliassa ja Sisiliassa voi bongata vaaleanpunaisia lintuja.

3. Afrikka

Flamingoja voi nähdä lukuisissa eri paikoissa Afrikassa, ja suosituin kohde flamingojen bongaukseen on Tansaniassa sijaitseva Natron-järvi. Kenian rajan lähellä Serengetin kansallispuiston tuntumassa olevassa järvessä on hyvin korkea suolapitoisuus, mistä syystä järvellä ei näy flamingojen lisäksi muita eläimiä. Natron-järvi on arvioiden mukaan elintärkeä noin 75 prosentille maailmassa olevista pikkuflamingoista.

ShutterstockMissä nähdä flamingoja?
Suuria flamingoparvia voi nähdä Tansaniassa esimerkiksi Natron-järvellä.

Kenian sisämaassa sijaitseva Bogoria-järvi on Kenian puolen kohteista paras paikka nähdä flamingoja. Järven kuumat lähteet houkuttavat jopa miljoonia flamingoja samanaikaisesti. Järvellä voi nähdä muun muassa pikkuflamingoja. Aiemmin flamingot parveilivat Keniassa sijaitsevalla Nakuru-järvellä, mutta siirtyivät järven ympärillä tihentyneen maanviljelyn vuoksi pohjoisemmas Bogoria-järvelle, missä flamingoja voi nähdä ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tansanian ja Kenian kohteiden lisäksi Afrikassa voi nähdä flamingoja myös esimerkiksi Botswanassa sijaitsevilla Makgadikgadin suolajärvillä.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja