Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä aloittelevalle vuorivaeltajalle – nämä asiat auttavat kiipeämään ensimmäiselle huipulle

Elina Venttola Päivitetty: 29.01.2019
Luulitko, että vuorikiipeily on kovakuntoisten extreme-urheilijoiden harrastus? Lue vuorikiipeilijöiden vinkit siihen, miten tavallinenkin matkailija voi alkaa valloittaa vuoria.

Myös tavallisen ihmisen unelma

Haaveiletko vuorilla kulkemisesta ja niiden huipulle kiipeämisestä, mutta et uskalla toteuttaa matkaa vähäisen kokemuksen tai heikon kunnon pelossa?

Kolmen suomalaisen vuorikiipeilijän 7 Summits Team Finland -ryhmä päätti toteuttaa unelman seitsemän mantereen korkeimpien vuorien valloittamisesta. Liina Kallasalu, Toni Karppinen ja Piritta Seppälä tapasivat matkalla Elbrus-vuorelle Kaukasukselle ja päättivät yhdessä lähteä tavoittelemaan maailman korkeimpia huippuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmän jäsenet Piritta Seppälä ja Liina Kallasalu jakavat vinkit siihen, miten ihan tavallisenkin matkailijan on mahdollista pyrkiä huipulle ja koukuttua vuorikiipeilyyn – huolimatta siitä, onko huippukuntoinen ammattilainen, jolla on takana pitkä kokemus.

Aloittelijan vinkit vuorikiipeilyyn
Piritta Seppälä ja Liina Kallasalu kiipesivät Kaukasuksen Elbrus-vuorta vuonna 2016. Samana vuonna sai alkunsa myös unelma seitsemän mantereen korkeimmista vuorista.

– Jokaisella ihmisellä on mahdollisuus tavoitella elämässä isojakin asioita, ja huipulle voi pyrkiä tavallinenkin ihminen, Piritta Seppälä sanoo.

Lue vinkit ja ala haaveilla ensimmäisen vuoren valloituksesta!

1. Selvitä, mihin menet

Vuorivaelluksen ja -kiipeilyn ensimmäinen askel on selvittää, mihin on ryhtymässä ja minne on menossa. Monille vuorille voi kiivetä sääolojen vuoksi vain tiettyinä aikoina vuodesta, minkä vuoksi on hyvä selvittää kiipeämisajat etukäteen.

Kokemus luonnossa liikkumisesta ja vaeltamisesta on myös eduksi matkaan valmistautuessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osalla vuorista on myös ennalta asetettuja kuntovaatimuksia, ja tietyt etappien välit täytyy pystyä kävelemään tietyssä ajassa voidakseen edetä kohti huippua.

Sääolot voivat lisäksi vaihtua nopeasti matalammillakin vuorilla, vaikka ääriolot ovat tyypillisempiä korkeilla vuorilla.

2. Huolehdi kunnostasi

Kun lähtee kiipeämään vuorelle, hyvä peruskunto luonnollisesti auttaa matkalla. Kiipeilijä kantaa oman painonsa lisäksi yleensä 5–15 kilon reppua, joka pitää jaksaa viedä mukana. Ohuessa vuori-ilmassa hapenottokyky heikkenee, joten Liina Kallasalun ja Piritta Seppälän mukaan treenaaminen ennen vuorikiipeilyä kannattaa aina.

Huippukuntoa kiipeäminen ei kuitenkaan aina vaadi, vaan helpoimmilla vuorireiteillä perille pääsee usein jo hyvällä peruskunnolla. Vuorten korkeuden kasvaessa on kuitenkin hyvin tärkeää kasvattaa omaa kuntoa vastaamaan vuoren edellyttämää tasoa.

On myös hyvä valmistautua siihen, ettei oma keho hyvästäkään kunnosta huolimatta välttämättä taivu siihen, mihin merenpinnan tasolla pystyy helposti.

3. Aloita matalammista vuorista

Vaikka 7 Summits Team Finland -ryhmä on kunnianhimoisesti pyrkimässä huiputtamaan kaikkien seitsemän mantereen korkeimmat vuoret, tavallisen matkailijan kannattaa aloittaa hieman matalimmista huipuista.

Tatra-vuoristo, Puola
Puolan Tatra-vuoristoa suositellaan aloitteleville kiipeilijöille, koska se on yksi Alppien pienimmistä ja siten helpoimmin kiivettävistä alueista.

Ensimmäiseksi vallattavaksi vuoreksi ei kannata valita yli 7 000 metrin korkeudessa olevaa huippua, vaan kiipeämiskokemusta voi hankkia esimerkiksi 3 000 metrin korkeudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyviä kohteita aloittelevalle kiipeilijälle ovat esimerkiksi Norjan ja Ruotsin vuoret, Alpit ja Japanissa sijaitseva Fuji-vuori. Myös Suomen Halti-tunturille pääsee vaeltamaan.

4. Hanki hyvät kengät

Piritta Seppälä lähti tekemään ensimmäistä vuorivaellustaan tuulipuvussa Kånken-reppu selässään. Seppälän mukaan vuorikiipeilyn ei tarvitse ensimmäisenä ollakaan varusteurheilua, vaan matkaan voi lähteä kevyelläkin varustuksella.

Vuorten ja olosuhteiden vaatimusten kasvaessa hyvien varusteiden merkitys kuitenkin kasvaa.

Yksi ehdoton välttämättömyys vuorille ovat hyvät kengät, joissa pystyy kävelemään pitkänkin matkan. Sekä nousu että laskeutuminen tuntuvat helposti särkynä tai rakkoina jaloissa, jos kengät ovat huonot. Siksi aloittelevankin vuorikiipeilijän kannattaa varustautua hyvillä jalkineilla.

Ensikertalaisen vinkit vuorikiipeilyyn
Toni Karppinen ja Piritta Seppälä pyrkivät huputtamaan Aconcaguan vuonna 2018. Lähes 7 000 metrin korkeuteen nousevat huiput eivät sovi aloittelijoille, vaan kevyemmin voi aloittaa muun muassa 3 000 metrin korkuisilta vuorilta.

Vuorten rinnettä noustessa myös sääolot vaihtelevat, mihin on tärkeää varustautua kerrospukeutumisella ja hengittävillä mutta lämpimillä vaatteilla.

5. Lähde matkanjärjestäjän matkassa

Kun lähtee ensimmäistä kertaa vuorille, kaikkein helpoin keino on ilmoittautua mukaan matkanjärjestäjän matkalle. Matkanjärjestäjä osaa vuoren reitit ja tuntee sen oikut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osaava matkanjärjestäjä kertoo myös vuoren kuntovaatimuksista ja osaa sanoa ennen matkaa, onko kiipeilijällä mahdollisuuksia varsinaiseen vuoren huiputukseen. Useiden matkanjärjestäjien sivuilla myös lukee, millaista kuntoa kunkin vuoren kiipeämiseen vaaditaan.

Vuorikiipeilymatkoja järjestää muun muassa suomalainen Mandala travel. Matkanjärjestäjän mukana retki maksaa noin 1 600–3 600 euroa.

Monille matalammille vuorille pääsee kuitenkin kiipeämään myös ilman matkanjärjestäjää. Paikallisoppaiden palveluita ja tietämystä ei kuitenkaan koskaan kannata vähätellä, sillä paikallisten vinkit ovat kullanarvoisia varsinkin aloitteleville vuorilla vaeltajille.

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, 7 Summits Team Finland

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rukan hotellit

Missä majoittua Rukalla? Tällaisia ovat hiihtokeskuksen hotellit – 7 vinkkiä

Tunnetko Ruotsin upeimmat luontokohteet? Näe helpot maisemakohteet erämaasta saaristoon

Kävelypolku puiden yllä

Onko tässä Saksan paras ruskaretki? Vuoristorataa muistuttavat kävelyreitit kulkevat puiden yläpuolella

Aktiivilomailijan Vilna – 5 tärppiä unohtumattomaan lomaan Liettuan pääkaupungissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja