Hyppää sisältöön

Unohtumaton loma Afrikassa – koe Sansibarin paratiisirannat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.12.2018
Pitkät valkoiset hiekkarannat, huojuvat palmut, mausteiden tuoksu ja turkoosina tuikkiva meri luovat tyypillisen Sansibarin-maiseman.

Sansibarin mausteinen historia

Sansibar on nimitys, jota käytetään kahdesta Tansanialle kuuluvasta Intian valtamerellä sijaitsevasta saaresta. Sansibar sijaitsee Intian valtamerellä vain 40 kilometrin päässä Afrikan rannikosta.

Yhteydet Tansanian pääkaupungista Dar Es Salaamista Sansibarille ovat erinomaiset, sillä lentomatka kestää vain 15 minuuttia ja laivamatka kaksi tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSansibar, Tansania
Paikalliskulttuuri on vahvasti läsnä Sansibarilla, ja rannoillakin näkee punaisiin kankaisiin sonnustautuneita Masai-heimon jäseniä.

Sansibarin pääsaari on nimeltään Unguja, mutta siitä käytetään myös nimeä Sansibar. Jotta muistia ei tarvitsisi vaivata liiaksi, Sansibarin pääkaupunki on sekin nimeltään Sansibar. Pienempi saarista on nimeltään Pemba. Sansibarilla puhutaan virallisina kielinä swahilia ja arabiaa, mutta myös englantia ja ranskaakin.

Sukeltajan ja rantalomailijan Sansibar

Sansibarin kirkkaat vedet ovat yksi maailman parhaista sukelluspaikoista. Muun muassa Pemban saaren edustalla on upea koralliriutta, jossa vilisee eksoottisia kaloja ja sukeltajia.

Sansibarin rannat ovat kokemisen arvoiset, sillä harvoin kohtaa niin valkeana hohtavaa hiekkaa. Se on kaukaa katsottuna kuin hienoa puuterilunta. Rannat ovatkin yksi Sansibarin matkailuvalteista. Aurinkotuolissa loikoilu ja sinisen eri sävyissä lainehtivan meren tarkkailu rentouttaa nopeasti.

Monipuolinen kulttuuri näkyy myös matkailijalle

Sansibarin sokkeloisessa Stone Townin kaupungissa näkee sadan metrin kävelymatkan aikana huiman kirjon eri kulttuureita. Lähekkäin sijaitsee niin minareetteja kuin kristillisiä kirkkoja, puhumattakaan hindutemppeleistä.

Stone Townin kiemuraisia katuja reunustavat niin vanhan arkkitehtuurin edustajat kuin modernit hotellirakennuksetkin. Erityisen kiinnostavaa vanhoissa sansibarilaisissa taloissa ovat rauta- tai messinkiulokkeilla koristellut ovet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sansibar, Tansania
Turkoosi merivesi houkuttaa kävijöitä Sansibarille.

Vilkkailla basaarialueilla voi elävästi aistia itämaisen tunnelman. Eksotiikkaa lisää se, että koskaan ei voi tietää, milloin kulman takaa paljastuu loistelias sulttaanin palatsi. Sansibarilainen ruoka on erinomaista lähes missä tahansa hienostoravintoloista pienempiin ruokapaikkoihin.

Stone Townissa kannattaa kokeilla esimerkiksi rantaravintoloita. Pääraaka-aine saarella on kala, jota valmistetaan taidolla. Värikkäät hedelmät ja virvoittavat juomat viilentävät kuumina päivinä, ja niitä saa tuoreeltaan vain muutaman askeleen päässä rannalta.

Merirosvoja ja maustekauppaa

Sansibarilla on pitkä ja vaiherikas historia, johon kuuluu niin sulttaaneja, orjia ja merirosvoja kuin tuoksuvaa maustekauppaa.

Vaikka Yhdysvaltoja kutsutaan kansojen sulatusuuniksi, elää Sansibarillakin vieretysten useita eri kulttuureja. Sansibarilla ovat vaikuttaneet niin portugalilaiset, monet afrikkalaiset kansat kuin arabialaisetkin. Nykyisin suurin osa Sansibarin asukaista on afrikkalaisperäisiä, mutta saarilla asuu myös huomattava arabiväestö. Saarilla eletty historia näkyy yhä kaupunkien arkkitehtuurissa, kulttuurissa ja ruoissa.

Aikanaan Sansibarin varallisuus tuli orja- ja maustekaupasta, mutta nykyisin iso osa tuloista tulee matkailusta. Saarilla on kuitenkin yhä myös tuoksuvia mausteviljelmiä, joilla kasvatetaan muskottipähkinää, kanelia, pippuria ja erityisesti neilikkaa.

Mikään ei huumaa aisteja samaan tapaan kuin kulkeminen auringon valossa pitkin vehreää viljelmää, haistellen ilmassa leijuvaa kardemumman tuoksua.

>> Lue lisää vinkkejä Sansibarille Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Tutustu Sansibarin luontokohteisiin ja historiaan – viisi nähtävyysvinkkiä paratiisirannoista tunnetulle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja