Hyppää sisältöön

Tutustu afrikkalaiseen paikalliskulttuuriin – tällainen on masai-kylävierailu Keniassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.07.2017
Punaisiin vaatteisiin verhoutuneet masai-soturit ovat tuttu näky Keniassa, ja useimmat maassa vierailevat matkailijat piipahtavat myös tutustumiskäynnillä paikallisessa kylässä.

Masait elävät Keniassa ja Tansaniassa

Vierailu masai-heimon kylässä kuuluu useimpien Kenian-matkailijoiden lomasuunnitelmiin, ja esimerkiksi Masai Maran kansallispuistossa vierailu on helppo yhdistää safaripäivään. Kylävierailu toteutetaan tavallisesti paikallisten matkanjärjestäjien kautta, sillä vierailut tehdään yhteistyössä kylien kanssa.

Piipahdus masai-kylässä sopii erinomaisesti matkailijoille, jotka haluavat päästä kosketuksiin paikalliskulttuurin kanssa Kenian-loman aikana. Vierailun voi järjestää myös omatoimisesti paikalliskontaktien avustuksella, mutta useimmat matkailijat päätyvät varaamaan vierailun matkanjärjestäjän kautta. Kylä kannattaa kuitenkin valita tarkasti, sillä osa kylistä on puhtaasti matkailijoita varten rakennettuja turistikohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Masait elävät Itä-Afrikassa Kenian sekä Tansanian alueilla, ja valtaosa masaista elääkin juuri Keniassa. Arvioiden mukaan masai-heimoon kuuluvia on noin miljoona.

Inka KhanjiMasai-kylä, Kenia
Masaiden perinteinen hyppytanssi sisältää komeita suorituksia.

Masait elävät perinteisesti pienissä kylissä, joissa he asuvat mudasta, oksista, ruohosta ja lehmän lannasta valmistetuissa taloissa. Perinteiset perheroolit ja selvä työnjako ovat hyvin tyypillisiä masaille, sillä roolit jaetaan sukupuolen ja iän mukaan: naiset ovat vastuussa muun muassa veden ja polttopuiden noutamisesta sekä lehmien lypsämisestä, kun taas miehet eli soturit huolehtivat turvallisuudesta. Myös pojille ja vanhuksille on omat roolinsa.

Elämä pyörii hyvin vahvasti karjan ympärillä, joka onkin masaille elinehto, merkittävin elinkeino ja tärkein elintarvike. Monet masait työskentelevät Keniassa matkailijoiden parissa esimerkiksi kuskeina safarilla tai vartijoina majapaikoissa, jolloin myös matkailijat pääsevät seuraamaan heidän erinomaista eläintuntemustaan sekä yhteyttä luontoon.

Tanssia ja laulua kylävierailulla

Vierailu masai-kylässä kestää tavallisesti noin tunnin. Ennen kylään astumista masai-soturit kertovat heimolaisten elämästä ja kulttuurista, minkä jälkeen luvassa on railakkaita tanssiesityksiä. Masai-sotureiden perinteinen hyppytanssi on vakio-ohjelmanumero, mutta myös heimon naiset usein esiintyvät vierailijoille tanssien ja laulaen värikkäissä vaatteissa sekä helmikoruissa.

Masaiden hyppytanssi on tuttu näky kylävierailuilla. Ympyrään tai riviin asettuneet punaisiin kankaisiin sonnustautuneet soturit laulavat kuuluvasti kunkin soturin hypätessä vuorollaan mahdollisimman korkealle. Hypyt symboloivat sotureiden kestävyyttä ja vahvuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMasai-kylä, Kenia
Kylävierailun yhteydessä on mahdollista ostaa tuliaisia.

Vierailun aikana on tavallista piipahtaa sisällä taloissa ja kuulla suoraan masailta, millaista elämä kylässä on. Useimmat masai-soturit puhuvat myös englantia, joten kommunikointi on englanninkielentaitoiselle matkailijalle helppoa.

Matkailijat voivat myös tukea masaita rahallisesti ostamalla tuliaisia kylän torilta. Perinteiset masai-tuliaiset ovat värikkäitä helmikoruja ja puisia koriste-esineitä, mutta toreilla voidaan myydä myös kankaita ja muita masaiden valmistamia esineitä. Matkailijoiden ostamat tuliaiset toimivat merkittävänä tulonlähteenä masaille, joten se on paitsi helppo tapa hankkia näyttäviä tuliaisia myös hyvä mahdollisuus tukea masai-heimolaisia.

Katso videolta, miltä masai-sotureiden hyppytanssi näyttää!

>> Lue lisää vinkkejä Keniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Sansibar, Tansania

Unohtumaton loma Afrikassa – koe Sansibarin paratiisirannat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja