Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kenia

Nairobi - suurkaupunki luonnon helmassa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Nairobi on suurkaupunki, jossa tekemistä riittää.

Kenian pääkaupunki Nairobi on sekoitus kenialaista kulttuuria ja länsimaisia vaikutteita. Keskustan moderni ilme pilvenpiirtäjineen muuttuu upeaksi luonnonpuistoksi kaupungin laitamilla. Nairobi on usean Keniaan matkustavan ensimmäinen kohde.

NAIROBI MATKAKOHTEENA

Nairobi-kirahvi-Flickr-ninara

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kenian länsiosassa sijaitsevassa Nairobissa asuu noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Se on Afrikan suurimpia kaupunkeja. Matkaa maan tunnetuimpaan kohteeseen Mombasaan on Nairobista noin 500 kilometriä.

Kaupunki perustettiin vuonna 1899 väliasemaksi Ugandasta Mombasaan kulkeneelle junaradalle. Britit pitivät valtaa kunnes Nairobista tuli Kenian pääkaupunki vuonna 1963. Siirtomaa-aikaisia rakennuksia kaupungissa ei juuri enää näy, vaan horisonttia hallitsevat modernit pilvenpiirtäjät. Useat kansainväliset yritykset pitävät päämajaansa Nairobissa.

Kaikelle modernille ja länsimaiselle löytyy Nairobista myös vastakohta. Keniassa elää noin 40 eri heimoa, joiden kulttuuriset piirteet näkyvät Nairobissa niin vaatetuksessa, musiikissa kuin ruokakulttuurissakin. Matkailija voi tutustua maan historiaan ja kulttuuriin esimerkiksi Kenian kansallismuseossa.

Useimmille matkailijoille kiinnostavin kohde on kuitenkin Nairobin kansallispuisto, joka on vain muutaman kilometrin päässä Nairobista. Puistoon voi helposti tehdä päiväretken ja nauttia sen jälkeen kaupungin sykkeestä.

Nairobin ilmasto

Nairobin kaupunki sijaitsee noin 1600 metriä merenpinnan yläpuolella. Korkeus pitää läkähdyttävimmän helteen poissa. Keskimääräiset päivälämpötilat pysyttelevät 20-25 asteen tietämillä ympäri vuoden, mutta iltaisin ja öisin elohopea saattaa pudota 10 asteen tuntumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös sadekausien aikana lämpötilat pysyvät suhteellisen samanlaisena. Sadekaudet ajoittuvat huhti-toukokuulle ja marras-joulukuulle. Suosituin aika matkustaa on heinä-syyskuussa.

Luontoa ja suurkaupungin sykettä

Nairobi on monelle Kenian matkaajalle aloituskohde. Useimmat matkaajat saapuvat kansainväliselle lentokentälle ja viipyvät kaupungissa muutaman yön tutustuen kulttuuriin ja historiaan.

Nairobin kansallispuistoon menijät käyttävät kaupunkia tukikohtanaan. Puisto sijaitsee noin seitsemän kilometriä kaupungin ulkopuolella. Kansallispuistoon pääsee tutustumaan päiväretkillä, joko opastetusti tai omatoimisesti. Puistossa elää suurkaupungin läheisyydestä huolimatta noin sata nisäkäslajia, joista tunnetuimmat ovat norsut, sarvikuonot ja leijonat.

Nairobissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Kaupungin ostoskeskuksissa on myytävänä niin paikallisia tuotteita kuin kansanvälisiäkin merkkejä. Maan hintataso on suomalaiselle edullinen. Kiinnostavimpia ostospaikkoja ovat erilaiset torit ja markkinat, joista voi ostaa käsitötä. Tunneituin on Maasai-market, joka on erikoistunut myymään perinteisiä masai-tuotteita. Markkinoilla tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin.

Nairobissa on vilkas yöelämä ja sitä onkin sanottu Afrikan parhaaksi bilekaupungiksi. Isojen ja suosittujen yökerhojen lisäksi kaupungistä löytyy lukuisia paikallisten suosimia pikkukuppioita. Osa paikoista on auki niin kauan kun asiakkaita riittää. Kaupungissa voi myös pelata uhkapelejä muutamalla kasinolla.

Nälän yllättäessä ruokapaikkaa ei tarvitse kauan etsiä, sillä kaupungin ravintolatarjonta on varsin runsasta. Valittavana on paikallisia herkkuja sekä eurooppalaista ja aasialaista ruokaa. Hintataso on edullinen. Paikallinen erikoisuus on grillattu liha eli nyama choma. Liha on yleensä lammasta ja tarjoillaan grillattujen kasvisten kera.

Hyvä tietää Nairobista

Nairobin maine vaarallisena matkakohteena ei ole täysin liioiteltua. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta, sillä normaalia varovaisuutta noudattamalla matkastaan Nairobiin voi nauttia kuten muissakin kohteissa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että rikollisuutta esiintyy ja etenkin taskuvarkauksia tapahtuu runsaasti. Yksin liikkumista pimeällä on syytä välttää. Liikenneturvallisuus on koko maassa heikkoa. Luonnonpuistoissa on tärkeää noudattaa niiden sääntöjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nairobissa kuten koko Keniassa esiintyy malariaa, joten estolääkitykseen on hyvä varautua. Tarkista myös tarvittavat rokotukset ennen lähtöä. Juomavetenä kannattaa käyttää vain pullotettua vettä. Nairobin-matkaajan paras turva on hyvä matkavakuutus.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN NAIROBISSA

Nairobi-minibussi-Flickr-NazareMissionsInternational

Yhdellä vaihdolla perille

Suomesta ei ole Nairobiin suoria lentoja. Useat eurooppalaiset lentoyhtiöt operoivat Nairobiin suurimpien kaupunkien kuten Amsterdamin ja Pariisin kautta. Konetta tarvitsee yleensä vaihtaa vain kerran. Matkustusajaksi tulee lyhimmillään noin 12 tuntia. Meno-paluu yhteys Helsingistä Nairobiin maksaa noin 650-1000 euroa.

Majoitus Nairobissa

Majoitustarjontaa Nairobissa on runsaasti ja jokaiseen budjettiin löytyy sopiva vaihtoehto. Yönsä voi viettää niin halvassa hostellissa kuin kohtuuhintaisessa hotellissakin. Useimpien majapaikkojen huonehintaan kuuluu myös aamupala. Hotellin valintaan ja sijaintiin kannattaa panostaa, etenkin jos matkustaa arvokkaiden tavaroiden kanssa.

Luksusvaihtoehtoja kaipaavalle löytyy myös valikoimaa. Kaupungin viiden tähden hotelleissa matkailija voi nukkumisen lisäksi nauttia lomastaan uima-altaalla, kuntosalilla ja useissa ravintoloissa.

Liikkuminen Nairobissa

Nairobin liikenne on tottumattomalle hurjaa, sillä liikennesääntöjä ei juuri noudateta. Oman auton vuokraamista ei suositella ellei vuokraa kuljettajaa samalla. Turvallisin ja helpoin tapa liikkua onkin taksi. Takseissa hinta tulee neuvotella kuljettajan kanssa etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edullisempi muoto liikkua on paikkallinen minibussi matatu. Reittejä löytyy paljon, mutta matatut ovat usein täyteen ahdettuja. Ne kulkevat suurinpiirtein samoja reittejä kuin isommat paikallisbussit. Julkisella liikenteellä kulkiessa on syytä pitää erityistä huolta arvoesineistään.

NAIROBIN NÄHTÄVYYDET

Nairobi-Masai-Flickr-Aftab-Uzzaman

Tutustu historiaan museoissa

Jos haluaa ymmärtää maan kulttuuria paremmin ja tutustua siirtomaa-aikaiseen historiaan, kannattaa vierailla Kenian kansallismuseossa. Nairobissa sijaitseva museo on yksi maan parhaimmista. Siellä on kattava kokoelma maan kulttuurihistoriallisia aarteita sekä luonnonhistoriaa. Vapaaehtoiset oppaat tarjoavat kierroksia englanniksi, hollanniksi ja ranskaksi.

Museon tiloissa on nähtävillä myös laaja kokoelma itäafrikkalaista nykytaidetta. Osa teoksista on myynnissä ja näyttely vaihtuu usein.

Toinen kiinnostava historiallinen kohde on Karen Blixenin museo. Menestysteoksen Minun Afrikkani kirjoittanut Karen Blixen asui talossa vuosina 1914-1931. Museoksi muutettu farmi kertoo erilaisen tarinan Kenian historiasta. Museon yhteydessä on myös ravintola. Museo on avoinna joka päivä.

Kaupungissa on myös rautatiemuseo, joka kertoo Kenian rautatieden historian. Museossa on kokoelma vanhoja höyryvetureita, joista osa on toimivia. Museossa on myös laaja valokuvakokoelma.

Ihaile villieläimiä Nairobin kansallispuistossa

Nairobiin matkaavien suosikkikohde on kaupungin nimeä kantava kansallispuisto. Puisto sijaitsee vain 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kansallispuistossa elää noin sata erilaista nisäkästä, joista kuuluisimpia ovat norsut, sarvikuonot, leijonat ja kirahvit. Puistossa tavataan myös yli 400 erilaista lintulajia. Puiston kasvillisuus vaihtelee savannista metsäisempään.

Puistoon voi tutustua osallistumalla opastetulle päiväsafarille. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto ja tutustua puistoon omatoimisesti. Puistossa suositellaan liikkumaan nelivetomaasturilla, etenkin sadekaudella.

Puiston alueella ei voi ollenkaan yöpyä. Nairobin kaupunkia onkin hyvä pitää tukikohtana ja tehdä vaikka useampia päiväretkiä. Kansallispuistossa on useita piknik-alueita, joissa voi nauttia eväitä samalla kun katselee eläimiä. Puistosta löytyy myös ravintola. Erikoisuuksiin kuuluu mahdollisuus mennä naimisiin puiston alueella.

Tutustu kirahveihin ja norsuihin

Langatan kirahviensuojelukeskuksessa pääsee tutustumaan näiden pitkäjalkaisten eläinten elämään. Suojelualueella voi tarkkailla, valokuvata ja syöttää kirahveja. Sen lisäksi että keskus suojelee kirahveja, se tekee myös tutkimustyötä ja jakaa ympäristötietoutta.

Orpohin elefantteihin pääsee tutustumaan Daphne Sheldrick´sin suojelukeskuksessa. Keskus tekee töitä myös sarvikuonojen suojelun parissa.

Golfaa Nairobissa

Nairobin ympäristössä on useita golfkenttiä, joissa hioa swingiään. Vanhin niistä on Royal Nairobi Golf Club, joka on perustettu 1906. Klubilta löytyy 9-reikäinen golfkenttä, jossa pelatessa voi katsella Ngong Hillsin kukkuloita.

Mikäli haluaa pelata 18-reikäisellä radalla voi valita kohteekseen täyden palvelun golfresortin. Suosittu kohde on Windsor Golf Hotel and Country Club, josta löytyy kaikki golffarin tarvitsemat palvelut. Nairobissa voi golfata ympäri vuoden.

NAIROBIN PARHAAT

Nairobi-Seepra-Flickr-Chris-Herbert

Koe nämä Nairobissa

  • Päiväsafari Nairobin kansallispuistossa
  • Ihaile Minun Afrikkani -elokuvan maisemia Karen Blixenin museossa
  • Syötä kirahveja Giraffe Centerissä
  • Shoppaile Maasai-marketilla

    Nairobin miinukset

  • Taskuvarkaudet yleisiä
  • Ei suoria lentoja Suomesta
  • Sijaitsee malariariskialueella

Lue myös

Ulkomisteriön ajantasainen matkustustiedote
Kenian maaopas

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / ninara, Dan Kori, NazarenMissionsInternational, Chris Herbert, Aftab Uzzaman