Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kenia

Mombasa yllättää rantakohteena

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Keniassa sijaitseva aurinkoisten hiekkarantojen Mombasa on kohde, jossa rantalomaa voi maustaa esimerkiksi muutaman päivän safarilla.

Suomalaisille Mombasa on tullut tutuksi muun muassa hittikappaleesta. On helppo ymmärtää miksi tämä Kenian aurinkorantakohde on innoittanut lauluntekijöitä. Kaupunki ja sen ympärille levittäytyvä Mombasan rannikko tarjoavat mahdollisuuksia monenlaiseen lomailuun.

Aurinkoinen rantalomakohde Afrikassa

Mombasan kaupunki sijaitsee Kenian kaakkoisosassa Intian Valtameren rannalla. Se on noin miljoonalla asukkaallaan maan toiseksi suurin kaupunki. Mombasa sijaitsee noin 500 kilometrin päässä Kenian pääkaupungista Nairobista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ikää Mombasan asutuskeskuksella on noin tuhat vuotta. Vilkas kauppakaupunki on historian saatossa kuulunut niin arabialaisille, portugalilaisille kuin briteillekin. Kulttuurien monimuotoisuus on yhä nähtävissä.

Mombasan kaupunki sijaitsee omalla saarellaan, jota yhdistävät mantereeseen Nyalin silta sekä lauttayhteydet. Suosittuja rantakohteita ovat saaren lisäksi mantereen etelärannikon Diani Beach sekä pohjoisrannikon Nyali ja Shanzu.

Keniassa viihtyvät etenkin aurinkoisesta rantalomasta ja kulttuurikylvystä haaveilevat. Aivan pienten lasten kanssa matkaaville Mombasa ei ole paras mahdollinen lomakohde muun muassa malariariskin vuoksi.

Kamelit rannalla Mombasassa

Mombasan ilmasto

Mombasan trooppinen ilmasto on kuuma ja kostea. Päivisin nautitaan auringosta sekä helteestä. Myös yöt ovat lämpimiä. Päivän keskilämpötilat kohoavat 30 asteen tuntumaan läpi vuoden. Kuuminta ja kuivinta on joulukuusta maaliskuuhun. Sadekausia on kaksi, ensimmäinen huhti-toukokuussa ja toinen loka-marraskuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannikon upeat rantakohteet

Mombasa on kuuluisa pitkistä, valkohiekkaisista rannoistaan – ja syystä. Rannat ovat kauniita luonnonrantoja, joiden läheisyydessä sijaitsee myös merikansallispuisto.

Rantojen ympärille on syntynyt lukuisia asutus- ja hotellialueita. Suosituin ja kehittynein Mombasan rannikon lomakohteista on etelärannikolla sijaitseva Diani Beach. Palmujen reunustamien rantojen lisäksi Diani Beachista löytyvät kaikki matkailijan kaipaamat palvelut, huippuhotellit ja ostospaikat.

Myös Mombasan pohjoispuolella levittäytyy hienoja hiekkarantoja toisensa perään. Suosittuja ovat esimerkiksi Nyali, Bamburi ja Shanzu. Erityismaininnan ansaitsee myös Kifilin kylän tuntumassa sijaitseva Bofan ranta, jota pidetään yhtenä Kenian parhaista.

Uimatossut, oma aurinkovarjo ja istuinalusta voivat auringonpalvojille tulla tarpeeseen, sillä osalla Mombasan korallipohjaisilla hiekkarannoilla palvelut voivat olla vähäisiä. Rannoilla on ajoittain myös runsaasti merilevää.

Aktiiviteetteja kaipaava lomailija voi harrastaa esimerkiksi sukellusta ja kalastusta. Parhaat snorklauspaikat löytyvät Wasinin saaren tuntumasta. Mombasassa ja sen rannikolla sijaitsee myös kaksi golfkenttää ja kaksi golfklubia.

Kulttuurielämää Mombasassa

Mombasan kaupunki on ohittamaton käyntikohde myös niille matkailijoille, jotka viettävät suurimman osan lomastaan jossakin rannikon lomakylistä. Jokainen kaupungissa vaikuttanut kulttuuri on jättänyt jälkensä, joten Mombasassa voi aistia niin afrikkalaisten, arabien kuin eurooppalaisten asukkaiden vaikutteita.

Erityisen hyvin kulttuurien kerrokset ovat esillä vanhassa kaupungissa, jossa arabivaikutteet näkyvät voimakkaimmin. Vanhakaupunki sijaitsee Mombasan itälaidalla, missä sen kapeiden katujen varsia koristavat veistokselliset puuovet ja kauniit rakennukset. Vanhimmat alueen rakennuksista ovat peräisin 1700-luvulta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös 1500-luvulta peräisin oleva Fort Jesusin linnake museoineen. Linnake on kaupungin suosituin turistikohde.

Kaupanhierontaa ja illanviettoja

Perinteiset käsityöt ovat hyvä tuliainen Mombasan lomalta ja hinnasta voi innokkaiden kauppiaiden kanssa aina neuvotella. Kojuista ja kaupoista voi kotiin tuomisiksi ostaa esimerkiksi käsin punottuja koreja, kauniita koruja, puuveistoksia sekä vaatteita ja asusteita.

Hyviä ostosmahdollisuuksia löytyy myös Moi Avenuelta, missä voi samalla ihastella kadun yli kurkottavia syöksyhammasveistoksia, sekä Nyerere-kadun varrella. Ostoskeskuksia löytää myös Diani Beachilta.

Parhaat mahdollisuudet illanviettoon löytyvät lomakylistä. Etenkin pohjoisrannikon kylissä iltaelämä on viikonloppuisin vilkasta. Yökerhoja löytyy hotellien yhteydestä sekä välittömästä läheisyydestä. Yökerhojen ja baarien lisäksi iltaa voi viettää myös kasinoissa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MOMBASASSA

Jättiläiskilpikonna Mombasassa

Lentäen Mombasaan

Mombasaan on Euroopasta kohtuullisen hyvät lentoyhteydet. Suomesta matkatessa joutuu tekemään yhden tai kaksi välilaskua. Lennot maksavat noin 800–1100 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moin kansainväliseltä lentokentältä matka rannikon hotellialueille kestää noin 40 minuuttia. Helpoiten matka taittuu taksilla.

Mombasan hotellit

Tasokkaita hotelleja löytyy niin kaupungin keskustasta kuin etelä- ja pohjoisrannikon lomakylistä. Mantereen puolella monet keskeiset hotellialueet levittäytyvät noin 10–30 kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

Hotellialueiden palvelut ovat kattavia, ja ne tarjoavat esimerkiksi viihdeohjelmaa ja kylpyläpalveluja sekä harrastusmahdollisuuksia. Perinteisten hotellihuoneiden ohella Mombasassa voi asustaa myös vuokrahuviloissa ja -majoissa. Reppumatkaajalle edullista majoitusta löytyy kaupungin keskustan tuntumasta.

Liikkuminen Mombasassa

Mombasassa on helppo liikkua päivällä paikallisella minibussilla eli matatulla. Matkat ovat edullisia, mutta bussit ovat usein täysiä. Arvoesinesitä tulee pitää erityistä huolta julkisissa kulkuneuvoissa. Iltaisin liikkuessa kannattaa valita taksi. Hinnasta on hyvä neuvotella etukäteen.

Mombasan saarelta pääsee mantereelle joko pohjoisessa sijaitsevan Nyalin sillan kautta tai saaren eteläosasta kulkevalla Likonin lautalla.

Oman auton vuokrausta ei suositella, ellei vuokraa auton lisäksi myös kuljettajaa. Tiet ovat paikoitellen huonossa kunnossa eikä liikennesääntöjä juuri noudateta.

MOMBASAN NÄHTÄVYYDET

Veneretki Mombasassa

Fort Jesus

Portugalilaisten 1500-luvun lopussa rakentama linnoitus on Mombasan suosituin nähtävyys. Ylhäältä päin katsottuna linnoituksen muoto muistuttaa miehen hahmoa. Linnoitus on nimetty Jeesuksen mukaan. Se on toiminut aikojen saatossa puolustuslinnakkeena ja kasarmialueena sekä myös vankilana.

Osittain raunioitunut Fort Jesus on vuodesta 1962 ollut museo. Siellä on esillä muun muassa laaja kokoelma keramiikkaa eri aikakausilta sekä portugalilainen sotalaiva. Fort Jesus on myös yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Mombasan syöksyhampaat

Moi Avenue -kadun kaarisillan lailla ylittävät suuret syöksyhampaat muodostavat kirjaimen M niin kuin Mombasa. Alumiiniset syöksyhampaat rakennettiin vuonna 1952 kunnioittamaan Kuningatar Elisabethin vierailua. Ne ovat sittemmin muodostuneet kaupungin maamerkiksi. Ne muistuttavat myös ajasta, jolloin Mombasa toimi norsunluukaupan keskuspaikkana.

Gedin rauniot ja Kifili

Mombasan rannikolla Malindin kaupungin läheisyydessä sijaitsevat Gedin rauniot ovat yksi Kenian merkittävimmistä historiallisista kohteista. Huolellisesti entisöityjen raunioiden vanhimmat osat ovat peräisin 1400-luvulta. Alueella on kaupungin raunioiden lisäksi perinteisiä swahili-tyyliin rakennettuja taloja. Muutamissa taloissa on edelleen nähtävissä vanhoja seinämaalauksia. Alueeseen voi tutustua päiväretkellä kävelemällä lukuisia merkittyjä reittejä pitkin.

Kifilin kaupunki sijaitsee Mombasan ja Malinadin välillä. Kaupungissa voi tutustua esimerkiksi afrikkalaiseen kyläelämään, hienoon Bofa-rantaan, eksoottisiin hedelmäviljelmiin sekä Mnaranin raunioihin. Alueella sijaitsee myös golfklubi.

Shimba Hillsin luonnonsuojelualue

Alle 50 kilometrin päässä Mombasasta sijaitseva Shimba Hillsin luonnonsuojelualue on yksi monimuotoisimmista rannikkometsistä Itä-Afrikassa. Siellä matkailija voi nähdä esimerkiksi leopardeja, kirahveja ja erilaisia apinoita. Luonnonsuojelualueella asuu myös Kenian laajin norsukanta, peräti 700 yksilöä. Lisäksi alueella tavataan 111 lintulajia sekä paljon matelijoita.

Shimba Hilssissä voi myös majoittua. Alueella on pari majataloa sekä neljä telttailualuetta. Näiden majoitustilat ovat kuitenkin rajalliset, joten ennakkovaraaminen kannattaa. Suositeltavaa on myös ottaa mukaan käteistä puisto- ja majoitusmaksuja varten.

Go2africa.com/Shimba Hills

Wasinin saari ja Kisite-Mpungutin luonnonsuojelualue

Vain noin viiden neliökilometrin kokoinen Wasinin saari on hyvä päiväretkikohde. Sieltä löytyy vuosisatoja vanhoja swahili- raunioita sekä pieniä, tuoreita meren antimia tarjoavia ravintoloita. Saarella on myös Shimonin luolat, joissa pidettiin aikoinaan orjia odottamassa laivausta arabimaihin.

Saaren ympäristön parasta antia ovat kuitenkin loistavat snorklaus- ja sukellusmahdollisuudet. Wasinin lähellä sijaitsee Kisite-Mpungutin vedenalainen luonnonsuojelupuisto. Siellä voi nähdä merikilpikonnia, mureenoja, meriahvenia ja delfiinejä. Elokuusta lokakuuhun myös ryhävalaat uivat alueen vesissä.

Krokotiilipuisto Mamba Village

Nyalissa sijaitseva Mamba Village on Itä-Afrikan suurin krokotiilipuisto. Puistossa pääsee tutustumaan krokotiilien elämän kiertokulkuun. Suosituinta on krokotiilien ruokintahetki, jolloin tämän jopa 120 vuotta elävän matelijan leukojen voiman voi nähdä omin silmin.

Alueella voi lisäksi ratsastaa hevosella tai kamelilla sekä ihastella kasvitieteellistä puutarhaa. Erikoisuuksiin kuuluu myös ravintola, jossa pääsee maistamaan seepraa, strutsia ja tietysti krokotiilia.

MOMBASAN PARHAAT

Kenialaiset Flamingot

Kokeile näitä Mombasassa

  1. Rantapäivä Diani Beachilla
  2. Kierros Mombasan Vanhassakaupungissa
  3. Safariretki sisämaahan
  4. Snorklaus Kisite-Mpungutin suojelualueella
  5. Matatu-ajelu pitkin rannikkoa

Mombasan miinukset

  • Maan bakteerikanta on erilainen ja matkailijoiden vatsavaivat yleisiä
  • Taskuvarkaudet ovat yleisiä
  • Muista rokotukset!

Lisätietoa

Mombasainfo.com
Go2africa.com
Magicalkenya.com

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Asrar Makrani, Bev Trayner, Kim van Velzen, Mckaysavage, neilward