Hyppää sisältöön

Vauhdikas loma Sloveniassa – älä jätä näitä elämyksiä väliin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.11.2018
Slovenian upeat maisemat, lyhyet etäisyydet ja edullinen hintataso ovat oivallinen resepti onnistuneelle aktiivilomalle. Maassa riittää niin paljon tekemistä, ettei tylsistä hetkistä tarvitse lomalla kärsiä. Koe Slovenian unohtumattomimmat aktiivielämykset!

1. Vaella Slovenian upeassa vuoristossa

Keski-Euroopassa sijaitseva Slovenia on pieni maa, missä lyhyestäkin lomasta on helppo ottaa kaikki irti lyhyiden välimatkojen ja erinomaisen tieverkoston avulla. Maan suurimmat vuoristot sijaitsevat Slovenian pohjoisosassa. Tunnetuimmat vuoristot ovat Kamnik–Savinja-Alpit, Karavankit sekä Juliset Alpit.

Maassa onkin yli tuhat merkittyä vaellusreittiä, joita riittää yli kymmenen tuhannen kilometrin matkalta. Reittejä sijaitsee ympäri maata paitsi vuoristoissa myös muualla Sloveniassa. Hyviä vaellusreittejä löytyy esimerkiksi maan luoteisrajalla sijaitsevasta Triglavin kansallispuistosta, Julisilla Alpeilla olevasta Kranjska Goran hiihtokeskuksesta, upean Bled-järven lähistöltä sekä niin ikään Slovenian luoteisosassa sijaitsevasta Bovecista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoAktiiviloma Sloveniassa
Slovenian vuoristot tarjoavat loistavat puitteet vaelluslomalle.

Vaellusreitit on merkitty selvästi, minkä lisäksi niiden varrella on myös monia palveluja. Kaikkiaan Sloveniassa on hieman alle 200 vuoristomökkiä, minkä lisäksi majoittua voi myös vaelluskohteita lähellä sijaitsevissa hotelleissa.

2. Koe unohtumaton varjoliito

Slovenia on tunnettu varjoliitokohde, sillä edullinen hintataso ja korkeat vuoristot mahdollistavat unohtumattoman extreme-elämyksen. Varjoliidosta pääsevät ensikertalaisetkin nauttimaan kokeneen oppaan kanssa, sillä matkailijoille suunnatut varjoliidot tehdään tandemliitoina. Varjoliitoja järjestetään muun muassa Triglavin kansallispuistossa ja kuuluisan Bled-järven alueella.

IstockphotoAktiiviloma Sloveniassa
Slovenian upeat luontokohteet avautuvat uudella tavalla varjoliidon aikana.

Slovenian luontokohteiden tarkastelu lintuperspektiivistä osaavan oppaan kanssa on vaikuttava kokemus. Liitoja järjestetään reilun kilometrin korkeudessa, ja ensikertalaisten lähtökorkeudet vaihtelevat noin 1 200 metristä lähes 1 500 metriin.

Tandemliitoja järjestetään huhtikuusta lokakuulle, jolloin maisemat ovat myös parhaimmillaan. Hinta riippuu liidon lähtökorkeudesta ja vaihtelee sadan euron molemmin puolin.

3. Luolavierailu vie syvälle maan alle

Syvät ja suuret luolat ovat Slovenian kiinnostavimpia luontokohteita. Luolia on useita, mutta kaikkein tunnetuin kohde on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta sijaitseva Postojnan tippukiviluola.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAktiiviloma Sloveniassa
Postojnan tippukiviluola on Slovenian tunnetuimpia luontokohteita.

Postojnaan upeimpien maisemien äärelle päästäkseen on matkustettava junalla luolan sisällä viitisen kilometriä. Juna on toiminut luolassa jo 140 vuoden ajan. Luolan yhteydessä sijaitsee myös näyttävä Predjaman linna, jonka muurit ovat linnan ulkopuolella, mutta linna jatkuu luolan sisällä maanalaisten tunnelien kautta.

Muita kiinnostavia luolakohteita ovat Kroatian rajan lähellä sijaitseva Kostanjevican luola sekä Koperin rantakohteen lähellä sijaitseva Škocjanin luola.

4. Laskettele Sloveniassa

Slovenian vuoristoinen maasto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet lasketteluun, ja maassa sijaitseekin useita laskettelukeskuksia. Kaikissa maan hiihtokeskuksissa voi laskea samalla SkiPass-lipulla, joten yhden loman aikana voi kokea monta erilaista lasketteluelämystä.

Kiinnostavimpien laskettelupaikkojen joukkoon lukeutuu ehdottomasti Krvavecin hiihtokeskus, joka sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Ljubljanan lentoasemasta sekä noin 30 kilometrin päässä Ljubljanasta. Talvisin Krvavec tarjoaa noin 30 kilometriä hyvin ylläpidettyjä rinteitä, joista korkeimmat sijaitsevat lähes kahden kilometrin korkeudessa.

ShutterstockAktiiviloma Sloveniassa
Talvikuukausina Sloveniassa kannattaa ehdottomasti lasketella, sillä vuoristo tarjoaa siihen upeat puitteet.

Triglavin kansallispuistossa sijaitseva Kranjska Goran hiihtokeskus on lukuisien talviurheilutapahtumien järjestyspaikka, mutta alueelta löytyy sopivia rinteitä myös aloittelijoille. Keskuksessa on 18 rinnettä, joista korkeimmat kohoavat 1 200 metrin korkeuteen.

Mariborin kaupungin lähellä Koillis-Sloveniassa sijaitseva Pohorjen hiihtokeskus on näppärä valinta paitsi Sloveniassa matkaileville myös Kaakkois-Itävallan matkailijoille. Pohorjessa sijaitsee Euroopan pisimmät valaistut rinteet, joten laskettelu on turvallista myös iltamyöhään.

>> Lue lisää vinkkejä Sloveniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bled, Slovenia

Slovenian Bled-järvi on maan suosituin luontokohde, eikä ihme – katso kuvat ja ihastu vuoristomaisemiin!

Pieni Slovenia on monipuolinen matkailumaa.

10 syytä matkustaa satumaiseen Sloveniaan

Triglav

Lähde luontomatkalle! Nappaa tästä ideat Euroopan upeisiin kansallispuistoihin

Slovenia

Edullinen hintataso ja helppous houkuttavat – 5 syytä matkustaa Sloveniaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja