Herkutteluloma Sloveniassa – 4 paikkaa, jotka vievät maan ruokakulttuurin ytimeen
Matkoja kohteeseen Slovenia
1. Kurpitsansiemenöljyä suoraan puristamosta
Slovenian herkullisiin erikoisuuksiin lukeutuu kurpitsansiemenöljy, joka voi kuulostaa erikoiselta mutta on taivaallista. Kurpitsansiemenöljy on suomalaisille melko tuntematon käsite eikä ihme, sillä maailman 825 kurpitsalajikkeesta vain yhdestä on mahdollista tehdä öljyä.
Maan koillisosassa sijaitsee vuodesta 1929 toiminut öljypuristamo Oljarna Kocbek, joka on perheyritys ja tarjoilee kävijöille öljymaistiaisia ja herkullisia kurpitsansiemenöljytuotteita. Vieralijat pääsevät myös tutustumaan öljyn tuotantoon. Öljy puristetaan perinteisesti samalla tavalla kuin sata vuotta sitten, sillä puristamosta löytyvät laitteet ovat erittäin vanhoja.
Sloveniassa käytetään kurpitsansiemenöljyä ruoanvalmistuksessa, leivän kanssa sekä vaniljajäätelön kaverina, mikä kuulostaa melko erikoiselta mutta on paikallisten mukaan taivaallista. Öljyn lisäksi Oljarna Kocbekissa valmistetaan ja myydään muitakin kurpitsansiementuotteita, kuten makkaraa, suklaata, levitettä ja keksejä.
2. Slovenian parasta kinkkua
Murska Sobotassa Slovenian koillisosassa sijaitsee korkealuokkaisiin kinkkuihin erikoistunut Kodila-ravintola. Tämä erityisesti lihansyöjien suosikkikohde tarjoaa mahdollisuuden maistella erilaisia kinkkuja samassa rakennuksessa, missä kinkut kypsytetään. Ravintolan yhteydessä toimii myös myymälä, mistä lihatuotteita voi ostaa kotiinviemisiksi.
Ravintolan erikoisuus on ”kobe-sika”, joka tunnetaan maailman parhaana sianlihana. Karvaisen mangalitsa-villisian hyvin rasvaisesta lihasta valmistetut annokset lukeutuvatkin Kodilan suosituimpien joukkoon.
Kodilalla on oma luomufarmi, mutta lihaa ostetaan myös muilta kasvattajilta. Lihat kuivataan tarkasti hartaudella ja kypsyttyään riittävästi se leikataan varovaisesti ohuiksi siivuiksi. Kiinnostuneet voivat tutustua kinkun kuivaamiseen eri asteisiin kierroksella Kodilassa.
Ravintolassa tarjoillaan myös alueen erikoisuutta, mehevää 17-kerroksista prekmurska gibanica -kakkua, joka on hyvin herkullista. Mehevyyden salaisuus löytyy ihrasta, jota käytetään kakun valmistuksessa.
3. Viininmaistelua paikallisella tilalla
Slovenialaiset viinit ovat suosittuja, ja maassa toimiikin lukuisia pieniä viinintuottajia. Niin ikään maan koilliskulmassa sijaitseva Steyerin viinitila tarjoaa tyylikkään miljöön viininmaisteluun. Maistelun lomassa voi kokea esimerkiksi musiikkielämyksiä tai vain nauttia tilan näyttävistä maisemista.
Jo kolmannen sukupolven huomassa oleva viinitila tuottaa pääasiassa valkoviinejä, ja vain kymmenen prosenttia Steyerin tuotannosta on punaviiniä. Vuosittain Steyer tuottaa 100 000 pulloa viiniä, ja sitä viedään noin 60 maahan.
Steyerin suosituin viini on Ranina-lajikkeesta valmistettu viini, mikä on hyvin tyypillinen slovenialainen viini. Maistelun yhteydessä vieraille tarjoillaan myös ruokaa, esimerkiksi slovenialaisia makkaroita ja juustoja. Vierailusta on syytä ilmoittaa etukäteen, kuten valtaosalla muista slovenialaisista viinitiloista. Maistelu maksaa 10–15 euroa henkeä kohti.
4. Herkuttele slovenialaisen ruoan markkinoilla
Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa herkutellaan perjantaisin slovenialaisella ruoalla. Vuosittain maaliskuun puolivälistä lokakuulle järjestettävä Odprta kuhna -ruokatori houkuttelee kokkeja kaikkialta Sloveniasta myymään herkkujaan Ljubljanan sydämessä sijaitsevalle keskustorille kerran viikossa.
Ruokatorilla on noin 30 kojua, joten tarjolla on laaja valikoima herkkuja ympäri Sloveniaa. Paikalliset tuottajat ja ravintolat myyvät herkkujaan aamukymmenestä iltayhdeksään, ja kuhinaa riittää aamusta iltaan. Ruokatori on paikka, missä slovenialaiseen ruokaan voi tutustua hyvin monipuolisella otteella siitäkin huolimatta, että vierailisit matkan aikana ainoastaan Ljubljanassa.
Slovenialaisen ruoan lisäksi tarjolla on myös kansainvälistä ruokaa.
>> Lue lisää vinkkejä Sloveniaan Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti ja kuvat: Inka Khanji
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää