Hyppää sisältöön

Slovenian pääkaupunki ei jätä kylmäksi – Ljubljanan kiinnostavimmat nähtävyydet Top 4

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.04.2018
Ljubljanan kaunis kaupunkikuva ja kiinnostavat nähtävyydet tekevät siitä erinomaisen matkakohteen. Näe lomallasi ainakin nämä paikat!

1. Ljubljanan vanhakaupunki

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on pieni ja tunnelmallinen, noin 285 000 asukkaan kansainvälinen yliopistokaupunki. Sen sydän on värikäs vanhakaupunki, jossa näkyvät useiden eri aikakausien vaikutukset. Valtaosa taloista on kuitenkin rakennettu vuoden 1895 suuren maanjäristyksen jälkeen, kun lähes kaikki kaupungin silloisista rakennuksista tuhoutuivat.

Inka KhanjiLjubljana, Slovenia
Ljubljanan vanhakaupunki on parhaimmillaan kesällä, mutta kaunis kohde kiinnostaa kaikkina vuodenaikoina.

Vanhakaupunki on kokonaisuudessaan kävelyaluetta, missä liikennöi ainoastaan kaupungin tarjoamia, käyttäjille ilmaisia sähkötakseja. Historiallisen Ljubljanan tärkein aukio on Slovenian kansallislaulun sanoittaneen runoilija France Prešerenin mukaan nimetty Prešernov trg, joka sijaitsee kuuluisan kolmoissillan edustalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhakaupunki on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Siellä sijaitsevat Ljubljanan suositut ostoskadut sekä runsaasti hotelleja, ravintoloita ja kahviloita. Vanhassakaupungissa sijaitsee myös Ljubljanan tori, missä järjestetään esimerkiksi perjantaisin suosittu ruokatori.

2. Ljubljanan linna

Ljubljanan vanhankaupungin yläpuolella kohoava keskiaikainen linna on kaupungin tärkein nähtävyys, josta avautuu hulppea maisema Ljubljanan yläpuolelle. Hyvällä säällä linnan maisematornista voi nähdä myös Ljubljanan ympäristössä sijaitsevat Kamnik–Savinja Alpit ja Karavankit.

Inka KhanjiLjubljana, Slovenia
Ljubljanan linnassa järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia.

Jo 900 vuotta vanhassa linnassa voi maisemien lisäksi tutustua Slovenian historiasta kertovaan näyttelyyn. Linnan yhteydessä toimii myös marionettinukkejen museo. Lisäksi linnassa on lukuisia historiallisia tiloja, kuten esimerkiksi vankila, jotka ovat niin ikään museokäytössä. Linnassa on myös tasokas ravintola. Linnan alueella järjestetään myös runsaasti erilaisia tapahtumia kuten ulkoilmaelokuvailtoja ja konsertteja sekä monia muita kulttuuritapahtumia.

Linna kohoaa reilun 300 metrin korkeudessa sijaitsevalla kukkulalla, ja nousua kaupungista linnalle on noin 70 metriä. Linnalle pääsee jalkaisin hyvin huollettuja kävelyreittejä pitkin, mutta huipulle voi nousta myös funikulaarin kyydissä.

3. Tivoli-puisto

Kaupungin tunnetuin viheralue on aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Tivoli-puisto, joka on kaupunkilaisten olohuone. Ljubljanan suurin puisto on suunniteltu vuonna 1813, jolloin useita viheralueita yhdistettiin suureksi kokonaisuudeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLubljana, Slovenia
Puiston tunnetuin aukio on aivan Ljubljanan keskustan tuntumassa sijaitseva Jakopičevo sprehajališče -aukio, jossa järjestetään muun muassa valokuvanäyttelyjä.

Puisto kattaa noin viiden neliökilometrin kokoisen alueen, missä on runsaasti nähtävää. Puistossa on esimerkiksi suihkulähteitä, patsaita, lasten leikkipaikkoja, kalalampi sekä Ljubljanan kasvitieteellinen puutarha.

Tivoli yhdistyy Rožnik-kukkulaan ja puistosta lähtee useita pitkiäkin kävelyreittejä, joten se tarjoaa myös mainiot lenkkeilymaastot.

4. Lohikäärmesilta

Ljubljanan symboli on lohikäärme, mikä näkyy paitsi kaupungin matkamuistomyymälöiden tuotevalikoimassa myös kuuluisalla lohikäärmesillalla, jota koristaa neljä lohikäärmepatsasta. Näyttävät patsaat vangitsevat huomion, sillä irvistävät lohikäärmeet ovat melko kammottavia.

Inka KhanjiLubljana, Slovenia
Lohikäärmeet ovat Ljubljanan symboli, ja vartioivat muun muassa kuuluisaa siltaa.

Art Nouveau -arkkitehtuuria edustava silta rakennettiin vuosina 1900 ja 1901. Silta nimettiin avaamisen jälkeen Itävallan keisari Frans Joosef I:n juhlasillaksi. Nykyisin silta kuitenkin tunnetaan kansankielisellä Lohikäärmesilta-nimellä.

Lohikäärmelegendan syntyyn liittyy lukuisia tarinoita. Erään kertomuksen mukaan kreikkalainen sankari Jason tappoi lohikäärmeen, toisen myytin mukaan lohikäärmeen taas surmasi Pyhä Yrjö. Legenda elää vahvasti ja voi Ljubljanassa hyvin, mikä näkyy erinomaisesti myös matkailijoille.

>> Lue lisää vinkkejä Ljubljanaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bled, Slovenia

Slovenian Bled-järvi on maan suosituin luontokohde, eikä ihme – katso kuvat ja ihastu vuoristomaisemiin!

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Pieni Slovenia on monipuolinen matkailumaa.

10 syytä matkustaa satumaiseen Sloveniaan

Triglav

Lähde luontomatkalle! Nappaa tästä ideat Euroopan upeisiin kansallispuistoihin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja