Kuva:
Koskenlasku on yleinen aktiviteetti Sloveniassa

Vuoria, vettä ja viheriöitä – liikkujan Slovenia

Vuoristopolkuja, kirkkaan veden välkettä ja pehmeitä viheriöitä. Slovenia tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikunnalliseen lomaan.

Vuoria, vettä ja viheriöitä

Jos lomakohteen valintaperusteina ovat urheilullisten aktiviteettien määrä ja mahdollisuudet, Slovenia on erinomainen valinta matkakohteeksi. Jylhät vuoristoiset alppimaisemat, 27 000 kilometriä vesiteitä ja golfaajia houkuttelevat viheriöt tuovat vaihtoehtoja ja valinnanvaraa lomapäiviin.

Matkailijaa ajatellen erilaiset aktiviteetit ovat tehty helposti saavutettavaksi ja aluekohtaiset turisti-infot auttavat mielellään omatoimimatkaajaakin. Sloveniaan matkatessa ei tarvitse kuitenkaan olla huippukuntoon treenattu ammattiurheilija, vaihtoehtoja löytyy myös rauhalliseen menoon kunnosta riippumatta.

Vaeltaen vuorilla

Slovenian vuoristoon on hyvä tutustuta vuoristopolkuja vaeltamalla. Ylläpidettyjä vaellusreittejä löytyy yli 7000 kilometriä ja pidemmät vaellukset voi suunnitella niin, että yöpyminen tapahtuu jossakin monista vuoristomajoista. Slovenian korkein vuori ja maan kansallissymboli Triglav kohoaa 2864 metrin korkeuteen ja perinteisesti valtion presidentti aloittaa virkakautensa kiipeämällä vuoren huipulle.

Erilaisiin vaelluskohteisiin voi tutustua joko omatoimisesti tai opastetusti. Turisti-infot järjestävät teemojen ympärille koottuja retkiä, joten liikkumisen ohella voit tutustua asiantuntijan opastuksella alueen historiaan, luontoon tai vaikkapa ruokaan ja viiniin. Perheen pienimmät on myös otettu huomion ja lapsiperheille sopivista reiteistä löytyy lukuisia vaihtoehtoja.

Lisätietoja ja vinkkejä vaelluksesta Sloveniassa:
Triglavin kansallispuisto
Hiking in Slovenia

Golfia ympäri vuoden

Golf kasvattaa Sloveniassa tasaisesti suosiotaan ja maan kaikki kentät on pyritty muokkaamaan mahdollisimman ympäristöystävällisiksi. Kenttiä ympäröivät maisemat vaihtelevat viiniköynnösten ja alppimaisemien välillä. Golffaaja voi valita mieleisensä paikan reilun kymmenen kentän valikoimasta.

Sloveniassa välimatkat ovat lyhyet ja viikon lomalla on mahdollista nähdä useampikin kenttä. Historian siipien havinaa voi kokea Slovenian vanhimmalla kentällä kuvankauniissa Bledissä. Ympäri vuoden palloa taas lyödään lyhyemmällä yhdeksän reiän kentällä Lipicassa, joka on myös maailmankuulujen lipizzanhevosten koti.

Pyörällä teillä ja metsäpoluilla

Polkupyörän päällä matkatessa ohitse kiitävät maisemat painuvat hyvin mieleen. Jos reppuun on pakattuna teltta ja makuupussi, matkan varrella voi yöpyä jossakin lukuisista leirintäalueista. Pyöräreitin voi valita fiiliksen mukaan. Laaksoja ja alamaita halkovat tiet kutsuvat rauhallista menoa hakevia lomailijoita. Jyrkät vuoristotiet pitkine nousuineen ja vauhdikkaineen alamäkineen tarjoavat haastetta sitä kaipaaville. Slovenian pyöräreittikarttoja voi ostaa turisti-infopisteistä.

Slovenian ensimmäinen maastopyöräkeskus Mountain Bike Park sijaitsee 120 kilometriä Ljubljanasta pohjoiseen ja kokoaa yhteen lajin parista kiinnostuneita pyöräilijöitä monipuolisilla maastoreiteillään, joita alueelta löytyy yli tuhat kilometriä. Keskuksessa on myös mahdollista yöpyä ja sen erikoisuutena on pyöräilymahdollisuus maanalaisessa kaivoksessa.

Veden vietävänä

Kirkkaan turkoosina virtaava Soča-joki on kohokohta monelle Slovenian matkaajalle. Mutta miksi ihailla puhdasta jokea maalta käsin kun voit kokea veden virtauksen kumilautasta tai kajakista käsin? Soča-joen tarjontaan pääsee tutustumaan parhaiten Bovecista tai Kobaridista käsin ja vesiurheilua tarjoavia yrityksiä alueelta löytyy useita.

Varjoliitoa, kiipeilyä, kalastusta

Vaihtoehdot eivät lopu siihen. Sloveniaan voi tutustua myös ilmasta käsin varjoliitämällä, kiipeilemällä pitkin kalliokiipeilyreittejä tai kalastamalla maan vesistöissä. Ja talven tullen vauhtia tarjoavat lukuisat hiihtokeskukset ja maastohiihtoreitit.

Teksti: Satu Vänskä-Westgarth
Kuva: Flickr / S.Schmitz

Päivitetty: 5.8.2013

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia