Hyppää sisältöön

Ruotsalaisdekkarit houkuttelevat matkailijoita Gotlantiin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 26.04.2013
Ruotsalaiset dekkarikirjailijat tekevät Gotlantia tunnetuksi.

Millennium-suosion jalanjäljillä

Stieg Larssonin Millenium-trilogian saavuttaman menestyksen myötä ruotsalaisten jännityskirjojen kysyntä on kasvanut valtavasti ja antanut sysäyksen myös kirjoihin liittyvälle matkailulle. Tukholmassa matkailijat ovat jo monen vuoden ajan seuranneet Mikael Blomkvistin jalanjälkiä opastetuilla kierroksilla tai omatoimisesti Millennium-kartta kädessä.

Kahden ruotsalaisen dekkarikirjailijan englanninkielisten kirjojen julkaisemisen myötä Gotlannissa on nähty mahdollisuus samantapaiseen ilmiöön: Mari Jungstedstin teoksessa Aamun hämärissä ja Anna Janssonin kirjassa Unissakävelijä murhat kietoutuvat Ruotsin suurimman saaren Gotlannin upeisiin maisemiin. Miljöökuvauksella onkin kirjoissa tärkeä rooli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisesti miesvoittoisella alalla dekkarikuningattaret eivät epäröi esittää juonikkaita ja hyvin väkivaltaisiakin murha-arvoituksia – samalla naiset antavat teoksissaan tilaa arkipäivän tapahtumille kuten ihmissuhteiden selvittämiselle tai lapsen noutamiselle päivähoidosta kesken rikostutkinnan. Kirjat ovatkin saaneet kehuja uskottavasta ihmiskuvauksesta, inhimillisistä hahmoista ja realistisesta kerronnasta.

Jännitys tiivistyy Gotlannin maaseudulla

Jungstedtin ja Janssonin kirjoissa tapahtumapaikkana on Gotlannin leppoisa maaseutu, jossa murha tapahtuu koskemattoman luonnon kaunista mutta samalla pelottavaa taustaa vasten. Paikat ovat todellisia ja niissä voi vierailla.

Unissakävelijän tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen monille suomalaisillekin tuttuun Visbyn kaupunkiin, kun taas Aamun hämärissä -teoksessa liikutaan pääasiassa Fårön saaren ja Gotska Sandönin maisemissa. Molempien kirjailijoiden teoksia on myyty yli 5 miljoonaa kappaletta, ja he ovat saaneet myönteisen vastaanoton ulkomailla.

Kesäkuukausina Gotlanti on suosittu vaihtoehto Tukholman-matkalle kauniiden saaristomaisemiensa ja historiallisen Visbyn kaupungin ansiosta. Lähiruoasta ja laaturavintoloista tunnettu saari valittiin myös Ruotsin vuoden 2013 ruokapääkaupungiksi.

>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Gotlantiin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Visit Sweden
Kuva: Visit Sweden / Tuukka Ervasti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja