Santorini on Kreikan kaunein saari

Hohtavan valkoisista rakennuksista ja loistavista sinisistä katoista tunnettu Santorini on useille matkailjoille unelmien lomakohde.

Kohdeopas: Santorini

Santorini, Kreikka

Santorinilla matkaileva voi nauttia erikoisista laavakivirannoista, perikreikkalaisesta ruuasta ja upeista auringonlaskuista. Saari tunnetaan erityisesti lumoavista maisemistaan. Santorinia onkin kutsuttu Kreikan kauneimmaksi saareksi.

Tarujen paratiisisaari

Santorini on Kykladien saariryhmään kuuluva kaareva saari Egeanmerellä Kreikassa. Pinta-alaltaan saari on 75 neliökilometrin kokoinen ja vakituisia asukkaita siellä on noin kymmenen tuhatta. Kesäisin saaren väkimäärä kasvaa rajusti tuhansien matkailijoiden rynnistäessä saarelle.

Tuliperäinen saari on maisemiltaan vaihteleva. Saaren länsiosassa kohoaa vuoristoisempi näköala, kun taas rannikoilla levittäytyvät pitkät hiekka- ja pikkukivirannat. Tuliperäisyydestä muistuttaa kaldera eli tulivuoren romahduksen muodostama laguuni, jonka reunalla sijaitsee esimerkiksi pääkaupunki Firá.

Santorini voi olla monille tuttu Välimeren seudun perinnekertomuksista ja onpa saaren kerrottu olleen innoituksena esimerkiksi maailmankuululle Atlantis-tarulle. Tarinoiden todenperäisyyden jäljille voi saarella päästä esimerkiksi arkeologisissa käyntikohteissa ja kaupunkien museoissa.

Santorini on monipuolinen matkakohde, joka sopii hyvin niin kaveriporukoille, pariskunnille kuin perheille, joissa on jo isompia lapsia. Idyllinen saari on suosittu myös esimerkiksi häämatkakohteena. Saaren tunnetuimpia matkakohteita ovat pääkaupunki Firá ja lomakylä Kamári.

Santorini, Kreikka
Suosittu kohde on osa Kykladien saariryhmää.

Ilmasto on otollisimmillaan toukokuusta lokakuuhun

Santorini on kesäkauden matkakohde, jonne tehdään matkoja useimmiten toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Lämpimintä saarella on heinä–elokuussa, jolloin päivän ylimmät lämpötilat ovat 30 asteessa. Myös keväällä ja syksyllä päivälämpötilat kohoavat usein reippaasti yli 20 asteen, mutta illat ja yöt saattavat olla hyvinkin viileitä.

Talvisin Santorinilla on sateista, ja eniten vettä sataa joulu- ja tammikuussa. Silloin lämpötilat ovat myös kylmimmillään mittarin ollessa keskimäärin 12 asteen tuntumassa.

Santorini on kaunis lomakohde

Santorinille matkustetaan ensisijaisesti rantalomalle, mutta kohde tarjoaa myös tunnelmallisia pikkukaupunkeja joissa voi nauttia paitsi paikallisten vieraanvaraisuudesta myös herkullisesta kreikkalaisesta ruoasta sekä pikkuputiikkien valikoimasta.

Suosituimmat auringonpalvontapaikat sijaitsevat Kamárissa ja sen lähettyvillä. Tummat laavakivirannat kuumenevat keskikesän auringossa nopeasti, joten lomaan on hyvä varautua rantatossujen kera. Rannat myös syvenevät nopeasti, joten perheen ja pienten lasten kanssa lomailevien kannattaa olla tarkkana.

Pisin saaren rannoista löytyy Perissasta, jonne pääsee Kamárista venetaksilla. Rannoilla on tarjolla myös aktiviteetteja. Urheilullisimmille lomailijoille saaren rannat tarjoavat esimerkiksi snorklausta ja sukellusta Välimeren kirkkaissa vesissä, sekä purjelautailua.

Hiljaisemman rantalomailun ystävien kannattaa suunnata esimerkiksi Perivolosin rannalle.

Merellisten aktiviteettien lisäksi Santorinilla voi harrastaa esimerkiksi patikointia. Kohteekseen voi ottaa muun muassa vuoristokylän tai antiikinaikaiset rauniot.

Iloisia kesäiltoja Välimeren lämmössä

Santorini on eloisimmillaan keskikesällä, jolloin iltaelämä on vilkasta eikä kanssajuhlijoista ole pulaa. Suosituimmat illanviettopaikat löytyvät Firásta, vaikka tarjontaa on kesäisin runsaasti myös Kamárissa. Sesongin ulkopuolella lomakaupunki on hiljainen.

Illanviettopaikkojen ohella myös saaren parhaat ostosmahdollisuudet ovat pääkaupunki Firássa, kulinaristit puolestaan suuntaavat mieluiten Firán ja Oían ravintoloihin. Etenkin kalderamaisemilla ja auringonlaskuilla varustetut ravintolat ovat hyvin suosittuja – ja usein myös keskivertoa hinnakkaampia.

Santorinia pidetään koko Kreikan kalleimpana saarena, joten upeista maisemista ei pääse nauttimaan ilmaiseksi. Siitä huolimatta kohteen hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Varaudu kuitenkin maksamaan selvästi enemmän kuin muualla Kreikassa.

Helppo matkakohde

Santorini on osa Kreikkaa, joka on yleisesti hyvin turvallinen matkailumaa, eivätkä talousvaikeuksiin liittyvät levottomuudet juuri näy Santorinilla. Koska kohde on erittäin suosittu matkailijoiden joukossa, on Santorinillakin havaittavissa useista matkailijoiden suosikeista tuttuja kääntöpuolia. Matkailijoiden onkin syytä olla varovainen erityisesti huijareiden ja taskuvarkaiden vuoksi.

Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin suopeasti, ja on tavallista päästä juttusille paikallisten kanssa tilanteessa kuin tilanteessa. Syvästi uskovaiset kreikkalaiset odottavat myös matkailijoilta kunnioittavaa suhtautumista uskonnollisissa kohteissa, mistä syystä esimerkiksi kirkkoihin kannattaa pukeutua konservatiivisesti. Valokuvaamista kirkkojen sisällä kannattaa välttää.

Myös Santorinilla puhutaan Kreikkaa, mutta koska kohde on valtavan suosittu matkakohde, myös englantia osataan hyvin. Ennen matkaa kohteliaisuussanojen opettelu kreikaksi on kuitenkin suositeltavaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SANTORINILLA

Santorini, Kreikka
Kirkoissa kuvaamista on kannattaa välttää kohteliaisuussyistä.

Lennot Helsingistä

Santorini kuuluu monien suomalaisten matkanjärjestäjien kesäkauden lomakohdevalikoimaan, mutta sinne voi matkustaa myös omatoimisesti. Lomalentojen lisäksi Finnairilla on kesäreitti Helsingistä Santorinille. Lentoaika suorilla lennoilla on hieman alle neljä tuntia. Reittilennot Helsingistä Santorinille maksavat keskimäärin 300–400 euroa.

Saarella on oma lentoasema, joka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Kamárista. Lentoasemalta on hyvät lentoyhteydet esimerkiksi Ateenaan ja lähisaarille.

Hotellit ja majoitus

Santorinin hotellivalikoima on monipuolinen ja tarjolla on niin luksusluokan majoitusta kuin edullisempia hotelleja. Eniten hotelleja löytyy Firásta ja Kamárista. Valittavana on myös vuokrattavia loma-asuntoja ja vuokrahuviloita. Hintatasoltaan Santorini on hieman kalliimpi kuin muuta alueen saaret.

Pienellä budjetilla matkailevien kannattaa etsiä Santorinilta edullinen kotimajoitus tai vaihtoehtoisesti yöpyä hostellissa. Kohteessa on kalliista maineesta huolimatta runsaasti vaihtoehtoja myös pienellä budjetilla matkustaville.

Liikkuminen Santorinilla

Paikallisbussit ovat kätevä tapa liikkua saarella ja yhteydet ovat hyvät etenkin Firásta. Kaupungista pääsee bussilla useisiin kyliin ja matkustus on verrattain edullista.

Santorinilla voi liikkua myös omatoimisesti autolla ja autonvuokraus onkin saarella suosittua. Firásta voi auton sijaan vuokrata käyttöönsä myös skootterin tai polkupyörän.

Lauttayhteydet muualle Kreikkaan, sekä lähisaarille että mantereelle, ovat kesäisin hyvät. Lauttaliikenteen keskuksena toimii Athinioksen satama saaren länsirannikolla.

Lisätietoa: Blue Star Ferries

SANTORININ NÄHTÄVYYDET

Santorini, Kreikka
Santorini tarjoaa runsaasti mieleenpainuvia uintipaikkoja.

Santorinin pääkaupunki Firá

Santorinin pääkaupunki Firá on yksi saaren matkailun keskuksista, josta löytyvät monet Santorinin hotelleista, ravintoloista ja illanviettopaikoista. Kaupunki reunustaa suurta kalderan muodostamaa laguunia. Firásta on hyvät kulkuyhteydet eri puolille saarta.

Auringonlasku Oíassa

Upea auringonlasku on lomaromantiikka parhaimmillaan. Santorinille matkaavien ja erityisesti pariskuntien kannattaa käydä ihailemassa saaren pohjoiskärjessä sijaitsevassa Oíassa auringonlaskua, jonka kerrotaan olevan yksi maailman kauneimmista.

Skarosin linnoitus

Skarosin linnoitus sijaitsee Imeroviglin kylässä parin kilometrin päässä Firásta. Puolustuslinnoituksen lisäksi reissulla kannattaa tutustua myös Theoskepastin kirkon maisemiin.

Akrotírin kaivaukset

Santorinin arkeologisista kohteista merkittävin ovat Akrotírin kaivaukset, jotka paljastavat maaperästä minolaisen kaupungin jäännökset. Akrotíri sijaitsee saaren eteläkärjessä.

SANTORININ PARHAAT

Santorini, Kreikka
Tämän postikorttimaiseman vuoksi monet matkailijat haaveilevat juuri Santorinista.

Kokeile näitä Santorinilla

  • Snorklaus millä tahansa rannalla
  • Saarikierros vuokra-autolla
  • Oían auringonlaskun ihailu

Santorinin parhaat kohteet

  • Firá
  • Oía
  • Kamári

Lisätietoa

Santorini.net
Santorini.ws

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Hermela Chan, Eric Molina sekä JC Lasica

Päivitetty: 10.6.2016

Kreikka: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

Santorini on upeimppii lomapaekkoja koko mualimassa. Tunnelmmoo ja erinommaesta ruokkoo hyvällä palavelulla suapi varmasti, jos vaen puhhuu ies muutaman sanan kreikkoo. Hintataso on korkkeempi, kun ylleesä Kreikan suarilla, vaen lomalla pittää naattii enen kun laakivvaa.

Santorini wau!!! olimme viimekesänä ja nyt tänäkin kesänä pakko päästä takaisin!

Oia ja Fira ja erityisesti Kamari… uskomattoman ihana ja siisti .
Kaunista Oiassa,auringonlasku…

Santorini on ihastuttava paikka. Kun menin sinne ensi kerran, niin se vei sydämeni kokonaan. Olen käynyt siellä viisi kertaa ja kuudes reissu on jo tilattu.
Kauniit maisemat, ihanat ihmiset, herkullinen ruoka…
Vaikka olen siellä jo monta kertaa käynyt, niin joka kerralla löytyy jotain uutta ja kaunista.
Minulle, joka tykkään lenkkeilystä, tämä paikka on mahtava.

Vaikuttaa upealta paikalta :) . Onko Santorinissa liikkeitä missä voisi/kannattaisi shoppailla ? Entä kahviloita ?

Olen lähdössä Kamariin syyskuussa, millaiset ”kelit” ovat saarella tuolloin? Onko illat millasia?

oltiin vaimon kans lokakuussa ja oli vielä lämmintä. Oikeen hieno paikka,mennään varmasti vielä uudestaan