Kroatian Split sykkii elämää

Rantakaupunki Split on historiallinen kohde, jossa voi viettää rentoa kaupunkilomaa tai nauttia kuumista kesäpäivistä Adrianmeren rannalla. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.

Split, Kroatia

Kaupunkiloma Splitissä – kolme helppoa päiväretkikohdetta

Hae vaihtelua kaupunkilomaan ja lähde päiväretkelle! Näiden kolmen kohteen avulla saat kaiken irti kaupunkilomasta Splitissä.

1. Makarska

Reilun tunnin ajomatkan päässä Kroatian rantakaupunki Splitistä sijaitseva tunnelmallinen Makarska on pieni satamakaupunki, jonka rauhaan on mukava paeta hektisestä matkailukaupungista.

Makarskan valtti on sen ranta-alue, jossa sijaitsee paitsi sympaattinen rantabulevardi kahviloineen myös pieni rauhallinen kiviranta sekä vehreä puisto rantakallioineen. Lounas rantabulevardilla, uinti rannalla ja kävelyretki puistossa sopivat mainiosti päiväretken ohjelmaksi.

Makarska, Kroatia
Noin tunnin ajomatkan päässä Splitistä sijaitseva Makarska on tunnelmallinen rantakaupunki.

Erityistä Makarskassa ovat kaupungin maisemat, sillä rantabulevardilta avautuu majesteettinen näkymä kaupungin taustalla kohoavaan Biokovon vuoristoon. Lähes 1 800 metriin kohoava vuoristo hallitsee maisemaa kaikkialla Makarskassa.

Matka Splitistä Makarskaan taittuu nopeasti, ja välimatkan voi taittaa joko rannikkoa tai moottoritietä pitkin. Moottoriteillä ajellessa kannattaa varautua muutaman euron suuruisiin tietullimaksuihin. Rannikkoreitti on kaunis, mutta vuoristoalueella kulkeva reitti saattaa olla paikoin hyvin vaativa. Rannikon pikkukaupunkeihin kannattaa varata myös aikaa, sillä esimerkiksi reitin varrelle sijoittuvat Brelan ja Baška Vodan rannat ovat kokemisen arvoisia.

2. Krka-joen kansallispuisto

Mikäli kaipaat luontoelämyksiä vastapainoksi Splitin historiallisille kohteille, on Krka-joen kansallispuisto loistava valinta. Noin 73 kilometriä pitkän joen ympärillä sijaitseva kansallispuisto on maan suosituimpia luontokohteita. Smaragdinvihreänä sekä turkoosina hehkuva vesi ja näyttävät vesiputoukset tekevät jokea ympäröivästä alueesta hyvin maagisen kohteen.

Krkan kansallispuisto, Kroatia
Kroatiassa sijaitseva Krkan kansallispuisto on maan tunnetuimpia luontokohteita.

Kansallispuisto sijaitsee aivan Šibenikin kaupungin lähellä, minne on Splitistä noin tunnin ajomatka. Krka-vierailuun kannattaa kuitenkin varata aikaa koko päivä, sillä kansallispuistossa riittää tekemistä. Tärkeimmät nähtävyydet ovat puiston suurin ja tunnetuin Skradinski Buk -vesiputous, fransiskaaniluostari, Roški Slap -vesiputous, Krkan luostari sekä Skradinin kaupunki.

Krkassa on helppo yhdistellä luonto- ja kulttuurikohteita. Vierailu sopii monenlaisille matkailijoille: Mikäli mielessä on mahdollisimman helppo ja vaivaton kansallispuistovierailu voi Krkan upeimmat kohteet nähdä helposti kansallispuiston alueella liikennöivien ilmaisten laivojen ja bussien avulla. Krkassa on lisäksi kansallispuistojen tapaan monia vaellusreittejä, joten se sopii mainiosti myös aktiivimatkailijoiden kohteeksi.

3. Splitin edustan saaret

Splitin-kaupunkiloman aikana kannattaa käyttää vähintään yksi päivä kaupungin edustalla sijaitsevilla saarilla. Lyhyen laivamatkan päässä on lukuisia saarikohteita, joista kannattaa valita yhtä päivää kohden vain yksi saari – vaikka houkutus vierailla useammalla saarella voi olla kova.

Hvar, Kroatia
Splitistä on helppo tehdä päiväretki kaupungin edustalla sijaitseville saarille.

Saaret tarjoavat rauhallisen vaihtoehdon suositulle matkailukaupungille, mutta jotkut saarikaupungit voivat olla jopa Splitiä ruuhkaisempia kesäkuukausina. Saarilla voi nauttia kauniista rannoista, värikkäästä luonnosta ja rennosta tunnelmasta. Suositut satamakaupungit tarjoavat hyvät palvelut matkailijoille, sillä saarilla on runsaasti ravintoloita, kahviloita ja matkamuistomyymälöitä.

Lähimmät saaret ovat Šolta, Brač ja Hvar, minne on hyvät yhteydet Splitin rantabulevardin edessä sijaitsevasta satamasta. Kroatialainen laivayhtiö Jadrolinija liikennöi saarille kohteesta riippuen jopa useita kertoja päivässä. Aikatauluihin kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin ennen suunnitelmien tekemistä, ja myös liput voi ostaa etukäteen laivayhtiön verkkosivuilta.

>> Lue lisää vinkkejä Splitiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 23.7.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia