Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Uusi-Seelanti

Luonnonkaunis Uusi-Seelanti on aktiivilomailijan unelmakohde

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 15.08.2017
Uusi-Seelanti sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla käytännössä niin kaukana Suomesta kuin mahdollista.

Uppoudu kaukaisen maan kauneuteen

Uuden-Seelannin tunnetuimmat maisemat ovat välittyneet elokuvien kautta niillekin, jotka eivät ole vielä ehtineet paikan päälle saakka. Taru sormusten herrasta -saagasta tuttua vehreän ainavihantaa metsää voi ihailla Pohjoissaarella. Eteläsaarella metsät koostuvat myös lauhkean alueen lehtipuista, jotka eivät kuitenkaan välttämättä pudota lehtiään. Uuden-Seelannin kasvillisuus on erittäin monimuotoista: yhdeltä metsäalueelta voi löytyä yli sata eri puulajia.

Tiheälle metsälle vastapainoa tuovat avarat vuoristomaisemat. Eteläsaaren jäätiköiden ja lumihuippuisen vuoriston lisäksi Pohjoissaaren edelleen aktiiviset tulivuoret kuumine lähteineen ovat näyttäviä luonnonmuodostumia. Pohjoissaaren valkoisilla hiekkarannoilla lomaillessa pääsee hyvällä tuurilla nauttimaan jopa delfiinien bongauksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suuri osa Uuden-Seelannin ainutlaatuisesta luonnosta sijaitsee suojelluissa kansallispuistoissa, joissa monimuotoista maisemaa pääsee ihailemaan monella tapaa. Autoillen näkee paljon lyhyessä ajassa, kun taas rauhallisemmassa tahdissa henkeäsalpaaviin maisemiin voi uppoutua vaikkapa patikoiden, pyöräillen tai veneillen.

IstockphotoKiivi-lintu
Kiivi-lintu on Uuden-Seelannin erikoisuus: ainutlaatuinen lentokyvytön lintu, joka on noussut koko maan symboliksi.

Auckland ja Wellington ovat suurimmat väestökeskittymät

Uuden-Seelannin asukkaista yli kaksi kolmasosaa asuu Pohjoissaarella. Sinne sijoittuvat myös maan merkittävimmät kaupungit, Auckland ja Wellington.

Näistä kahdesta Auckland on suurempi. Kaupungin metropolialueella asuu liki kolmasosa koko saarivaltion väestöstä. Aucklandin kaupunkia ympäröivät sademetsän valtaamat kukkulat ja kauempana horisontissa siintävät monet tuolivuorenhuiput – toisessa suunnassa häämöttävät kirkas vesi ja kuvankauniit saaret. Luonnon lisäksi Aucklandin urbaanimmat nähtävyydet ovat hulppeita. Eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus, Sky Tower, hallitsee taivaanrantaa ja kaupungin shoppailumahdollisuudet täyttävät kansainväliset kriteerit.

Pääkaupunki Wellington sijaitsee Pohjois- ja Eteläsaaren erottavan Cookinsalmen rannalla. Kaupunkia voidaan hyvällä syyllä pitää saarivaltion viihde- ja kulttuurikeskuksena. Vuorten ympäröimässä Wellingtonissa aikaa kannattaa viettää kaupunkia kierrellen ja shoppaillen. Laadukkaat ravintolat tarjoavat herkullista ruokaa ja tunnelmallisissa baareissa viihtyy pitempäänkin. Illan tullen kannattaa kivuta Mount Victorialle, josta avautuu upea maisema kaupungin keskustaan.

Maorit, saarivaltion alkuperäiskansa

Brittien vaikutus Uudessa-Seelannissa on kiistämätön ja valtion virallisena hallitsijana toimii edelleen kuningatar Elisabet II. On kuitenkin hyvä muistaa, että eurooppalaiset rantautuivat Uuteen-Seelantiin vasta 1700-luvun loppupuolella. Siihen asti saarivaltio kuului maoreille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maorien kulttuuria pääsee ihailemaan monissa museoissa. Vierailun arvoisia kohteita ovat etenkin Wellingtonissa sijaitseva Uuden-Seelannin Te Papa Tongrewa -museo sekä Aucklandin sotamuseo, jossa esillä on muun muassa maorien aarteita. Maorihistoria elää Uudessa-Seelannissa vahvana ja esimerkiksi urheilukulttuurissa se on selvästi läsnä edelleen.

Aktiviteetteja urheilijoille ja huimapäille

Uuden-Seelannin monimuotoinen luonto on paitsi valokuvaajien myös aktiiviliikkujien mieleen. Patikointi- ja pyöräretkille voi lähteä joko omin päin tai oppaan kanssa. Etenkin terävähuippuinen vuoristo tarjoaa näille aktiviteeteille ideaalisen ympäristön.

Vesistöihin kannattaa tutustua pinnan alta. Poor Knights -saaristo, jossa kristallinkirkas vesi yhdistettyy rikkaaseen kasvillisuuteen ja eläimistöön, on ehdoton sukelluskohde. Toki myös pinnan päällä voi pysytellä. Koskenlaskuun soveltuvia jokia on useita ja surffaus Tyynenmeren aalloilla onnistuu monissa paikoissa.

Hurjapäiden on syytä kokeilla benjihyppyä. Uudesta-Seelannista löytyy toinen toistaan näyttävimpiä hyppypaikkoja aina Aucklandin Harbour Bridgesta Mokai Gravity -kanjoniin.

Vuodenajat väärinpäin

Uuteen-Seelantiin matkaavan kannattaa muistaa maan sijainti Päiväntasaajan eteläpuolella, juuri päinvastaisella puolella maailmaa kuin Suomi. Vuodenajat ovat Uudessa-Seelannissa kotimaisiin verrattuna päinvastaiset. Kylmää kautta eletään Uudessa-Seelannissa silloin, kun Suomessa on lämmintä ja valoisaa. Joulu puolestaan osuu uusiseelantilaisittain keskelle kesää.

Kokonaisuudessaan maan ilmasto on varsin leuto, keskilämpötilat vaihtelevat +10 ja +16 asteen välillä. Vuoden lämpimin aika ajoittuu tammi-helmikuuhun, kun taas kylmintä on pääsääntöisesti heinäkuussa. Sään ja lämpötilojen paikalliset vaihtelut Uudessa-Seelannissa ovat suuria. Tähän syinä ovat saarivaltion korkeuserot sekä merellinen sijainti kahden lämpövyöhykkeen törmäyskohdassa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN UUDESSA-SEELANNISSA

Flickr / Timmy ToucanUusi-Seelanti
Uuden-Seelannin luontoa katsomaan kannattaa matkustaa vaikka maapallo toiselta puolelta.

Matka maapallon toiselle puolelle

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna matkaa Uuteen-Seelaantiin kertyy todella paljon. Lentäen matkaan kuluu aikaa poikkeuksetta yli vuorokausi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkan pituudesta johtuen perille ei pääse suoralla lennolla. Vaihtoja on reitityksestä riippuen yksi tai kaksi. Yleisimpiä vaihtopaikkoja ovat muun muassa Lontoo, Hongkong, Tokio ja Shanghai. Hintaa edestakaiselle matkalle kertyy yleisimmin reilu tuhat euroa. Uuden-Seelannin kesä on matkailun sesonkiaikaa, jolloin hinnat ovat hieman korkeampia kuin talvikaudella.

>> Vertaile ja varaa lennot Uuteen-Seelantiin

Hotellit ja hostellit

Uuden-Seelannin suurimmista kaupungeista löytyy runsaasti sekä kansainvälisten ketjujen omistamia hotelleja että paikallisempia vaihtoehtoja. Keskitason hotellihuoneen voi saada jo noin 40-50 eurolla, kun taas tasokkaammasta asumisesta joutuu tietenkin maksamaan hieman enemmän.

Budjettimatkailijalle hostellimajoitus ovat hyvä vaihtoehto. Halvimmillaan jaetussa dormissa yöpyy vain reilulla kympillä per yö. Uudessa-Seelannissa matkaillessa myös motellit tarjoavat kohtuuhintaisia yöpymisvaihtoehtoja.

Liikkuminen Uudessa-Seelannissa

Mikäli mielit nähdä Uudessa-Seelannissa mahdollisimman paljon, kannattaa vuokrata auto. Tiet ovat varsin hyväkuntoisia ja autoilu helppoa. Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen totutteluun saattaa mennä hetki, mutta alkukankeuden jälkeen se tuskin aiheuttaa ongelmia. Välimatkat saattavat olla pitkiä ja toisaalta vuoristoteiden olosuhteet vaihdella reilusti, joten varaa automatkoihin reilusti aikaa.

Jos aiot vierailla matkasi aikana sekä Pohjois- että Eteläsaarella, voi saarten välin taittaminen lentäen olla automatkaa parempi vaihtoehto. Tutki karttaa huolellisesti jo etukäteen ja valitse omaan reittiisi sopivin vaihtoehto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

UUDEN-SEELANNIN MATKAKOHTEET

IstockphotoHobbiton, Uusi-Seelanti
Uudessa-Seelannissa voit vierailla Taru Sormusten Herrasta -elokuvien kuvauspaikoilla.

Auckland on valokuvauksellinen metropoli

Lähestulkoon kolmasosa Uuden-Seelannin väestöstä asuu Aucklandin metropolialueella. Maan suurinta kaupunkia ympäröivä luonto on kaunista ja keskustassa tekemistä riittää niin kulttuurista kiinnostuneelle kuin shoppailijallekin. Aucklandissa luontoloman ja kaupunkielämän voi yhdistää poikkeuksellisen toimivalla tavalla.

Aucklandin tunnetuin nähtävyys on eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus, Sky Tower. Näkymät yli 300 metriin kohoavasta tornista ovat mahtavat. Liki kilometrin pituinen Harbour Bridge on toinen kaupunkikuvaa hallitsevista elementeistä. Sillalta pääsee ihailemaan Aucklandia ja sen satamaa – tai vaihtoehtoisesti hyppäämään benjiköysi jalkoihin sidottuna. Aucklandin tarjonta on myös shoppailijoiden mieleen. Kaupungin keskustasta löytyy niin kansainvälisten kuin uusiseelantilaistenkin muotisuunnittelijoiden kauppoja. Lisäksi tarjontaan kuuluu lukuisia tavarataloja, jotka puolestaan sijaitsevat esikaupunkialueilla.

Kaupunkia ympäröivät sademetsien hallitsemat kukkulat ja kauempana horisontissa näkyvät korkeat tuolivuoreten huiput. Rannikko puolestaan tarjoaa erinomaiset ulkoilumahdollisuudet meren äärellä.

Viihdettä Wellingtonissa

Wellington on Uuden-Seelannin pääkaupunki ja hallinnollinen keskus, joka hurmaa kulttuuritarjonnallaan ja eläväisellä ravintolakulttuurillaan. Esimerkiksi museoita Wellingtonista löytyy joka makuun. Pakollisten nähtävyyksien listaan on syytä laittaa erityisesti Te Papa Tongrewa -museo, jossa pääsee tutustumaan maan monipolviseen historiaan. Tämä on erityisen hyvä paikka sukeltaa maorien maailmaan.

Wellington on myös Uuden-Seelannin ruokapääkaupunki. Kulinaarinen tarjonta on laaja: matkailija voi herkutella todellisissa fine dining -ravintoloissa tai istahtaa johonkin kaupungin viihtyisistä kahviloista. Myös illanviettopaikkoja löytyy tunnelmallisista lounge-tyylisistä baareista aina meneviin yökerhoihin.

Luontomatkalle Rotoruaan

Rotoruan alue on Uuden-Seelannin tunnetuin luontokohde, jossa monet matkailijat viettävät aikaa tutustuen tuliperäisiin maisemiin. Pohjoissaarella sijaitsevalla Rotoruan alueella kuumavesialtaat, laavakentät ja geysirit yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla maorikulttuuriin ja lukemattomiin aktiviteettimahdollisuuksiin. Oman maun mukaan Rotoruan-reissulle voi varata mukaan vaelluskengät, virvelin tai maastopyörän. Pakolliseen varustukseen kuuluu ainakin kamera.

Lähellä Rotoruaa Matamata-nimisessä paikassa sijaitsee myös Taru Sormusten Herrasta -elokuvista tuttu Hobbiton eli Kontun. Täällä pääset tutustumaan huikealla pieteetillä rakennettuun hobittikylään ja suosittujen elokuvahahmojen koteihin.

[rp_social]

UUDEN-SEELANNIN PARHAAT

IstockphotoUusi Seelanti, Cape Reinga
Cape Reingan majakka, Uusi-Seelanti

Suosituimmat matkakohteet

  1. Auckland
  2. Wellington
  3. Rotorua
  4. Queenstown
  5. Christchurch

Vauhdikkaimmat aktiviteetit

  1. Benjihyppy
  2. Surffaus
  3. Maastopyöräily
  4. Sukellus
  5. Patikointi

Lisätietoa

NewZealand.com – Uuden-Seelannin virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Istockphoto, Tourism New Zealand, Flickr / Timmy Toucan, Flickr / Smalljude, Flickr / Isaac Henry, Flickr / Andrea

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Qatar Airways

Maailman pisin lentoreitti avattiin – lähtisitkö yli 17 tunnin lennolle?

Delamore Lodgen uima-allas Uudessa-Seelannissa

Mikä näky! Tämä uima-allas saa sinutkin haaveilemaan lomasta – katso kuvat

Joulupukki rannalla

Uudessa-Seelannissa joulupukki saapuu surffaten

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nämä suloiset pikkuasukkaat sulattavat sydämesi – katso video kaukaisilta saarilta

Cookinsaaret

Cookinsaaret – upeita laguuneja maailman laidalla

Kiivi-lintu Uudessa-Seelannissa

Unohtumaton autoloma pallon toisella puolella: yhdeksän vinkkiä autoiluun Uudessa-Seelannissa

Voiko maahantulovirkailija tutkia lentomatkustajan puhelimen?

Tiesitkö? Näissä maissa lentokentällä voi odottaa jymy-yllätys – jos virkailija haluaa tutkia puhelimesi, et voi asialle mitään

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja