Hyppää sisältöön

Uuden-Seelannin luontoelämykset – koe maan upeimmat paikat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.08.2018
Lue vinkit Uuden-Seelannin upeisiin luontoelämyksiin - näitä paikkoja et halua jättää väliin!

1. Waitomon luolat ja kiiltomadot

Waitomon kalkkikiviluolat sijaitsevat noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Aucklandista ja vajaan parinkymmenen kilometrin päässä Otorohangan kylästä. Luolien ehdoton nähtävyys ovat kiiltomadot, jotka loistavat luolien katossa kuin taivas miljoonine tähtineen.

ShutterstockUuden-Seelannin nähtävyydet
Pimeässä loistavat kiiltomadot tekevät luolasta hyvin erityisen vierailukohteen.

Waitomoon luoliin voi tutustua 45 minuutin opastetulla kierroksella, mutta ehdottomasti hauskempi tapa on kellua maanalaisten jokien läpi märkäpuvussa auton sisärenkaalla ja hypätä sen kanssa alas pieniä vesiputouksia. Useat yritykset järjestävät päivittäin näitä black water raftingiksi kutsuttuja retkiä luoliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Rotoruan vulkaaniset ihmeet

Rotorualla, noin neljän tunnin ajomatkan päässä Aucklandista, ensimmäisenä tulee vastaan voimakas rikin haju. Alue on kuuluisa kuumista lähteistään, geysireistään ja vulkaanisesta mudasta.

Rotoruan alueelta löytyy useita kohteita, joissa voi hämmästellä vulkaanisia luonnonilmiöitä. Hienoimpia ovat Te Puia Rotoruan keskustan lähellä sekä Wai-O-Tapu vajaa 30 kilometriä Rotorualta etelään.

ShutterstockUuden-Seelannin nähtävyydet
Wai-O-Tapun kuuma lähde on alueen tunnetuimpia paikkoja.

Rotorua on myös erinomainen kaupunki tutustua maorien kulttuuriin. Suosituimpia kohteita on Whakarewarewan kylä, jossa maorit asuvat edelleen perinteisesti kuumia lähteitä ja mutaa hyödyntäen. Turisteja varten järjestetään opastettuja kierroksia alueelle sekä musiikki- ja tanssiesityksiä.

3. Abel Tasmanin ja Tongariron kansallispuistot

Uudesta-Seelanista löytyy kansallispuistoja ja muita luonnonpuistoja melkein joka puolelta. Yhtä niistä on vaikea nostaa muiden yläpuolelle, mutta ehdottomasti vierailun arvoisia ovat ainakin Abel Tasmanin Tongariron luonnonpuistot.

Merellinen kansallispuisto, Abel Tasman sijaitsee Eteläsaaren pohjoisosassa. Siihen voi tutustua vaeltaen tai melomalla. Abel Tasmanin maisemat ovat kuin suoraan postikortista ja puisto onkin erittäin suosittu kesäaikaan. Etenkin 51 kilometrin pituinen Coast Track on maisemiltaan ainutlaatuinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockUuden-Seelannin nähtävyydet
Tongariron kansallispuistossa avautuu monenlaisia erilaisia vuoristomaisemia.

Pohjoissaarella maan ensimmäinen kansallispuisto, Tongariro, taas tarjoaa upeita ja vaihtelevia vuoristomaisemia sekä hienoja vaellusreittejä. Aktiiviset tulivuoret, Mt Ruapehu, Mt Ngauruhoe ja Mt Tongariro sekä kivikkoiset maisemat ovat kuuluisia etenkin Taru Sormusten herrasta -elokuvista. Talvella puistosta löytyy hyviä hiihtokeskuksia.

4. Milford Soundin vuonot

Eteläsaaren luoteisosassa sijaitsevan Milford Soundin maisemat salpaavat hengen. Huikeat vuonot ja pystysuoraan mereen laskeutuvat vuorenrinteet ovat unohtumaton kokemus, jonka pääsee helpoiten kokemaan laivaristeilyllä. Myös melominen ja vaeltaminen ovat mahdollisia.

ShutterstockUuden-Seelannin nähtävyydet
Milford Soundin upeat vuoret ovat monien pakko nähdä -listalla.

Milford Soundiin on noin parin tunnin ajomatka Te Anausta. Matkaan kannattaa lähteä ajoissa aamulla, mikäli haluaa välttää pahimmat turistiruuhkat. Risteilyt kestävät yleensä pari tuntia, joten Milford Soundiin voi tehdä päiväretken Te Anausta. Myös pidempiä risteilyjä on tarjolla.

5. Huimapäiden Queenstown

Queenstown on Uuden-Seelannin ehdoton elämyskaupunki, josta löytyy aktiviteetteja enemmän kuin useimmat ehtivät kokeilla. Queenstownissa ja sen lähistöllä voi muun muassa hypätä benji-hypyn, liitää keinulla yli kanjonien, kokeilla koskenlaskua Shotover- tai Kawarau -joissa tai harrastaa riippuliitoa ja melontaa.

ShutterstockUuden-Seelannin nähtävyydet
Queenstownissa tarjoutuu mahdollisuus kokeilla monenlaisia hurjapäisiä aktiviteetteja.

Lähistöllä sijaitsee myös Skippers-kanjoni, jossa maisemat ovat käsittämättömän upeat. Omalla autolla kanjoniin ei kuitenkaan kannata lähteä, sillä vuorenrinteillä kulkeva tie on erittäin kapea ja pudotus on satoja metrejä. Kannattaa luottaa kokeneeseen kuljettajaan ja hyvään nelivetoiseen autoon.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Nämä suloiset pikkuasukkaat sulattavat sydämesi – katso video kaukaisilta saarilta

Australian yllättävimmät asiat

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja