Hyppää sisältöön

Unohtumaton autoloma pallon toisella puolella: yhdeksän vinkkiä autoiluun Uudessa-Seelannissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.11.2018
Suunnitteletko autolomaa Uudessa-Seelannissa? Tässä yhdeksän perusvinkkiä, joiden avulla pääset nopeasti kärryille paikallisesta liikenteestä!

1. Kansainvälinen ajokortti on pakollinen

Uudessa-Seelannissa autoileva tarvitsee kansainvälisen ajokortin. Suomessa sen voi hankkia suoraan Autoliitolta 25–35 euron hinnalla. Matkalla mukana on pidettävä aina myös suomalaista ajokorttia, sillä se on esitettävä yhdessä kansainvälisen kortin kanssa. Varmista autonvuokrauksen muut ehdot suoraan vuokraamolta, sillä jotkut firmat vaativat tiettyä ikää tai ajokokemusta vuokrauksen ehtona.

2. Millainen vuokra-auto sopii sinulle?

Autonvuokrauksen vaihtoehdot Uudessa-Seelannissa ovat monipuoliset. Voit napata allesi aivan tavallisen henkilöauton ja majoittua matkan varrella hotelleissa tai hostelleissa. Erittäin suosittuja täällä ovat kuitenkin myös campervan-tyyppiset ajoneuvot, joissa voi myös nukkua joko koko matkan ajan tai osan reissuöistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Campervanien varustetaso vaihtelee laidasta laitaan: edullisimmat ovat lähes tavallisia henkilöautoja, joiden takapenkkien tilalla on patjoista rakennettu peti, eikä välttämättä juuri muita mukavuuksia tai varusteita. Kalliimmat ovat hyvin varusteltuja matkailuautoja, joissa on kaikki tarvittava vesivessasta täyteen keittiöön.

Helpoimmin autonvuokraus onnistuu, kun vertailet hinnat ja teet varauksen jo etukäteen ennen matkaa. Voit noutaa auton heti saapuessasi suoraan lentoasemalta ja lähteä matkaan saman tien.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Uudesta-Seelannista

3. Vasemmanpuoleinen liikenne vaatii totuttelua

Uudessa-Seelannissa liikennesäännöt ovat hyvin samankaltaiset kuin Suomessa, joten mitään suurta opettelua ei ole odotettavissa. Suurin ero on maan vasemmanpuoleinen liikenne. Jos autoilet ensimmäistä kertaa vasemmanpuoleisessa liikenteessä, varaudu ottamaan ensimmäinen päivä tai pari rauhallisesti. Toisella puolella ajamiseen tottuu kyllä nopeasti ja refleksit muokkautuvat sen mukaisiksi, mutta totutteluvaiheessa ajaminen vaatii normaalia tiukempaa keskittymistä. Varaa siis alkumatkan etappeihin reilusti aikaa, jotta et joudu ajamaan kiirehtien ja stressaantuen.

4. Noudata nopeusrajoituksia ja huomioi säätila

Ajokulttuuri kokonaisuudessaan on melko rauhallinen, mutta silti tilannenopeudet saattavat yllättää suomalaiseen liikenteeseen tottuneen. Tyypilliset nopeusrajoitukset Uudessa-Seelannissa ovat maanteillä 80 kilometriä tunnissa sekä 100 kilometriä tunnissa ja taajama-alueella 50 kilometriä tunnissa. Jos innostut kaahailemaan on hyvä tietää, että ylinopeussakko on aina vähintään 30 Uuden-Seelannin dollaria eli noin 20 euroa, ja korkeimmillaan hurjastelun kustannukset voivat nousta jopa yli 600 dollariin eli noin 400 euron paikkeille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sopeuta ajotapa olosuhteisiin. Vuoristot ja pienet maaseututiet voivat olla haastavia ajettavia. Kapeilla teillä kanssakulkijoiden huomioiminen on tärkeää. Mukauta ajotyyli ja -nopeus säätilan ja keliolosuhteiden mukaisesti etenkin, jos olet liikkeellä talviaikaan. Lumi ja jää voivat tehdä etenemisestä hankalaa ja lumiketjutkin ovat silloin tällöin tarpeen.

IstockphotoCape Reinga, Uusi-Seelanti
Autoilu on paras tapa päästä tutustumaan Uuden-Seelannin maisemiin mahdollisimman monipuolisesti ja yhden loman aikana moneen paikkaan ehtien.

5. Pidä silmät auki pyöräilijöiden varalta

Pyöräilijät saattavat sujahtaa Uuden-Seelannin mutkaisilla teillä eteesi milloin tahansa. Harrastus on hyvin suosittu maaseudun hienoissa ulkoilumaisemissa ja pyöräilijöitä on liikkeellä enemmän kuin Suomen teillä. Opettele väistämään pyöräilijät fiksusti: muuta liikennettä ei tulisi hidastaa pahasti, mutta toisaalta pyöräilijälle ei saa aiheuttaa vaaraa liian suurella ohitusnopeudella.

6. Älä anna maisemien harhauttaa ajamisesta

Jos näköalojen upeus häiritsee ajamista, pysähdy! Uuden-Seelannin huikeilla maisemareiteillä keskittymiskyvyn herpaantuminen ei ole lainkaan liioiteltu ongelma. Kuljettajan kuuluu keskittyä liikenteeseen. Tämän autolomailijan luksusongelman kiertäminen onnistuu parhaiten varaamalla siirtymiin niin runsaasti aikaa, että voit pysähtyä tarvittaessa vaikka varttitunnin välein ihailemaan maisemia.

7. Varaa matkoihin riittävästi aikaa

Uudessa-Seelannissa ei kannata autoilla kiirehtien. Syistä yksi on edellä mainittu maisemaongelma, mutta yhtä lailla asiaan vaikuttavat monet paljon käytännönläheisemmät syyt, kuten teiden ajoittainen huonokuntoisuus, verraten alhaiset nopeusrajoitukset ja liikennettä hidastavat karavaanarit. Lomailu pysyy rentona kun varaat matkoihin reippaasti aikaa. Samalla saat mahdollisuuden spontaaneihin pysähdyksiin ja pieniin seikkailuihin matkan varrelta löytyvissä kiinnostavissa paikoissa.

8. Mutkissa ei turhaan mainita suositusnopeuksia

Monenlaiset kiemurat ja tiukat kurvit tulevat tutuiksi mutkaisilla vuoristoteillä liikkuessa. Mutkista varoittaviin liikennemerkkeihin on tyypillisesti merkitty suositusnopeus, jota kannattaa noudattaa jollet kaipaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä sekä kuljettajalle että matkustajille.

9. Tankkaa aina ajoissa ja varaudu bensan hinnan vaihteluihin

Bensiinin hinta vaihtelee Uudessa-Seelannissa yllättävän paljon. Erityisesti harvaanasutuilla seuduilla, joissa huoltoasemiakin on harvassa, voi joutua pulittamaan merkittävästi kaupunkeja suurempia bensahintoja. Bensatäydennys kannattaa hoitaa aina hyvissä ajoin ennen kuin tankki on täysin tyhjä, tai ainakin tarkistaa kartasta tai navigaattorista, että et ole liian kaukana seuraavasta asemasta.

>> Vuokraa auto edullisesti Uudesta-Seelannista Rantapallon vuokra-autohaun avulla!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Nämä suloiset pikkuasukkaat sulattavat sydämesi – katso video kaukaisilta saarilta

Cookinsaaret

Cookinsaaret – upeita laguuneja maailman laidalla

Voiko maahantulovirkailija tutkia lentomatkustajan puhelimen?

Tiesitkö? Näissä maissa lentokentällä voi odottaa jymy-yllätys – jos virkailija haluaa tutkia puhelimesi, et voi asialle mitään

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja